TEMPS DURANT L’ANY

 

LLUERNA Nº 55

 

 

 

COMUNICACIONS:

 

 

1.- Nou curs de catequesi 2018-2019:

  • Dilluns 24 inscripcions NOMÉS per a primer curs de catequesi tradicional. Als locals de Crist Rei de 17h a 21h (C/Vilanova, 18).

  • Dimarts 25 inscripcions NOMÉS per a segon curs de catequesi tradicional. inscripcions NOMÉS per a primer curs de catequesi tradicional. Als locals de Crist Rei de 17h a 21h (C/Vilanova, 18).

  • Dimarts 25 reunió a les 21h per aquells pares de primer que fan l'opció per la catequesi en familia. inscripcions NOMÉS per a primer curs de catequesi tradicional. Als locals de Crist Rei de 17h a 21h (C/Vilanova, 18).

  • Dijous 27 inscripcions NOMÉS per a catequesi en familia. Als locals de Crist Rei de 17h a 21h (C/Vilanova, 18).

  • Diumenge 30 de setembre a les 12h als Dolors, missa d'inici de curs de catequesi. Aquest dia s'entrgarà el catecisme als nins de primer curs.

  • Dilluns 1 d'octubre, comença la catequesi.

 

2.- Diumenge 30 de setembre, Missa a la parròquia de Sant Pau a les 19h en ocasió de les festes de sa Torre.

 

25º diumenge Temps ordinari (B)

 

El Fill de l'home serà entregat… Si algú vol ser el primer, ha de ser el servidor de tots.

+ Lectura del sant evangeli segons sant Marc 9,30-37

 

Jesús anuncia per segona vegada la seva mort i resurrecció

(Mt 17,22-23; Lc 9,43b-45)

30 Sortint d'allà, travessaven Galilea, però Jesús no volia que ho sabés ningú. 31 Instruïa els seus deixebles i els deia:

–El Fill de l'home serà entregat en mans dels homes, i el mataran; però, un cop mort, al cap de tres dies ressuscitarà.

32 Ells no comprenien què volia dir, però tenien por de fer-li preguntes.

El més important

(Mt 18,1-5; Lc 9,46-48)

33 Arribaren a Cafarnaüm. Un cop a casa, els preguntà:

–Què discutíeu pel camí?

34 Però ells callaven, perquè pel camí havien discutit quin d'ells era el més important.

35 Aleshores s'assegué, va cridar els Dotze i els va dir:

–Si algú vol ser el primer, que es faci el darrer de tots i el servidor de tots.

36 Llavors va agafar un infant, el posà enmig d'ells, el prengué en braços i els digué:

37 –Qui acull un d'aquests infants en nom meu, m'acull a mi, i qui m'acull a mi, no m'acull a mi, sinó el qui m'ha enviat.

Paraula de Déu.

 

Sv 2, 12. 17-20 Jm 3, 16-4, 3 Mc 9, 30-37

 

1- Si obrim qualsevol diari, els nostres ulls toparan amb títols que ens parlen de conflictes de tota mena: guerres, assassinats, manifestacions violentes, venjances, robatoris, ruptures matrimonials… I el mateix passa amb els telenotícies: sovint ens venen ganes de tancar el televisor.

Cal reconèixer sincerament que el panorama no és gaire afalagador: la nostra societat no està sana. Però, per què es dóna aquesta situació?
Les lectures d’avui ens ajuden a descobrir l’arrel de la majoria de les malalties morals de les persones i de la nostra societat. Ens poden servir per a fer una revisió personal. Dic personal, perquè si volem canviar el món, no ens enganyem, hem de començar canviant-nos a nosaltres mateixos.


 

2- Per exemple, Sant Jaume ens ha dit a la segona lectura: “On hi ha gelosies i rivalitats, hi ha pertorbació i maldats de tota mena”. I afegeix: “Envegeu coses que no podeu aconseguir i per això lluiteu i us baralleu”.

Ens veiem reflectits, d’alguna manera, en aquestes paraules de Sant Jaume? Les enveges, les gelosies, les ambicions, les rivalitats, poden fer molt de mal. Desuneixen els grups humans, fins i tot les mateixes famílies, i fan impossible la pau.
Tenir, en canvi, un cor senzill, capaç de valorar i assaborir els petits goigs de la vida, allò que el Senyor ens ha donat –que és molt!- un cor agraït capaç de viure cada dia com un do de Déu, això, omple de serenor i de pau i ho fa extensiu a aquells que ens envolten.

  • Per què ens entestem en tenir “mala qualitat” de vida, quan el Senyor ens dóna la possibilitat de tenir-la “bona”? Per què no posem més la confiança en el Senyor, que en les coses humanes?

És trist que moltes persones segueixin barallant-se per acumular diners perquè els consideren la principal font de felicitat. Però això és fals. Com a molt poden aportar benestar, però no felicitat que és quelcom més profund que rau en el cor. Un cor buit, no pot ser feliç. I el cor només s’omple quan estima i se sent estimat.


 

3- També Jesús, a l’evangeli, denuncia una altra causa de tibantors i de ruptures, sobretot entre amics i companys de feina: el desig d’ocupar els primers llocs i de tenir els càrrecs més remunerats, de més lluïment que permeten més protagonisme.

Contra totes aquestes temptacions tan humanes i tan quotidianes, Jesús ens diu: “Si algú vol ser el primer, ha de ser el darrer i el servidor de tots”.
Tots aspirem a créixer, a progressar, a anar endavant, a desenvolupar-nos. És una aspiració molt humana, i anava a dir molt cristiana, que Jesús no critica pas. Però sí ens indica quin és l’autèntic camí per assolir aquest creixement.
No s’hi arriba cometent injustícies, trepitjant els altres, aprofitant-se d’ells. Aquesta actitud no fa créixer la persona sinó al contrari, l’empetiteix. I és una actitud que fa mal perquè genera desunió, enemistats i ressentiments. Actuant així en comptes de sentir-nos germans ens sentim enemics.


El creient, si ho vol ser de veritat, s’ha de distingir per la seva actitud de servei. Ha de voler créixer i progressar, sens dubte, però sense tancar-se, sinó fent-se disponible als altres, sempre disposat a donar un cop de mà a qui ho necessita. No es tracta d’esperar ocasions heroiques, que potser per a molts no arribaran mai. Sinó de tenir una actitud de servei en les mil petites coses de cada dia: a casa, a la feina, anant pel carrer, conduint el cotxe, al barri, a la universitat…
Seria bo que avui reviséssim amb sinceritat com estem d’actitud de servei, perquè és el fonament de la solidaritat i de la pau en qualsevol ambient .
Com considerem les persones que ens envolten? Com a germans amb qui podem col·laborar per construir un món millor? Com a rivals a qui cal superar i, si fa falta, trepitjar? En el primer cas estarem construint el Regne de Déu. En l’altre cas, l’estarem destruint.


 

4- I una darrera reflexió important. A l’eucaristia de cada diumenge, el Senyor ens diu paraules de vida, sobretot a través de l’evangeli. Ser deixebles de Jesús és, per damunt de tot, ser fidels a aquests evangeli, a aquesta Paraula de Jesús.
Però no oblidem que la major fidelitat a l’evangeli no s’obté escoltant-lo, sinó posant-lo en pràctica, recreant-lo amb la pròpia vida.

Per a mi, l’evangeli més important ha de ser el cinqué. Sí, el cinquè, és a dir, aquell que escric cada dia amb la meva pròpia vida, tenint els altres quatre evangelis com a punt de referència en el meu pensament i en el meu cor.
Ser cristià és estar atent a les inspiracions de l’Esperit de Jesús i saber “recrear” l’evangeli. Saber “escriure” amb la vida de cada dia, el meu evangeli, que em convertirà en un nou Jesús. Perquè llavors jo seré també “Paraula de Déu encarnada” tots els dies de la meva vida.


De veritat, la meva vida, és una Bona Nova que escampa la bondat de Déu per tot arreu? Per què?

L'ART D'EDUCAR

Qui acull un d'aquests infants…

Es diu que la tragèdia més greu de la societat del nostre temps és la crisi de la relació educativa. Els pares cuiden els fills i els mestres ensenyen els alumnes, però dins les llars s'ha perdut “l'esperit de l'educació”.


Tanmateix, si una societat no sap educar a les noves generacions no assolirà esser més humana, malgrat els avanços tecnològics i èxits econòmics. Per al creixement humà, els educadors són més importants i decisius que els polítics, els tècnics i els economistes.

Educar no és instruir, adoctrinar, manar, obligar, imposar o manipular. Educar és l'art d'apropar-se a l'infant, amb respecte i amor, per a ajudar-lo a desplegar una vida humana vertadera.

L'educació està sempre al servei de la vida. Educador vertader és el que sap desvetllar tota la riquesa i possibilitats que hi ha dins el nen. Qui sap estimular i fer créixer dins ells, no sols aptituds físiques i mentals, també el món interior i el sentit gojós i responsable de la vida. Una educadora cèlebre, M Danielou, deia que “el nin més humil té dret a una iniciació a la vida interior i a la reflexió personal”

Quan a les institucions educatives s'ofega “el gust per la vida”, i els ensenyants només transmeten un conjunt de matèries de manera disciplinada, assignat a cadascun (assignatures), allí es perd “l'esperit de la'educació”.

A banda, la relació educativa exigeix veritat. S'enganyen els educadors que, per tenir ascedència i interés, es presenten com a déus. Els nens necessiten trobar-se amb persones reals, senzilles, properes i profundament bones.

Tanmateix, el vertader educador respecta el nin, no l'humilia, no fa malbé la seva auto-estima. Manera senzilla i nefasta de bloquejar son creixement és repetir constantment: “no hi ha qui t'aguanti”, “ets un desastre”, “seràs un desgraciat el dia de demà”.

Dins la autèntica relació educatia hi ha clima d'alegria ja que l'alegria és “signe de creació” i, per tant, estímul de l'acte educatiu.

Escrivia així Simone Weil: “La intel·ligència no pot esser estimulada sinó per l'alegria. Perquè hi hagi desig cal plaer i alegria. L'alegria d'aprendre és tan necessària per als estudis com la respiració per als corredors”.

A les Escoles: ¿ Qui tindrà la sort de trobar vertaders educadors o educadores? ¿ Qui els acollirà amb el respecte i la solicitud d'aquell que un dia a Cafar-Naüm n'acaronà un, dient: Qui acull un d'aquests infants en nom meu, m'acull a mi, i qui m'acull a mi, no m'acull a mi, sinó el qui m'ha enviat”.?

 

DIUMENGE XXVº

(Power-Point)

 

 

 

 

*  *  *  *  * 

CLUB  D'ESPLAI  "CRIST-REI"

 

JA TENIM UN NOU CURS AQUÍ!!

Dia 22 de les 10:00h a les 12:00h vos esperam a l'Espai Na Camel·la per inscriure-vos en aquest curs 2018/2019.

Es poden apuntar infants i joves nascuts entre 2012 i 2002 (tan els que venen per primera vegada com pels que ja han vingut altres anys).

Aquest any, les places són limitades i cada persona només podrà realitzar un màxim de dues inscripcions, excepte de les families nombroses.

Aquí teniu l'enllaç per les inscripcions:

https://www.dropbox.com/…/g4nfu5…/AADmvJd1xWZHSEN2Cp6RiEZOa…

Per inscriure-vos necessitareu:
-Inscripció
-Fotografia (mida carnet)
-Targeta sanitària (fotocòpia)
-DNI tutor/a i infant(fotocòpia)
-65€ (5€ de descompte per germà)

*Si no es duen aquests documents la inscripció no serà vàlida

La reunió de pares serà dia 6 d’Octubre a les 10:30h al local de Crist Rei. 
El curs començarà dia 13 d'Octubre.

 

 

ESPLAI CRIST REI 

(facebook) 

 

*   *   *   *   * 

Esta entrada fue publicada en Comunicacions Generals, Pagina Principal. Guarda el enlace permanente.