TEMPS DURANT L’ANY

 

DIUMENGE   VII   DEL   TEMPS  ORDINARI:

COMUNICACIONS:

A la col·lecta realitzada el passat cap de setmana per a Mans Unides contra la fam en el món, vàrem recaptar 4. 773’14 €. Moltíssimes de gràcies una vegada més per la vostra generositat.

*********

 

UNA  CRIDADA  ESCANDALOSA

 

        La  cridada   a   l’amor   sempre   és   seductora.  Ben  segur   que   molts  acollien  de   bon  grat    la   cridada   a   estimar  Déu   i  el   proïsme.  Era   la   millor   síntesi  de   la   Llei.    No  podien  imaginar   però   que   un   dia   els   parlaria   d'estimar   els   enemics.


        Tanmateix,  Jesús   ho   fa.    Sense   cap   recolzament   de   la   tradició   bíblica,  distanciant-se   dels   salms   de   venjança  que   nodrien  la   pregària   del   seu   poble,  encarant   el   clima   general  d’odi   que   es   respirava   al   seu   entorn,  proclama  amb   claredat  absoluta  la   seva   crida:   “Jo   us   dic:   Estimeu   els   vostres   enemics,  feu    bé   als   qui   us    odien     i   pregueu   per   als   qui   us  calumnien”.


        El   seu   llenguatge  és   escandalós   i   sorprenent   alhora,   però   ben   coherent  amb   la   seva   experiència   de   Déu.    El  Pare   no   és   violent:  estima  inclús  els    enemics,  no   cerca   la   destrucció   de   ningú.  La   seva   grandesa  no   és   venjar-se    sinó   estimar   incondicionalment    a   tothom.  El   qui   es   sent   fill   d’aquest    Déu,   no   introduirà   en   el   món  ni   odi   ni   destrucció   de   ningú.


        L’amor    als   enemics   no   és   una   ensenyança    secundària   de   Jesús,  adreçada   a   persones   cridades   a   una   perfecció   heroica. La   seva   crida   vol    introduir  dins    la   història    una   actitud  nova  davant   l’enemic   perquè   vol   eliminar   en   el   món  l’odi   i   la   violència   destructora.    Qui    se   sembla    a   Déu   no   atiarà    l’odi  contra   ningú,   cercarà   el    bé   de   tots   incloent   els   enemics. 

       Quan  Jesús   parla   de   l’amor   als   enemics,    no   demana  que  tinguem   en   nosaltres    sentiments   d’afecte,   simpatia   o   estima  cap   als  qui   ens   fan   mal.  L’enemic  segueix   essent   aquell  de   qui   podem   esperar  mal,   i   difícilment  podem   canviar   els   sentiments   del   nostre   cor.

         Estimar  l’enemic   vol   dir,   abans    que   res,   no   fer-li   mal,   no   cercar   ni   desitjar-li   fer   mal.   Si   no   sentim   cap   amor   cap   a   ell   no   ens   ha   d’estranyar.   És   natural   que   ens   sentim   ferits  o  humiliats.  No   ens   hem   d’amoïnar    si   seguim   sentint   odi   i   set   de   venjança.


         Però  no  es   tracta   només   de   no   fer-li   mal.   Podem   donar   més   passes  fins   estar   inclús   disposats   a   fer-li    el   bé  si   el   trobem   necessitat.   No   podem   oblidar   que   som   més   humans   quan   perdonem   que   quan   ens   vengem   alegrant-nos  de   la   seva   dissort. 

         El   perdó   sincer   a   l’enemic    no   és   fàcil.   Hi   ha   circumstàncies   en   les   quals   a   la   persona   se   li   pot   fer   en   aquells   moments   impossible   pràcticament   alliberar-se   del   rebuig,  l’odi    o   set   de   venjança.   No  podem   jutjar   a   ningú   des   de   fora.     Sols   Déu   ens   compren   i   perdona   de   manera   incondicional,   inclús    quan   no   som   capaços   de   perdonar.

********

DEL   CONCERT   A   "SANT   VICENÇ   FERRER"

18.  02. 2017

 

Esta entrada fue publicada en Comunicacions Generals, Pagina Principal. Guarda el enlace permanente.