Informació: cerca'ns al Facebook: catequesi manacor  o bè per correu electrònic: catequesimanacor@gmail.com

CATEQUESI 2016-2017

CATEQUESIS 1era COMUNIÓ Curs 2016-2017 Unitat Interparroquial de MANACOR

 

 

DE FAMÍLIA:

Nomenam la catequesis “DE FAMÍLIA”, perquè és el nou mètode que fa uns anys, va proposar, la delegació de la catequesis de la Diòcesis de Mallorca.

La proposta és, que tota la família, iniciï un camí per a conèixer més a Jesús viu. I aquets itinerari de mínim dos cursos, perquè els fills rebin el sagrament de la 1era Comunió, segueixi per a la resta de les seves vides. Formant part i participant més activament a la comunitat cristiana.

Desgraciadament la realitat que vivim a Manacor, és que, les famílies tenen clar els dos anys. Ara, més cursos, ja no forma part dels seus plans.

La catequesis de família es composa de 9 sessions. Un dissabte en el mes, en el cas de Manacor, de 16:30 fins a 19:30 h. Una novetat d'aquest curs, ha estat, que per falta d'espai, les Germanes de La Puresa, ens han deixat les instal·lacions del seu col·legi i de la capella de Fartàritx. Un gran i notable millora que hem gaudit.

Llavors cada sessió es composa de la següent dinàmica:

 • Joc inicial catequètic. Participen les famílies completes + els catequistes. Mitja hora.

 • Catequesis. Grups de pares amb els seus catequistes i els infants amb els seus catequistes. Hora i mitja.

Novetat d'aquest curs: Oratoris pels infants. Iniciació a l'oració com a fet qüotidià.

 • Descans abans de l'Eucaristia. Un quart “cafetó i galleta”.

 • Eucaristia.

 

Activitat extra a l'any. Trobada de totes les parròquies de la Diòcesis, a les quals hi ha la modalitat de la catequesis de família. I llavors totes les activitats extres nomenades a la catequesis tradicional.

 

INVENTARI DE NOMBRES D'INFANTS I CATEQUISTES 2016-2017

 

 

Nombre de Catequistes 1er curs INFANTS: 1

 

Nombre de Catequistes 2on curs INFANTS: 3

 

 

Nombre d'Infants 1er curs: 15

 

Nombre d'Infants 2on curs: 40

 

 

Nombre de Catequistes 1er curs PARES: 1

 

Nombre de Catequistes 2on curs PARES: 3

 

 

Nombre de famílies 1er curs: 14

 

Nombre de famílies 2on curs: 36

 

 

Coordinadors de la catequesis de família:

 • Maria Magdalena Font Massanet.

 

 

 

CATEQUESIS 1era COMUNIÓ Curs 2016-2017 Unitat Interparroquial de MANACOR

 

 

TRADICIONAL:

Nomenam la catequesis de 1era Comunió “Tradicional”, perquè és el mètode que s'ha fet sempre a les nostres parròquies de Manacor. Una hora a la setmana durant el curs escolar, o sigui, començam en el mes d'octubre i acabam en el mes de maig.

 

Durant el curs, a més de l'hora de la catequesis hi ha activitats “EXTRES”. Hi participen les dues modalitats de la catequesis. La tradicional i la catequesis de família.

 

 • Missa d'inici de curs. En el mes d'Octubre. S'entrega als infants de 1er curs de catequesis el catecisme.

 • El 3er diumenge de cada mes celebram l'Eucaristia pels infants.

Novetat d'aquest curs. Celebram la Missa pels infants el 3er diumenge de cada mes, a la parròquia de Crist Rei a les 11 h del matí. La preparen els catequistes de cada parròquia. I hi participen els infants de totes les modalitats de la catequesis. També aquest curs, després de cada Eucaristia, els nins han rebut un pétal, de cartolina. La finalitat… obtenir el màxim de pétals per a crear una FLOR al final de curs.

 • Dues excursions-convivències: En el temps d'Advent i en el temps de Quaresma.

Nomenam excursions-convivències, perquè no just anam a fer una excursió amb les famílies i els catequistes. Si no que, preparam unes activitats catequètiques, a les quals hi participen TOTS.

En el temps d'Advent, treballàrem el tema de NADAL. Desde l'Anunciació a Maria fins el naixemt de Jesús. I en el temps de Quaresma, el tema fou LA SETMANA SANTA. Desde el Diumenge del Ram. Fins el dia de PASQUA. Sempre la referència per a preparar aquestes dues activitats és la Paraula de Déu, o sigui, LA BÍBLIA.

 • Celebracions Penitencials.

 • Missa de final de curs. En el mes de Maig.

 

Pels PARES:

 • Reunió-Formació pares: Una cada trimestre per a tots els pares de les dues modalitats.

 

 • Pels CATEQUISTES:

Convivència-Formació: Una cada trimestre per a tots els catequistes de les dues modalitats.

Aquest curs just n’hem fetes dues. Una a l’inici de curs i l’altre al final.

Revisam com va la catequesis. Com estam els catequistes. I rebem formació de part den Francesc Xavier Riutort.

 

 

INVENTARI DE NOMBRES D'INFANTS I CATEQUISTES 2016-2017

 

Nombre de Parròquies:

 • Parròquia de la Mare de Déu dels Dolors.

 • Parròquia de Crist Rei.

 • Parròquia de Sant Pau.

 

Nombre de Catequistes 1er curs: 11

 • Parròquia de la Mare de Déu dels Dolors: 4

 • Parròquia de Crist Rei: 4

 • Parròquia de Sant Pau: 3

 

Nombre d'Infants 1er curs: 113

 • Parròquia de la Mare de Déu dels Dolors: 45

 • Parròquia de Crist Rei: 40

 • Parròquia de Sant Pau: 28

 

Nombre de Catequistes 2on curs: 12

 • Parròquia de la Mare de Déu dels Dolors: 6

 • Parròquia de Crist Rei: 5

 • Parròquia de Sant Pau: 1

 

Nombre d'Infants 2on curs: 112

 • Parròquia de la Mare de Déu dels Dolors: 47

 • Parròquia de Crist Rei: 50

 • Parròquia de Sant Pau: 15

 

Dies i horari a la setmana de la catequesis:

 • Parròquia de la Mare de Déu dels Dolors:

Dilluns i dimarts de 17:30 a 18:30 h 1er i 2on curs de catequesis.

 • Parròquia de Crist Rei:

Dilluns i dijous de 17:20 a 18:30 h 1er i 2on curs de catequesis.

 • Parròquia de Sant Pau:

Dimarts de 17:30 a 18:30 h 1er i 2on curs de catequesis.

 

Coordinadors de la catequesis tradicional:

 • Parròquia de la Mare de Déu dels Dolors: Fca. Parera i Sor Manoli

 • Parròquia de Crist Rei: Maria Llull i Bel

 • Parròquia de Sant Pau: Miquel Morey.

 

 

Publicado en Catequesi infantil, catequesis adolescents i joves, Comunicacions Generals | Deja un comentario

DIUMENGE SISÈ DE PASQUA

 

COMUNICACIONS:

(20  MAIG 2017)

La col·lecta d’avui és per Mallorca Missionera

 

– Demà vespre hi ha la cloenda de les festes de sant Domingo amb un concert a càrrec de la Banda de Música de Manacor i de la banda Jove de l’Escola de Música. Serà en el Convent de sant Vicenç Ferrer a les 20’30 h.

 

Diumenge que ve se celebra a Lluc la trobada de matrimonis que compleixen els 25 o 50 anys de casats. A les 12 hi ha la missa que serà presidida per Mns. Sebastià Taltavull Bisbe Administrador Apostòlic. Tots els qui estigueu interessats en participar-hi estau ben convidats. Convé ho faceu saber al Bisbat a través de les Parròquies.

 

L'ESPERIT DE LA VERITAT

Jesús s'acomiada dels deixebles. Els veu trists i abatuts. ¿Qui omplirà el buit? Fins ara ha estat ell qui tenia cura d'ells, els ha defensat dels escribes i fariseus, ha sostingut la seva fe dèbil i vacil·lant, els ha mostrat la veritat de Déu i els ha iniciat en son projecte humanitzador.

Jesús parla amb passió de l'Esperit. No els vol deixar orfes. Ell mateix demanarà al Pare que no els abandoni, que els doni “un altre defensor” perquè “estigui sempre amb ells”. Jesús el nomena “l'Esperit de la veritat” ¿ Què hi ha davall aqueixes paraules de Jesús ?

Aquest “Esperit de la veritat” no s'ha de confondre amb una doctrina. Aqueixa veritat no es troba dins els llibres dels teòlegs ni dins els documents de la Jerarquia. És quelcom més profund. Jesús diu que “viu amb nosaltres i està amb nosaltres”. És alè, força, llum, amor… que ens arriba des del misteri últim de Déu. Cal acollir amb cor senzill i confiat.

Aquest “Esperit de la veritat” no ens fa “propietaris” de la veritat. No ve perquè imposem als altres la nostra fe ni per a controlar l'ortodoxia. Ve per no deixar-nos orfes de Jesús, i ens convida a obrir-nos a la seva veritat, escoltant, acollint i vivint  el seu Evangeli.

Aquest “Esperit de la veritat” no ens fa “guardians” de la veritat, sinó testimonis. No és disputar, combatre ni derrotar adversaris, sinó viure la veritat de l'Evangeli i “estimar a Jesús guardant els seus manaments”.

Aquest “Esperit de la veritat” està dins cada un de nosaltres, defensant-nos de tot el que ens pugui apartar de Jesús. Ens convida a obrir-nos amb senzillesa al misteri d'un Déu, Amic de la vida. Qui cerca aquest Déu amb honradesa i veritat no està lluny d'ell. Jesús digué una vegada: “Tot el que és de la veritat, escolta la meva veu”. És cert.

Aquest “Esperit de la veritat” ens convida a viure en la veritat de Jesús enmig d'una societat on la mentida es diu estratègia; l'explotació, negoci; la irresponsabilitat, tolerància; la injustícia, ordre establert; l'arbitrarietat, llibertat; la falta de respecte, sinceritat…

¿ Quin sentit pot tenir l'Església de Jesús si deixam que es perdi dins les nostres comunitats l'Esperit de la veritat ? ¿ Qui podrà salvar-la de l'auto-engany, les desviacions i la mediocritat generalitzada ? ¿ Qui anunciarà la Bona Nova de Jesús dins una societat mancada d'alè i esperança ?

José Antonio Pagola

 

El cristià és un artista sota l’impuls creador i alegre de l’Esperit de Déu"

Per Josep Llunell


 

Tots tenim la dolorosa experiència d’haver perdut persones estimades i molt estimades.

I encara que fem el cor fort, la veritat és que ens fa molt de mal i que ens costa moltíssim acceptar-ho, i encara més assumir-ho amb bon ànim.

Ens sentim molt orfes.

Però els cristians mai no ens hem sentit orfes. El buit deixat per la mort de Jesús ha sigut omplert per la Presència viva de l’Esperit del Ressuscitat. I això val pels parents, amics, coneguts i saludats – com deia en Josep Pla.

Aquest Esperit omple la vida del creient.

Quan viu aquesta experiència de l’Esperit, el creient descobreix que ser cristià no és un pes que oprimeix i turmenta la consciència.

Ser cristià és deixar-nos guiar per l’amor creador de l’Esperit que viu en nosaltres i que ens fa viure amb una espontaneïtat que neix no del nostre egoisme sinó de l’amor més pur i noble.

La veritat de Déu genera en nosaltres un estil de vida nou enfrontat a l’estil de vida que sorgeix de la mentida i de l’egoisme, del càlcul, la mesquinesa i la barroeria.

Vivim en una societat a on

-a la mentida se la qualifica de diplomàcia oportuna

-a l’explotació se la té per negoci. Pregunteu-ho a banquers, capitalistes i polítics corruptes.                                                          

-a la irresponsabilitat se la té per tolerància i saber fer amb mà esquerra

-a la injustícia la qualifiquen d’ordre establert a favor dels poderosos, que són els que tallen el bacallà

-a la sensualitat se la té per amor

-a l’arbitrarietat per llibertat a favor dels que manen

-a la falta de respecte per sinceritat.

 

S’ha dit que el cristià és un soldat totalment sotmès a la llei cristiana.

És més exacte dir que, el cristià, és un artista que sota l’impuls creador i alegre de l’Esperit de Déu aprèn a viure

                                                  amb Déu

                                                  per Déu

                                                 i al servei dels germans.

 

És aquest el nostre cas?

Mireu, la vida dels que es prenen seriosament l’Evangeli és inevitablement una vida que es veu enfrontada a continues i dures confrontacions amb els poders de l’ordre injust establert pels poderosos que, de cap manera, suporta

-els criteris de vida

-els valors positius

-les pautes de conducta ètica

que neguen els valors que regeixen el desordre actual en el que vivim i patim.

Això, evidentment, és un gran repte que espanta, que ens fa por.

Però és, també, una llum d’esperança pel futur de la humanitat.

Per què?

Perquè només les persones guiades per l’Esperit de Déu podran donar-li un gir nou a la civilització i a la història.

Realment, ens hi volem comprometre, nosaltres?

T’hi vols comprometre, tu?

M’hi vull comprometre, jo?


 

 

 

 

LES   FESTES   DE   SANT   DOMINGO…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicado en Catequesi infantil, Pagina Principal | Deja un comentario

JO SOM EL CAMÍ…

 

 

DIUMENGE   QUINT   DE   PASQUA

COMUNICACIONS:

–  Celebram   la  "JORNADA   DE   MALLORCA   MISSIONERA"   (Diumenge, 21   maig..) Les   Col·lectes   seran   per   aquest   fi.

 

 

– La   barriada   de   "FARTÀRITX"   celebra  les   "FESTES   DEL   SANT   CRIST   DE   LA   FE" :   MISSA   SOLEMNE  a   les   10'30  h.  Diumenge,   dia   14   maig 

 DEL   CONCERT  a   FARTÀRITX:

 

 

 

 

– Dilluns dia 15 és la festa de sant Isidre, llaurador. Com cada any a la missa del vespre pregarem pels difunts de l’Associació Cultural s’Agrícola.

 

– Dimecres dia 17 comencen les festes de sant Domingo. Pel que fa als actes religiosos, dijous i divendres hi haurà el tridu acostumat a les 19 h. i dissabte dia 20, a la mateixa hora, la missa solemne seguida per la processó, la benedicció de l’aigua de la cisterna del claustre i el ball dels Moratons. A tots els actes esmentats estau convidats a participar-hi.

 

– Ha   sortit   el  nº  45  de   LLUERNA   Lluerna 45 abril maig 

 

************

 


”JO SOM EL CAMÍ”…

A les acaballes del darrer sopar, els deixebles comencen a intuir que Jesús ja no estarà molt de temps amb ells. La sortida a l'aviat de Judes, l'anunci de que Pere prest el negarà, les paraules de Jesús parlant de partida pròxima, els han deixat a tots desconcertats i abatuts ¿ Què serà d'ells ?

Jesús capta llur tristesa i torbament. Son cor es commou. S'oblida d'ell mateix i del que li espera, i cerca donar ànims: “No us amoïneu. Confieu en Déu i confieu en mi”. Més tard, seguint la conversa, Jesús fa aqueixa confessió: “Jo som el camí, la veritat i la vida. Ningú pot arribar al Pare sinó és per mi”. No l'oblidem mai. “Jo som el camí”.

El problema, per a moltes persones, no és que visquin extraviats o fora del camí. Simplement viuen sense camí, perduts dins un laberint: fent i desfent els mil viaranys que, de defora, indiquen consignes i modes del moment.

¿ I què pot fer un home o una dona quan es troba sense camí ? ¿ A qui pot adreçar-se ? ¿ A qui recórre? Qui camina per les passes de Jesús podrà tenir amb problemes i dificultats, però està en el camí encertat que mena al Pare. Aquesta és la promesa de Jesús.

JO SOM LA VERITAT”

Aquestes paraules amaguen una invitació escandalosa per les orelles modernes. I, tanmateix, també avui hem d'escoltar Jesús. No tot es redueix a la raó. El desenvolupament de la ciència no conté tota la veritat. El misteri últim de la realitat no es deixa agafar pels anàlisis més sofisticats. L'esser humà ha de viure davant el misteri últim de la seva existència.

Jesús es presenta com a camí que mena i apropa a aquest Misteri últim. Déu no s'imposa. No força ningú amb proves ni evidències. El Misteri últim és silenci i atracció respetuosa. Jesús és el camí que ens pot menar a confiar en llur bondat.
 

JO SOM LA VIDA”

Jesús pot transformar la nostra vida. No com a mestre llunyà que ha deixat un legat de saviesa admirable a la humanitat, sinó com algú viu que, des del més pregó del nostre ser, infon en nosaltres un germen de vida nova.

Aquesta acció de Jesús en nosaltres es dóna quasi sempre de forma discreta i callada. El mateix creient sols intueix una presència imperceptible. A voltes, tanmateix, ens invadeix la certesa, l'alegria incontenible, la confiança total: Déu existeix, ens estima, tot és possible, inclús la vida eterna. Mai entendrem la fe cristiana si no acollim Jesús com el camí, la veritat i la vida.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicado en Catequesi infantil, Pagina Principal | Deja un comentario

VISITA A NOSTRA SENYORA DELS DOLORS

EL   GRUP   "TERCERA   EDAT"  Parròquia   de   Santa   Eulàlia   visità  la   Nostra   Parròquia:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicado en Catequesi infantil, Comunicacions Generals | Deja un comentario

RESURRECCIÓ

Per   a   una   "relació   de   la   Setmana  Santa"   

aneu   aquí:  

http://www.confraries.es/

La Resurrecció ha succeït.

I succeeix. 

Què és la Resurrecció?

La Resurrecció no és el retorn de Jesús a aquesta vida. Jesús

-ja no torna a aquesta terra

-ni entra de bell nou en la història humana

-ni el que passa és que Jesús reviu.

No. Jesús ressuscita.

És a dir, transcendeix l’espai i el temps. Per això transcendeix les condicions d’aquesta vida i d’aquesta terra.

I així, inaugura les condicions d’una altra vida.

O sigui: és una vida sense limitacions, sense cap mena de limitacions.

Tot això vol dir, òbviament, que la Resurrecció no és un esdeveniment històric, sinó que és un esdeveniment, una realitat que se situa més enllà de la història.

La Resurrecció ha succeït. I succeeix.

Però no en el nostre món, sinó més enllà del nostre món. Com és lògic, això, no es pot conèixer per la raó o pels sentits.

Això només és assolible i assumible per la fe.

Per tant, és quelcom exposat sempre a la foscor, al dubte, als sentiments d’inseguretat.

Per això la fe en la Resurrecció, la de Jesús i la nostra, és la culminació de la fe cristiana.

No sabem ni podem saber del que és o de com és aquesta nova vida. O sigui, és una vida sense cap mena de limitació i, per tant, omple tots els anhels que els humans podem sentir i experimentar. És i serà la Plenitud total i absoluta.
 

Unes preguntes bàsiques poden ser aquestes:

Com ens hi preparem, nosaltres, en el dia a dia de la nostra existència i de la nostra convivència?

Som agraïts amb Déu?

Som fraternals amb els germans?

Som generosos amb els germans?

 

 

 

 

"NO   CERQUEU   ENTRE   ELS   MORTS   EL   QUI  ÉS   VIU"…

 

 

 

 

 

 

 

HA   RESSUSCITAT… AL·LELUIA  ¡¡¡

 

 

 

 

L’aspiració suprema de la persona humana és viure. I viure feliç.

Pasqua de Resurrecció.


 

Josep Llunell

El fet mateix de la Resurrecció no l’explica cap autor del Nou Testament.

Per què?

Perquè no es pot explicar un esdeveniment que no està al nostre abast humà.

No existeixen mitjans de comunicació entre aquest món nostre – caòtic i moridor – i l’altre món, el definitiu i etern.

El que ens expliquen els evangelis de les aparicions són les experiències del Ressuscitat que van tenir i van viure els primers testimonis de la Resurrecció.

El testimoniatge d’aquells primers testimonis, perllongat durant segles, és el fil conductor que ens uneix al Ressuscitat.

D’aquí, la importància decisiva que té, pels creients en Jesucrist, mantenir-nos fidels i perseverar, sense cap desànim, en la fe dels que visqueren aquelles primeres experiències de Jesús com el Vivent que supera la força inevitable de destrucció i d’aniquilació que és la mort.

L’aspiració suprema de la persona humana és viure. I viure feliç.

La resposta a aquesta aspiració fonamental és Jesús Ressuscitat.

Hi ha qui es queixa de què Déu no respon mai. No és cert. Perquè aquí tenim la Resposta Definitiva, en el fet de la Resurrecció.

Què vol dir això?

Què significa?

Significa que un dia

-tot el que aquí no ha pogut ser

-tot el que haurà quedat a mig fer

-tot el que haurà sigut arruïnat per la malaltia

per la traïció

per la ingratitud

i per la mort física

arribarà a la plena realització, perquè la vida eterna escombrarà, per sempre més, els límits i la mort temporal.

 

 

ELS   SALERS  

Després d’un multitudinari encontre a la plaça de sa Bassa, han sortit des del Palau, els nous salers de Manacor. Un grup d’una vintena de persones vestides amb camisa blanca i mocador groc han transitat pels carrers del centre tot cantant les cançons tradicionals de sales per fer la capta del dia de Pasqua.

En un ambient de festa, els qui seien a les terrasses del Palau, de la plaça de Weyler i de sa Bassa han seguit amb interès la cantada, i fins i tot s’hi han afegit, en mes d’un cas.

Reproduïm aquí baix les lletres de les cançons:

Ja n’hem arribat garrida
a casa de bona gent.
Diguem tots: alabat sia
el santíssim sagrament.

El santíssim sagrament
sempre lo hem d’alabar
perquè és ell que mos pot dar
memòri(a) i enteniment.

Memòri(a) i enteniment
per agradar en el senyor
per agrair es favor
a n’aquesta bona gent.

A n’aquesta bona gent
que està en aquesta casa
dau-mos flaó o panada
noltros estarem contents.

 

 

 

Al.leluia!

S'han endut el Senyor fora del sepulcre i no sabem on l'han posat!!! L'esglai de Maria Magdalena -o el de Pere i l'altre deixeble- és també el nostre esglai tot sovint quan ens entestem a viure de records o a cercar el Senyor en les enyorances del nostre passat. Per això, d'entrada, el missatge de pasqua ens diu: no cerqueu entre els morts Aquell qui viu i és font de Vida. Cerqueu-lo, més aviat, en els afanys i il.lusions de la vida. Descobriu el seu rostre en el rostre del germà que se us acosta… Per això, si volem viure i experimentar la joia de la pasqua, hem de refer el mateix camí que va fer Jesús: torneu a Galilea… allà El veureu!
Que tinguem una bona Pasqua aquest any 2017!!! Que el goig del Senyor Ressuscitat sigui la nostra Força i la nostra Pau!!!

Josep Giménez

 

Publicado en Catequesi infantil, catequesis adolescents i joves, Pagina Principal | Deja un comentario