DIUMENGE TERCER D’ADVENT

DIOCESANES:

INVITACIÓ ORDENACIÓ 

50-FULL (13-DESEMBRE-2020).pdf

 

 

 

 

ORDENACIÓ

Dia d'immensa alegria per la nostra comunitat cristiana i per l'Església de Mallorca.
Els Dolors s'ha posat les millors gales per l'ordenació diaconal de'n Marc.
 tornant vestit ja de Diaca. S'ha volgut revestir als peus del Sant Crist en gratitud al nostre poble.
Que te poguem disfrutar el temps que sigui oportú, si potser molt.
Però sobretot, que la teva vida dins el ministeri sigui molt plena, feliç i fructuosa.
ENHORABONA.

*   *   *   *   *   

3º diumenge de Advent (B)

 

EVANGELI

Enmig vostre hi ha el qui vosaltres no coneixeu…

  • Lectura del sant evangeli segons sant Joan 1, 6-8.19-28

    • Déu envià un home que es deia Joan.

 

7 Vingué com a testimoni

a donar testimoni de la llum,

perquè per ell tothom cregués.

8 Ell no era la llum,

venia solament a donar-ne testimoni.

Aquest és el testimoni que Joan va donar quan els jueus li enviaren sacerdots i levites des de Jerusalem a interrogar-lo. Li preguntaren:

–Qui ets, tu?

20 Ell no es va negar a respondre i confessà clarament:

–Jo no sóc el Messies.

21 Ells li preguntaren:

–Qui ets, doncs? Elies?

Els respon:

–No el sóc.

–Ets el Profeta?

Respongué:

–No.

22 Llavors li digueren:

–Doncs qui ets, tu? Què hem de respondre als qui ens han enviat? Què dius de tu mateix?

23 Ell va declarar:

–Sóc la veu d'un que crida en el desert: Adreceu el camí del Senyor. Així ho va dir el profeta Isaïes.

24 Alguns dels enviats, que eren dels fariseus, 25 li van fer aquesta altra pregunta:

–Per què bateges, doncs, si no ets el Messies, ni Elies, ni el Profeta?

26 Joan els respongué:

–Jo batejo només amb aigua; però enmig vostre hi ha el qui vosaltres no coneixeu i

que ve després de mi; jo no soc digne de deslligar-li la corretja del calçat… Aquest és el testimoni que Joan va donar quan els jueus li enviaren sacerdots i levites des de Jerusalem a interrogar-lo. Li preguntaren:

–Qui ets, tu?

20 Ell no es va negar a respondre i confessà clarament:

–Jo no sóc el Messies.

21 Ells li preguntaren:

–Qui ets, doncs? Elies?

Els respon:

–No el sóc.

–Ets el Profeta?

Respongué:

–No.

22 Llavors li digueren:

–Doncs qui ets, tu? Què hem de respondre als qui ens han enviat? Què dius de tu mateix?

23 Ell va declarar:

–Sóc la veu d'un que crida en el desert: Adreceu el camí del Senyor. Així ho va dir el profeta Isaïes.

24 Alguns dels enviats, que eren dels fariseus, 25 li van fer aquesta altra pregunta:

–Per què bateges, doncs, si no ets el Messies, ni Elies, ni el Profeta?

26 Joan els respongué:

–Jo batejo només amb aigua; però enmig vostre hi ha el qui vosaltres no coneixeu, 27 el qui ve després de mi, i jo no sóc digne ni de deslligar-li les corretges de les sandàlies.

28 Això va passar a Betània, a l'altra banda del Jordà, on Joan batejava.

Paraula de Déu.

(clica sobre  imatge)

 

Is 61,1-2a.10-11 1Te 5,16-24 Jn 1,6-8.19-28

1.La pandèmia actual, ens ha fet sentir una sèrie de limitacions físiques, laborals, socials i de convivència. Però, a més, ens ha fet experimentar la fragilitat de nostres institucions sanitàries, econòmiques, polítiques i religioses, i, sobretot, la nostra vulnerabilitat personal. Ara experimentem por i angoixa davant la malaltia i la mort, i brollen del nostre cor qüestions existencials sobre el sentit de la vida i de la mort, sobre Déu i sobre el mal. La figura bíblica de Job s'ens fa propera..

Davant d'aquesta situació, la Paraula de Déu no ens dona receptes concretes, però sí pot ser font de llum i d´esperança.


 

2.En aquest context l´Advent ens pot oferir una paraula d´autèntica ajuda i d'esperança.     

Avui l´evangeli ens parla de Joan Baptista que, per una banda reconeix que ell no és ni el Messies, ni Elies, ni el Profeta, sinó tan sols una veu que clama en el desert per preparar els camins del Senyor.

Però per altra banda, el seu missatge té una dimensió positiva i d´anunci: hi ha algú entre el poble que no coneixen, que és més gran que ell, i del qual Joan Baptista no és digne ni de deslligar-li la corretja del calçat. Joan bateja només amb aigua, però, qui ve després d´ell,   batejarà amb l´Esperit sant.

3.Tots nosaltres, hem estat batejats, hem rebut la catequesi, creiem en el Credo, intentem complir els manaments, anem a missa els diumenges, però coneixem Jesús de debò? Tenim una relació personal amb ell? És el nostre company i el nostre amic, com ho va ser-ho per als deixebles i per a les dones que caminaven amb ell? Li tenim confiança, sabem  que ell ens estima, ens perdona, no ens deixarà mai, ni en els moments difícils de la nostra vida, ni a l´hora de la nostra mort? O bé, és algú que no coneixem?

Però, si Jesús és realment desconegut per molts de nosaltres, molt més  l´Esperit Sant, malgrat el citem al Glòria i al Credo.

I tanmateix l´Esperit és Senyor i font de la vida, és força, llum, amor, foc ardent, aigua viva i ens fa participar de la resurrecció de Jesús i de la vida nova.

I aquest Esperit que és alè i buf actua especialment en moments de caos, foscor, de crisi i de mort. És l´Esperit que aletejava al començament de la creació en mig del caos, l´Esperit que suscitava profetes  en temps de crisi del poble de Israel, el que feia que dones estèrils tinguessin fills, el que a la Pentecosta va transformar uns deixebles porucs en valents apòstols de l´evangeli. L'Esperit es fa present en els abismes de la història. També avui. Mai no entra en vaga.    

4. Davant del caos i por de la pandèmia actual, més enllà de totes les ajudes mèdiques i psicològiques necessàries, la nostra esperança ens ve del Senyor i del seu Esperit. Una fe i una esperança que no néixen de nosaltres mateixos, sinó que venen de fora, però que són interiors a nosaltres mateixos, que hem rebut l´Esperit.

El veritable dilema és la por o la fe, el caos o l´esperança cristiana. No és que la fe ens resolgui tots els problemes, però sí que ens dóna llum, força i alegria, confiança  per viure la vida de cada dia.

Com diu avui la carta de Pau als Tessalonisencs, “viviu sempre amb alegria, no us canseu de pregar, doneu   gràcies a Déu en tota ocasio”,.però, sobre tot, “no extingiu l´Esperit”.

I el poeta Charles Péguy escriu que l´esperança és la virtut que més agrada a Déu, és como una nena petita que creua  el món ple d' obstacles i creu que demà tot anirà millor.

 

(clica  sobre  imatge)

TESTIMONIS…

 

 

 

 

 

FULL DOMINICAL 13.12.20

 

Esta entrada fue publicada en Catequesi infantil, catequesis adolescents i joves, Comunicacions Generals, Pagina Principal. Guarda el enlace permanente.