TEMPS DURANT L’ANY – DIUMENGE XXI

JESÚS   (clicar   sobre  imatge)

FULL DOMINICAL  

21º diumenge Temps ordinari (A)

 

EVANGELI

+ Lectura del sant evangeli segons sant Mateu 16, 13-20

Tu ets Pere, …Et donaré les claus del Regne del cel…

Pere reconeix Jesús com a Messies

(Mc 8,27- Lc 9,18-21)

13 Després Jesús va arribar a la regió de Cesarea de Filip, i preguntava als seus deixebles:

–Qui diu la gent que és el Fill de l'home?

14 Ells respongueren:

–Uns diuen que és Joan Baptista; d'altres, Elies; d'altres, Jeremies o algun dels profetes.

15 Ell els pregunta:

–I vosaltres, qui dieu que sóc?

16 Simó Pere li respongué:

–Tu ets el Messies, el Fill del Déu viu.

17 Llavors Jesús li va dir:

–Feliç de tu, Simó, fill de Jonàs: això no t'ho han revelat els homes, sinó el meu Pare del cel! 18 I jo et dic que tu ets Pere, i sobre aquesta pedra edificaré la meva Església, i les forces del reialme de la mort no la podran dominar. 19 Et donaré les claus del Regne del cel; tot allò que lliguis a la terra quedarà lligat al cel, i tot allò que deslliguis a la terra quedarà deslligat al cel.

20 Després va manar als seus deixebles que no diguessin a ningú que ell era el Messies.

Paraula de Déu.

Is 22, 19-23 Rm 11, 33-36 Mt 16, 13-20

 

Jesús, a l’evangeli, ens fa una pregunta : “I vosaltres, qui dieu que soc?” És una pregunta personal i intransferible. Per tant, no podem respondre pel que diu la gent o per allò que m’han ensenyat. Se’m demana què és allò que jo crec realment.

Qui és Jesús,  per a mi? Únicament és un personatge admirable que va viure fa dos mil anys? O és de veritat aquella llum i aquella força que dona sentit i coherència a tota la meva vida? És a dir, aquell que m’impulsa a aixecar-me quan em sento fracassat i desanimat; aquell que em retorna l’esperança després de cada decepció; aquell que em dona la certesa que estimar és la millor manera de passar per la vida…

Crec en un Jesús viu o en un mort i inoperant? M’influencia de veritat? És una qüestió essencial per a un creient. Tinguem present, però, que la resposta a la pregunta que ens fa Jesús no han de ser les nostres paraules sinó, sobretot, la nostra vida. És la nostra vida allò que mostra l’autenticitat de la nostra resposta. Estic demostrant, amb el meu estil de viure, que Jesús és realment, per a mi, un Esperit que porto dins i que m’impulsa a viure estimant i fent el bé?

Fixem-nos que no es tracta “d’imitar” Jesús, des de fora. Ser cristià és prendre consciència que, des del baptisme, portem dins l’Esperit de Jesús ressuscitat, i també deixar-nos guiar internament per Ell. Es tracta de ser un nou Jesús, però “encarnat” amb els trets únics i irrepetibles de la meva personalitat, diferent de la de qualsevol altre creient. Soc, de veritat, un nou Jesús que deixo un rastre personal de la bondat de Déu pertot arreu on vaig passant?   

Hi ha una altra qüestió important en aquest evangeli. Pere afirma: “Vós sou el Messies, el Fill del Déu viu”. I Jesús li diu que és sortós perquè: “Això no t’ho ha revelat cap home de carn i sang, sinó el meu Pare del cel”. És essencial que ens adonem que l’elogi de Jesús no ve motivat perquè la resposta de Pere sigui encertada, sinó perquè ha estat capaç d’escoltar la inspiració de Déu.

Sense aquesta llum que ve de dalt, difícilment arribarem a un coneixement profund de Jesús. I sense aquest coneixement, la nostra fe no tindrà consistència. Estem atents a les inspiracions de Déu ? Mai exhaurirem el coneixement de Jesús. Cada vegada que sincerament em pregunto qui és Jesús, puc descobrir aspectes nous que abans ignorava. Perquè ell se’ns va revelant progressivament. I no oblidem que, com més coneixement tinc de Jesús, més sentit trobo a la meva fe i a tota la meva vida.   

Recordem, finalment, aquelles paraules de Jesús : Jo et dic que tu ets Pere. Sobre  aquesta pedra jo edificaré la meva Església i les portes del Reialme de la Mort no hi podran resistir”. És una afirmació solemne i, al mateix temps, sorprenent que fa Jesús. Dic sorprenent perquè: D’una banda, assegura amb fermesa que l’Església romandrà per sempre i, d’altra banda, l’edifica sobre un home: Pere.

Pere era un home de bona voluntat, però que va fallar moltes vegades. I és que, a ser deixeble de Jesús, no se n’aprèn en un dia: és un procés llarg, molt llarg, que dura tota la vida. Això ens ha de fer comprendre per què l’Església –que com tots els qui creiem en Jesucrist- és plena de defectes: des del Papa fins a l’últim cristià. L’Església no esta formada per un conjunt d’homes i dones perfectes. Aquesta mena d’homes i dones no existeix. L’Església està constituïda per homes i dones pecadors.   Però això sí, que reconeixen amb humilitat els seus defectes i, amb l’ajut del Senyor, s’esforcen per anar-los superant, per intentar ser fidels a Jesucrist, enmig de les seves inevitables infidelitats. Voler considerar l’Església d’una altra manera és no haver entès l’evangeli. No  obstant això, l’Església ha arribat fins aquí i seguirà endavant perquè porta dins la força de l’Esperit de Déu, que és indestructible. La força ve de Déu, no dels homes. La veritable Roca és Jesús, no Pere. Per això, també hi ha sempre –sempre!- en totes les  èpoques i en tots els nivells, homes i dones honestos, fidels, sants de veritat. No ho oblidem això. Són el signe de la presència de l’Esperit en l’Església. Alegrem-nos-en i esforcem-nos per ser una persona d’aquesta MENA. És el millor testimoni que podem donar en aquesta època tan materialista, tan poc fraternal i tan desil·lusionada.

Reflexionem-hi. 

 (clicar  sobre  imatge)

*  *  *  *  * 

Què em mou a viure?

Hi ha dues preguntes a la Bíblia que ens interroguen constantment. Si és que en volem fer cas.

La primera: “A on està el teu germà?”

I la segona és la del text d’avui: I vosaltres, qui dieu que sóc jo?”

Aquesta interpel·lació és personal, personalíssima, perquè Jesús s’adreça a cadascú de nosaltres. Nom per nom, persona per persona.

Ja sabeu que les preguntes demanen respostes.

Què responem nosaltres? Aquí no valen respostes prefabricades per sortir del pas, que és el que solem fer. Es tracta d’un tu a tu amb Jesús. Ens cal respondre amb paraules de la nostra pròpia carn, sang, vida i cor.

Com el Fill de Déu fonamenta la meva vida de parella –posem per cas–.

És realment Algú que amb la seva vida, els seus criteris, les seves paraules, la seva autoritat orienta realment les accions de la meva vida

de jove, d’obrer, de jubilat, d’ancià?

Influeix de debò en els criteris en què moc el meu capital o la meva empresa? O la meva vida de religiós o monja o capellà o bisbe? Quina és la influència real de Jesucrist en mi? Què em mou a viure?

El prestigi social?

La satisfacció egoista?

El plaer?

La saviesa?

El lluïment?

Com i per quin aspecte jo vull ser conegut?

Com desitjo viure?

Què li respondria jo a Jesús en un hipotètic cara a cara?

No es tracta de buscar i recolzar-se en excuses, sinó d’assumir responsabilitats i donar la cara. Per qui dona la cara la gent? La gent dona la cara pels interessos i pels diners, però no per les persones.

 

*   *   *   * 

 

FULL DOMINICAL 

 

 

 

MEMÒRIA M M    MALLORCA  MISSIONERA  

Esta entrada fue publicada en Comunicacions Generals, Pagina Principal. Guarda el enlace permanente.