DIUMENGE VUITÈ DURANT L’ANY

https://jopersa41.blogspot.com/2022/02/les-persones-primer.html

COMUNICACIONS:

PREGÀRIA PER UKRAÏNA PREGÀRIA BISBE UKRAÏNA

FULL DOMINICAL 27.02.22

 CATEQUESIS CATECUMENS

RECÉS QUARESMA   

************************———————————*****************************

8º diumenge Temps ordinari (C)

EVANGELI

+ Lectura del sant evangeli según sant Lluc 6,39-45

No judicar els altres

(Mt 7,1-5)

39 Els digué encara una paràbola:

–¿És que un cec pot guiar un altre cec? ¿No cauran tots dos al clot? 40 El deixeble no és més que el mestre; però tot deixeble, un cop instruït, serà com el seu mestre. 41B Com és que veus la brossa a l’ull del teu germà i no t’adones de la biga que hi ha en el teu? 42 Com li pots dir: “Germà, deixa’m que et tregui la brossa de l’ull”, si tu no veus la biga del teu? Hipòcrita, treu primer la biga del teu ull i llavors hi veuràs prou clar per a treure la brossa de l’ull del teu germà.

L’arbre i els seus fruits

(Mt 7,17-20; 12,33-35)

43 »No hi ha cap arbre bo que doni fruits dolents ni cap arbre dolent que doni fruits bons. 44 Cada arbre es coneix pel seu fruit: no es cullen figues dels cards ni es veremen raïms de les bardisses. 45 L’home bo, del bon tresor del seu cor, en treu la bondat, i l’home dolent, del seu tresor dolent, en treu el mal. Perquè del que sobreïx del cor, en parla la boca.

avors hi veuràs prou clar per a treure la brossa de l’ull del teu germà.

Paraula de Déu.

ATURAR-NOS

Els nostres pobles i ciutats ofereixen avui un clima poc propici a qui vulgui cercar una mica de silenci i pau per trobar-se amb ell mateix i amb Déu. No És fàcil alliberar-nos del soroll permanent i del setge constant de tota mena de trucades i missatges. D’altra banda, les preocupacions, problemes i presses de cada dia ens porten d’una banda a l’altra, gairebé sense permetre’ns ser amos de nosaltres mateixos.

DES DEDINS

Del bon tresor del seu cor, en treu la bondat,

«Al vostre interior hi ha el germen del que és autèntic.» Així es podria fer una de les línies de força del missatge de Jesús. Enmig de la societat jueva, supeditada a les lleis d’allò pur i impur, sacre i profà, Jesús introdueix un principi revolucionari per a aquelles ments: «Res que entri de fora fa impur l’home; el que surt de dins és el que el fa impur.»

El pensament de Jesús és clar: l´home autèntic es construeix des de dins. És la consciència la que ha d’orientar i dirigir la vida de la persona. El que és decisiu és el «cor», aquest lloc secret i íntim de la nostra llibertat on no ens podem enganyar a nosaltres mateixos.

Segons aquest «despertador de consciències» que és Jesús, s’hi juga el millor i el pitjor de la nostra existència.

Les conseqüències són palpables. Les lleis mai no han de reemplaçar la veu de la consciència. Jesús no ve a abolir la Llei, però sí a superar-la i desbordar-la des del «cor». No es tracta de viure cínicament al marge de la llei, però sí d’humanitzar les lleis vivint de l’esperit cap al que apunten quan són rectes. Viure honestament l’amor a Déu i al germà pot portar a una «il·legalitat» més humana que la que propugnen certes lleis.

El mateix passa amb els ritus. Jesús sent un sant horror cap al que és fals, teatral o postís. Una de les frases bíbliques més esmentades per Jesús és aquesta del profeta Isaïes:

«Aquest poble m’honora amb els llavis, però el seu cor està lluny de mi. El culte que em donen és buit.»

Allò que Déu vol és amor i no sacrificis. Passa el mateix amb els costums, tradicions, modes i pràctiques socials o religioses. L’important, segons Jesús, és la neteja del cor, la neteja interior.

El missatge de Jesús avui té potser més actualitat que mai en una societat on es viu una vida programada des de fora i on els individus són víctimes de tota mena de modes i consignes. És necessari «interioritzar la vida» per fer-nos més humans. Podem adornar l’home amb cultura i informació; podem fer créixer el poder amb ciència i tècnica. Si el seu interior no és més net i el seu cor no és capaç d’estimar-ne més, el seu futur no serà més humà. «El que és bo, de la bondat que atresora al seu cor treu el bé, i el que és dolent, de la maldat treu el mal.»

***********—–*********

LECTIO DIVINA

Dimecres, 23 febrer 19’30-20’30 h

CAN VALLESPIR

Lectura del sant evangeli según sant Lluc 6,39-45

COMENTARIS:

DES DEDINS

Del bon tresor del seu cor, en treu la bondat,

«Al vostre interior hi ha el germen del que és autèntic.»

No hi ha cap arbre bo que doni fruits dolents…

L’advertència de Jesús és fàcil d’entendre. «No hi ha arbre sa que doni fruit danyat, ni arbre danyat que doni fruit sa. Cada arbre es coneix pel seu fruit. No es cullen figues a les bardisses, ni es veremen raïms als arços.»

Esta entrada fue publicada en Catequesi infantil, catequesis adolescents i joves, Comunicacions Generals, Pagina Principal. Guarda el enlace permanente.