FESTIVITAT DE JESUCRIST REI DEL UNIVERS

  

Llavors ells li respondran: Senyor, ¿quan et vam veure afamat o assedegat, foraster o despullat, malalt o a la presó, i no et vam assistir?
Ell els contestarà: Us ho asseguro: tot allò que deixàveu de fer a un d'aquests més petits, m'ho negàveu a mi.  

 

*  *  *  *  *  *  

DIOCESANES:

FULL DOMINICAL 22.11.20

INVITACIÓ ORDENACIÓ 

 

*  *  *  *  *  *  

 

 

34º diumenge Temps ordinari

Solemnitat de JESUCRIST, REI DEL UNIVERS (A)

EVANGELI

 

  • Lectura del sant evangeli segons sant Mateu 25,31-46

  • El judici final

31 »Quan el Fill de l'home vindrà ple de glòria, acompanyat de tots els àngels, s'asseurà en el seu tron gloriós. 32 Tots els pobles es reuniran davant seu, i ell destriarà la gent els uns dels altres, com un pastor separa les ovelles de les cabres, 3 i posarà les ovelles a la seva dreta i les cabres a la seva esquerra. 34 Aleshores el rei dirà als de la seva dreta:

»–Veniu, beneïts del meu Pare, rebeu en herència el Regne que ell us tenia preparat des de la creació del món. 35 Perquè tenia fam, i em donàreu menjar; tenia set, i em donàreu beure; era foraster, i em vau acollir; 36 anava despullat, i em vau vestir; estava malalt, i em vau visitar; era a la presó, i vinguéreu a veure'm.

37 »Llavors els justos li respondran:

»–Senyor, ¿quan et vam veure afamat, i et donàrem menjar; o que tenies set, i et donàrem beure 38 ¿Quan et vam veure foraster, i et vam acollir; o que anaves despullat, i et vam vestir? 39 ¿Quan et vam veure malalt o a la presó, i vinguérem a veure't?

40 »El rei els respondrà:

»–Us ho asseguro: tot allò que fèieu a un d'aquests germans meus més petits, a mi m'ho fèieu.

41 »Després dirà als de la seva esquerra:

»–Aparteu-vos de mi, maleïts, aneu al foc etern, preparat per al diable i els seus àngels. 42 Perquè tenia fam, i no em donàreu menjar; tenia set, i no em donàreu beure; 43 era foraster, i no em vau acollir; anava despullat, i no em vau vestir; estava malalt o a la presó, i no em vau visitar.

44 »Llavors ells li respondran:»–Senyor, ¿quan et vam veure afamat o assedegat, foraster o despullat, malalt o a la presó, i no et vam assistir?

45 »Ell els contestarà:

»–Us ho asseguro: tot allò que deixàveu de fer a un d'aquests més petits, m'ho negàveu a mi.

46 »I aquests aniran al càstig etern, mentre que els justos aniran a la vida eterna.

Paraula de Déu

 

(clica sobre imatge)

Ez 34,11-12.15-17 1C 15,20-26.28 Mt 25,31-46

0. AVUI VA DE CONTROL DE QUALITAT

La nostra època exigeix “control de qualitat” per a tot: si comprem una rentadora, cotxe, TV, ordinador, mòbil…, aliments al supermercat… No pujaríem mai a un avió, tren, si sabéssim que no ha passat el ”control”. També per entrar a la universitat cal el control de qualitat de la “selectivitat” i per accedir a un treball ens fan  mil proves i exàmens.

1. AVUI, FINAL CURS LITÚRGIC, UN “EXAMEN FINAL”

Quina sort, no hi ha una pila inacabable de “temes” a preparar. Tema únic de l’examen: “a la tarda de la vida t’examinaran de l’amor” (St. Joan de la Creu).

Ja no ens pregunten detalls, lletra petita, que si els dejunis, anar a missa, si he resat, he complert les lleis…, potser moltes coses que m’han pesat tota la vida i que he anat confessant sempre: poca pregària, la fatxenderia de fons que no m’ha deixat, una castedat poc precisa, una golafreria exagerada…

Tampoc sembla que a l’examen final  es preocuparan massa de si he fet silenci interior, de si m’he trobat amb el misteri inefable, de si el Senyor m’ha regalat èxtasis místics o la pregària contemplativa profunda, que tantes vegades he somiat!

No seran aquests precisament els controls de qualitat!

2. L’ÚNICA PREGUNTA DE L’EXAMEN FINAL

Ens la descobreix avui l’examinador Jesús abans del dia de l’examen! Quina sort saber el tema amb tanta anticipació.

Estar al costat de la fam, la set, l’estranger, despullat, malalt, empresonat, refugiat, immigrant. De fet no ens és cap sorpresa, és el tema que se’ns ha repetit de mil maneres, amor al proïsme a l’últim. Ho hem escoltat contínuament al llarg de l’any. Els evangelis que hem anat escoltant hem vist que Jesús feia justament així (endimoniat, publicà, prostituta, impur…, els últims del seu entorn).

3. PER TANT, ON ENS TROBEM AMB DÉU?

On adorem realment Déu? (O potser el busquem on no hi és…?). Aquesta és la gran pregunta de la gent religiosa de tots els temps.

Aquesta és la gran aportació del cristià al diàleg de les religions. Més important que afirmar que Jesús és Déu, més important que la fe ortodoxa… és la praxi ortodoxa.

4. RELLEGIM EL TEXT D’AVUI

Jesús està assegut amb els deixebles a la Muntanya de les Oliveres. Nosaltres també hi som. Mirem els ulls de Jesús, mirem els de Pere, Andreu, Joan…, mirem també els nostres ulls embadalits per la llum de Jesús. És un moment de fraternitat, d’intimitat, de pau: just abans del complot per agafar-lo i condemnar-lo en creu, és la vigília del sant sopar en el que ens donarà el Testament Nou: el pa partit i repartit, el seu cos i la seva sang.

 

5. NOVES PERSPECTIVES PER A LA MÍSTICA

Mateu ens diu que “aquest” Jesús és el Rei… que arriba per portar el Regne. Fem vassallatge “actiu” (acollint els darrers del nostre entorn) a aquest Crist Rei que està “encarnat” en el famolenc, l’immigrant, l’empresonat… l’últim, el deixat de banda… Adorem-lo. Trenquem el seu pa i repartim la seva copa, celebrem el seu àpat. I aquí ens trobarem amb Déu, estarem embolcallat de la seva mística.

 

(clica sobre imatge)

 

 

 

Pare nostre que sou present en tot l’univers
i en la més petita de les vostres criatures,
vós que envolteu amb la vostra tendresa
tot el que existeix,
vesseu en nosaltres la força del vostre amor
perquè tinguem cura de la vida i de la bellesa.

Inundeu-nos de pau, perquè visquem com a germans i germanes
sense fer mal a ningú.

Pare dels pobres,
ajudeu-nos a rescatar els abandonats i oblidats d’aquesta terra
que tant valen als nostres ulls.
Guariu les nostres vides,
perquè siguem protectors del món
i no pas depredadors,
perquè sembrem formosor
i no pas contaminació i destrucció.

Toqueu els cors
dels qui busquen només beneficis
a costa dels pobres i de la terra.

Ensenyeu-nos a descobrir el valor de cada cosa,
a contemplar admirats,
a reconèixer que estem profundament units
amb totes les criatures
en el nostre camí cap a la vostra llum infinita.

Gràcies perquè esteu amb nosaltres cada dia.
Encoratgeu-nos, si us plau, en la nostra lluita
per la justícia, l’amor i la pau.

Papa Francesc

 

Esta entrada fue publicada en Catequesi infantil, catequesis adolescents i joves, Comunicacions Generals, Pagina Principal. Guarda el enlace permanente.