TEMPS DURANT L’ANY – DIUMENGE QUART – GENER 2021

PARRÒQUIA DE SANT PAU


– Dissabte, dia 30 de gener, el primer dissabte posterior a la festa de la Conversió de St. Pau

A les 19 hores, celebrarem solemnement l’Eucaristia del titular de la parròquia.

 

* *  *  *  *  *  

DIOCESANES:

Setmana d'Oració per la Unitat dels Cristians

Fins a nou Esglésies cristianes presents a Mallorca han participat en la celebració ecumènica que ha tengut lloc el 24 de gener a la Catedral de Mallorca.

En un ambient de pregària i silenci, els dirigents de les diferents confessions han oferit als prop de noranta fidels assistents de totes les esglésies reflexions, cants i lectures de l'Evangeli. «El compromís ecumènic respon a l'oració sacerdotal de Jesús que en el moment del seu comiat abans de morir demana al Pare -i és exigència nostra- "que tots siguin un" (Jn 17,21).

És el seu testament, una de les seves últimes voluntats, que hem d'acollir, valorar i portar a terme», ha indicat el bisbe Sebastià, en la seva homilia.

«Enguany ho celebram amb un únic acte ecumènic a la Catedral, juntament amb els membres de les Esglésies:

– Ortodoxa Russa i Ortodoxa Romanesa,

– Esglésies Sueca, Noruega, Luterana Alemanya i Anglicana,

– Comunitats greco-catòliques Romanesa i Ucraïnesa

“Hem demanat al Senyor que ens concedeixi el do de la unitat»,

ha explicat el delegat d'Ecumenisme i Diàleg Interconfessional, Mn. Baltasar Morell.

– FULL  DOMINICAL:   

 

 

COMUNICACIONS:

  • Dimarts que ve, dia 2 de febrer, festa de la presentació de Jesús al Temple,

    més coneguda com La Candelera, hi haurà entrada amb lucernari (processó de les candeles) a l’Església dels Dolors a les 8 del matí.

     

  • Dimecres dia 3 de febrer, memòria de St. Blai,

    es beneiran aliments per encomanar a Déu la salut del nostre sistema respiratori a la missa de les 8 als Dolors i a Crist Rei a les 19 hores.

     

  • Enguany, per raons sanitàries, no hi haurà unció de la gargamell

*  *  *  *  *  *  *  *  

PREGÀRIA DE LA SERENITAT

Concedeix-me, Déu meu,
serenitat per acceptar les coses que no puc canviar,
valor per canviar el que puc canviar
i saviesa per conèixer la diferència.

Viure el dia cada dia.
Gaudir cada moment.
Acceptar les dificultats com camí cap a la pau.
Prendre aquest món com és, tal com Jesús va fer,
I no com m'agradaria que fos.

Confiar que tot ho faràs bé
si m'abandono a la teva voluntat.

Que pugui ser raonablement feliç en aquesta vida
i summament feliç amb tu per sempre en l'altre.

 

 

4º diumenge Temps ordinari (B)

EVANGELI

Ensenyava amb autoritat.

Lectura del sant evangeli segons sant Marc 1,21-28

Guarició d'un home posseït d'un esperit maligne

(Lc 4,31-37)

21 Després van anar a Cafarnaüm. El dissabte, Jesús entrà a la sinagoga i ensenyava. 22 La gent estava admirada de la seva doctrina, perquè els ensenyava amb autoritat i no com ho feien els mestres de la Llei.

23 En aquella sinagoga hi havia un home posseït d'un esperit maligne, que es posà a cridar:

24 –Per què et fiques amb nosaltres, Jesús de Natzaret? ¿Has vingut a destruir-nos? Ja sé prou qui ets: el Sant de Déu!

25 Però Jesús el va increpar dient:

–Calla i surt d'aquest home.

26 Llavors l'esperit maligne el sacsejà violentament, llançà un gran xiscle i en va sortir. 27 Tots quedaren molt sorpresos i es preguntaven entre ells:

–Què és tot això? Una doctrina nova ensenyada amb autoritat! Fins i tot dóna ordres als esperits malignes i l'obeeixen!

28 I la seva anomenada s'estengué de seguida per tota la regió de Galilea.

Paraula de Déu.

(clicar  sobre imatge)  NOVA  MANERA  D'ENSENYAR

 

 

Dt 18,15-20 1Co 7,32-35 Mc 1,21-28

 

CREIEU-HO, EL REGNE DE DÉU ÉS POSSIBLE, S’ACOSTA…!

1. Que el “Regne arriba”!? Que “un altre món és possible”!? Vols dir, vols dir? No siguem ingenus!

Estem atenallats per les totes les retallades que imposen les crisis globalitzades, que no hem provocat precisament nosaltres…! Ara se’ns hi ha sumat una pandèmia universal, que no sabem gens on ens portarà.

Frases com aquesta de Jesús, potser ens irriten: “I ara tu, Jesús, acabes d’arribar beatíficament del Jordà del Baptista, i t’omples la boca de grans paraules, de la “Gran Notícia” (=evangeli)”.

Però Jesús ¿que no veus  els pagesos de Galilea patint la globalització imperialista de Roma, que cada dia retalla la seva minsa economia? ¿No veus com s’està aniquilant la petita propietat agrària de Palestina a favor del monopoli dels latifundistes…? ¿No veus que no se’n sortiran, per més que cridin? ¿I que fins i tot la gent està queixosa dels sagrats impostos del Temple de Déu a Jerusalem?

Doncs bé, el Senyor repeteix amb una convicció que li neix de molt endins, i que arriba al cor de la gent: “el Regne de Déu és possible, està arribant, creieu-ho, convertiu-vos ja al seu estil”. Ho repeteix i repeteix, a tort i a dret.

Avui nosaltres ho hem de repetir, amb Jesús. Potser tot el dia, com si fos un mantra, que de tan repetir-lo es fa carn nostra.

 

2. Davant la inflació de  paraules i de discursos, l’evangelista no posa cap discurs en llavis de Jesús.

El Mestre predicarà amb “fets”: aquestes seran les “paraules d’autoritat” que proclama i que el poble admira (1,27).

Avui llegim la primera narració dels Fets de Jesús a l’evangeli de Marc.

La “Bona Notícia” serà el relat de la praxi de Jesús posant límit al poder marginador del regne de Satanàs. Jesús actua ja des de la “nova situació”, des del Regne, i anima  qui l’escolta a fer el mateix. L’anima perquè comenci a funcionar des d’aquesta nova perspectiva. Intenta que també ell sigui, per al seu entorn, “Bona Notícia”. Intenta provocar una reacció en cadena, que ampliï cada dia el nombre dels qui es mesuren amb el Regne i no amb la petitesa dels seus egoismes.

Avui llegim que el relat de “la Gran Notícia d’un Món Nou” comença amb el cas d’un home que forma part dels “perdedors” de la societat, dels qui de fet pateixen totes les “retallades”.

Li retorna tot el que és seu: el goig de viure amb plenitud.

 

3. No sabem que deuria passar exactament als anys 30, en els dies del Jesús històric.      

Podem imaginar qualsevol llunàtic (endimoniat, en paraules d’ells), sempre exclòs de la sinagoga, que un bon dia hi entra (potser sorollosament, a la seva manera grollera) per estar-se amb els “normals”. Els religiosos el fem fora, perquè no volem que dificulti un culte digne. Creiem que no hi ha un lloc per ell a la casa de Déu. Tanmateix Jesús no el treu, ben a l’inrevés, s’enfronta amb els seus “dimonis” (el seu inconscient?, la pròpia infravaloració? els prejudicis del poble?…).

Si la història fos aquesta no es fa difícil veure Jesús dient: “No heu entès res, aquest marginat és el preferit de Déu!”. Jesús reaccionaria valorant l’home, donant-li confiança i estima… I l’home esclavitzat pels dimonis comença a ser i a sentir-se persona… Podem imaginar-lo assegut al costat de Jesús, reconciliat amb ell mateix, reconegut pels altres com a ésser humà, com a posseïdor de drets i capaç d’escoltar la paraula de Déu a la Sinagoga.

L’esclat del Regne, del Món nou… comença en coses ben petites. Jesús amb els seus signes vol provocar una reacció en cadena. Que no ens escapem de l’embranzida que Jesús provoca.

 

4. El nostre avui

El deixeble, cridat a acompanyar Jesús, ha de traduir aquest “miracle” de “l’endimoniat de la Sinagoga” a la seva època, ha de cercar “signes” anàlegs, que mostrin que al Regne del Mal li ha estat posat un límit. Com Jesús, ha de trencar el fatídic “paradigma” que sembla impera i que diu: això és intocable, és impossible. 

Aquestes són les “paraules d’autoritat” que les comunitats eclesials hauríem de realitzar en el nostre avui per tal de mostrar que el Regne és irrenunciable, malgrat que els aires que respirem siguin de deixar-ho córrer.

Posarem signes que un altre món és possible només si, com Jesús volia provocar, cadascú de nosaltres comença a realitzar-lo en petits (o grans signes), si provoquem reacció en cadena que involucra a més gent. 

(clicar  sobre imatge)

ENSENYAR

 

 

 

FULL DOMINICAL 2021 5ª  31.01.21

 

 

 

 

Esta entrada fue publicada en Catequesi infantil, catequesis adolescents i joves, Comunicacions Generals, Pagina Principal. Guarda el enlace permanente.