Informació: cerca'ns al Facebook: catequesi manacor  o bè per correu electrònic: catequesimanacor@gmail.com

QUARESMA – SEGON DIUMENGE

COMUNICACIONS:

FULL DOMINICAL 28.02.21

QUARESMA SOSTENIBLE 2 SETMANA

AVISOS PARROQUIALS     28 FEBRER 2021

Com a oferta per intensificar la vida espiritual per preparar-nos per la pasqua, des de les parròquies anirem oferint una sèria d’activitats:

 

 

 

– Dimecres que ve, dia 3 de març a les 19 h. hi haurà

-Pregària amb exposició del santíssim

a l’Església de Fartàritx.

 

– Dijous que ve, dia 4 de març a les 19 hores,

  • Via Crucis interparroquial a l'Esglesia dels Dolors

  • *  *  *  *  *  *  *  

 

 

2º Diumenge de Quaresma (B)

EVANGELI

Aquest és el meu Fill, el meu estimat.

+ Lectura del sant evangeli segons sant Marc 9, 2-10

Transfiguració de Jesús

2 Sis dies després, Jesús va prendre amb ell Pere, Jaume i Joan, se'ls endugué a part tots sols dalt d'una muntanya alta i es transfigurà davant d'ells; 3els seus vestits es tornaren resplendents i tan blancs que cap tintorer del món no hauria pogut blanquejar-los així. 4 Llavors se'ls va aparèixer Elies amb Moisès, i conversaven amb Jesús. 5 Pere digué a Jesús:

–Rabí, és bo que estiguem aquí dalt. Hi farem tres cabanes: una per a tu, una per a Moisès i una altra per a Elies.

6 No sabia pas què deia, d'esglaiats que estaven. 7 Llavors es formà un núvol que els anà cobrint, i del núvol va sortir una veu:

–Aquest és el meu Fill, el meu estimat; escolteu-lo.

8 Però de sobte, mirant al seu voltant, ja no veieren ningú més, sinó Jesús tot sol amb ells.

9 Mentre baixaven de la muntanya, Jesús els va manar que no expliquessin a ningú allò que havien vist, fins que el Fill de l'home hagués ressuscitat d'entre els morts. 10 Ells retingueren aquestes paraules, però discutien entre ells què volia dir això de «ressuscitar d'entre els morts».

Paraula de Déu


 EL MEU FILL ESTIMAT, ESCOLTEU-LO

(clicar  sobre imatge )

Gn 22,1-2.9a.10-13.15-18 Rm 8,31b-34 Mc 9,2-10

La pujada

Diumenge passat contemplàvem com l’Esperit va empènyer Jesús a la duresa del desert  per viure, en la seva condició humana, la vivència de la temptació, de la qual no en va ser exempt. Jesús és veritablement home!

Avui és Jesús, qui se'n du tres dels seus deixebles, perquè siguin testimonis de la seva condició divina, significada per una sèrie d’elements simbòlics.

La muntanya alta, de belles perspectives, és el lloc de pregària i de trobada amb Déu. I és allà a on venen a trobar Jesús, Moisès i Elies, personatges representatius de la tradició creient jueva. Moisès transmissor de la Llei, i Elies transmissor de les promeses messiàniques. I és que Jesús era l’autèntic Messies, que rodejat de llum i amb vestits resplendents,  manifestava la seva divinitat.

Això venia reblat amb el núvol que els va envoltar, fent referència al núvol que va acompanyar el poble al desert en el seu camí cap a la terra promesa. Era Déu que els anava acompanyant i orientant.

I del núvol va sorgir la gran revelació, que Jesús ja havia tingut el dia del seu baptisme: “Aquest és el meu Fill, el meu estimat; escolteu-lo.”

La baixada

Però, per agradable que resultava aquella vivència, no tenia sentit quedar-se instal·lats en tendes a dalt de la muntanya. Calia baixar de la muntanya a seguir la seva vida entre els humans, i ho havien de fer amb Jesús, tot sol, en la seva condició humana. Per això el text evangèlic ens diu: “Immediatament, mirant al seu voltant, ja no veieren ningú més, sinó Jesús tot sol amb ells”. I amb Ell, humà entre els humans, baixaren de la muntanya.

La nostra pujada

I a la litúrgia d’avui, Jesús s’ens convida a nosaltres a pujar a un altra muntanya, a pujar a l’altar, a seure amb Ell a la seva taula perquè, als ulls de la fe El veiem, no rodejat de llum ni amb vestits fulgurants, sinó amb la senzillesa del pa i del vi, que amb la força de l’Esperit esdevindran, el seu cos entregat i la seva sang vessada per nosaltres. Aquesta serà la nostra vivència de transfiguració.

La nostra baixada

I, al final d’aquesta trobada entorn de l’altar, se’ns convidarà a anar-nos-en en pau;  a baixar a la nostra vida, enmig dels humans, per donar testimoni del que hem viscut des de la nostra fe, a continuar la missió de Jesús, la missió que els va encomanar als seus primers deixebles i a tots i totes que al llarg del temps, el seguiran. I avui se’ns encomana a nosaltres.

Seguim, doncs, el nostre camí quaresmal, que ens ha de portar al goig de la Pasqua, amb aquest Jesús que camina amb nosaltres, enmig d’una societat immersa en la lluita contra la pandèmia i contra les seves doloroses conseqüències sanitàries, familiars, socials i econòmiques.

Que aquesta quaresma sigui aquest nostre camí amb Jesús i amb les seves actituds.

Seguim-lo, doncs, amb realisme i esperança, tot sentint la seva companyia.

 

 

(clicar  sobre imatge)

NO TINGUEU  POR

 

Publicado en Catequesi infantil, catequesis adolescents i joves, Comunicacions Generals, Pagina Principal | Deja un comentario

QUARESMA – PRIMER DIUMENGE

 

 

COMUNICACIONS:

QUARESMA SOSTENIBLE   DELEGACIÓ  D'ECOLOGIA

QUARESMA – I SETMANA LAUDATO SI

CARTA DEL BISBE

FULL DOMINICAL 21.02.21

CÀTEDRA DE SANT PERE

 

 

 

 

 

 

*  *  *  *  *  *  *  

 

1º Diumenge de Quaresma (B)

EVANGELI

Se deixava temptar per Satanàs, i els àngels el servien.

+ Comença el sant evangeli segons Sant Marc 1,12-15

Jesús és temptat

(Mt 4,1-11 Lc 4,1-13)

12 Immediatament l'Esperit empenyé Jesús cap al desert. 13 Hi va passar quaranta dies, temptat per Satanàs; s'estava entre els animals feréstecs, i els àngels el servien.

 

14 Després que Joan fou empresonat, Jesús anà a Galilea i anunciava la bona nova de Déu. 15 Deia:

–S'ha complert el temps i el Regne de Déu és a prop. Convertiu-vos i creieu en la bona nova.

Paraula de Déu.

 

(clicar sobre imatge)

CREURE  LA BONA NOVA

Gn 9,8-15 1Pe 3,18-22 Mc 1,12-15

Al començament de la Quaresma, escoltem l'evangeli de les temptacions de Jesús al desert.

Però aquest any, tot seguint l'evangeli de Marc, el centre de l´evangeli és un altre, és una mica diferent. El centre de l'evangeli d'avui és que s'ha complert el temps, el Regne de Déu és a prop i ens en hem de convertir i creure en la bona nova, en l'evangeli.

Per comprendre millor aquest evangeli, recordem el context. Marc comença el seu escrit que anomena evangeli, és a dir, la bona nova de Jesucrist, narrant la predicació de Joan Baptista, el baptisme de Jesús per Joan Baptista i l´esquinçament del cel amb la vinguda de l'Esperit i la veu del Pare que el proclama el seu Fill estimat.

Jesús quedaria segurament trasbalsat, impactat amb aquesta teofania del cel, que el proclamava Messies, i necessitava prendre distància, fer silenci i discerniment per saber com portar a terme la seva missió. L'Esperit l´empenyé cap al desert, on va passar quaranta dies, quaranta, un nombre que recorda els 40 anys del poble al desert. Segurament Jesús recordaria els 30 anys passats a Natzaret fent de fuster, paleta i camperol, recordaria la situació del poble d´Israel políticament sota l'imperi romà i, religiosament, sota uns dirigents farisaics i corruptes. Jesús al desert cercaria quin és el pla de Déu, la seva voluntat, com ser el Messies.

El fruit d´aquest recés és el que anunciarà al començar la seva vida pública, un cop empresonat Joan Baptista. Deia: “S'ha complert el temps i el Regne de Déu és a prop. Convertiu-vos i creieu en la bona nova”.

“S'ha complert el temps i el Regne de Déu és a prop”: és a dir, ha arribat el moment oportú, el kairós, allò que els profetes anunciaren, ara s'ha complert. Déu Pare ha enviat al seu Fill; en Jesús de Natzaret es complex tot allò que de temps s'havia anunciat, ell és la mateixa novetat, el Nou Testament, un temps de gràcia, de misericòrdia, de perdó, de vida nova, d'Esperit Sant.

I aquest projecte és el Regne de Déu, un regne molt diferent dels regnes d'aquest món, un regne de veritat, de vida, d'amor, de llum, en el qual tots podem viure com a germans i germanes, fills i filles del Pare, en comunió amb Déu, amb tota la humanitat i amb tota la natura, sense fam, ni guerres, ni discriminacions socials, polítiques, religioses, culturals o sexuals, on tothom tingui pa, teulada i treball.

Però aquest projecte del Regne, que en Jesús ja s'ha apropat, no és màgic ni forçat, demana la nostra cooperació, la nostra lliure resposta i conversió, hem de creure en aquesta bona nova que ens porta Jesús. És un Regne lligat a Jesús, ell ens fa present l'estil del Regne, no podem limitar-nos a un Regne sense Jesús (temptació de moltes ideologies), ni a un Jesús sense Regne (temptació de espiritualismes i intimistes). Es tracta del Regne de Déu, que és do de l'Esperit. Hem de demanar que vingui el Regne, que vingui l´Esperit. I l'Esperit ens portarà cap a Jesús.

En el moment actual de pandèmia, el Regne vol dir salut, cura dels malalts, investigar vacunes i que arribin a tots el països, deixar una vida de consum i autosuficiència, viure amb sobrietat i justícia, respectar la natura, confiar en Déu i esperar dies millors: un altre món és possible, una altra democràcia és possible, una altra església és possible.

Aquest evangeli d'avui fonamenta que el dimecres de cendra, en lloc de la referència que som pols i a la pols tornarem, es pugui dir: “Converteix-te i creu en l'evangeli”. Que això no sigui un ritu més, sinó el començament d'una vida nova.

(clicar sobre imatge)

ENTRE PROVES  I  CONFLICTES

 

FULL DOMINICAL FEBRER 3º

 

Publicado en Catequesi infantil, catequesis adolescents i joves, Comunicacions Generals, Pagina Principal | Deja un comentario

LA QUARESMA

AMOR CARITAT 

CARTA DEL BISBE

(clica sobre  imatge)

CONVERSIÓ  –  CANVIAR

 

COMUNICACIONS PARROQUIALS

 DIUMENGE 14 DE FEBRER DE 2021 

 

Dimecres que ve, dia 17 de febrer començarem

l’ exercici de la  quaresma

amb la tradicional missa amb imposició de cendra.

Serà  a les 8 hores i a les 19 hores.

Ambdues celebracions a l’ Església  dels Dolors.

 

ORACIÓ QUARESMA

 

(clica sobre imatge)

DIMECRES   DE  CENDRA  

 

Publicado en Catequesi infantil, catequesis adolescents i joves, Comunicacions Generals, Pagina Principal | Deja un comentario

DIUMENGE SISÈ DURANT L’ANY – FEBRER 2021

 

 

COMUNICACIONS:

DIOCESANES:

MANS UNIDES – CAMPANYA

FULL DOMINICAL 14.02.21

JORNADA DEL MALALT

COMUNICACIONS PARROQUIALS    DINECRES  DE  CENDRA

*  *  *  *  *  *  

 

6º diumenge Temps ordinari (B)

EVANGELI

Li desaparegué la lepra i quedà pur.

Lectura del sant evangeli segons sant Marc 1, 40-45

 

Guarició d'un leprós

40 Un leprós el vingué a trobar i, agenollat, li suplicava:

–Si vols, em pots purificar.

41 Jesús, compadit, va estendre la mà, el tocà i li digué:

–Ho vull, queda pur.

42 A l'instant li desaparegué la lepra i quedà pur. 43 Tot seguit Jesús el va fer marxar, després d'advertir-lo severament. 44 Li digué:

–Vigila de no dir res a ningú. Vés a fer-te examinar pel sacerdot i ofereix per la teva purificació el que va ordenar Moisès: això els servirà de prova.

45 Però ell, així que se n'anà, començà de pregonar la nova i escampar-la pertot arreu, de manera que Jesús ja no podia entrar obertament en cap població, sinó que es quedava a fora, en llocs despoblats. Però la gent venia a trobar-lo de tot arreu.

Paraula de Déu.

 

(clica  sobre imatge)

DONAR  LA MÀ

 

Lv 13,1-2.45-46 1Co 10,31-11,1 Mc 1,40-45

Avui dia, amb la pandèmia, les normes proclamades pel Levític no ens semblen tan estranyes. Volien evitar contagis d’una malaltia com la lepra. La mascareta, la distància i rentar-se les mans s’assemblen. Aquestes normes ajuden a frenar la propagació del COVID, com les mesures acabades de llegir amb aquesta malaltia de la pell. El problema pot aparèixer en estigmatitzar la persona amb una classificació: d’impura o pura. Fins al punt d’haver-lo de cridar pel carrer i vestir diferent. Ens fa recordar la consideració de la malaltia com a càstig de Déu en temps de Jesús. Per això, els leprosos eren marginats, classificats al marge de la societat. Avui podem reflexionar sobre l’actitud del leprós protagonista i la resposta de Jesús.

Tres són els detalls importants en l’actuació del leprós. No es deixa atemorir per la Llei de Moisès, que li prohibeix acostar-s’hi a d’altres persones. La segona, s’agenolla davant de Jesús en senyal de profund respecte. La tercera confia plenament en el seu poder, tot depèn que Jesús li sembli bé, perquè no dubta de la seva capacitat. Podem demanar durant aquesta setmana la fe d’aquesta persona. Té una gran càrrega simbòlica. Tots i totes portem alguna cosa dins nostra per sentir-nos culpables. La podem negar o amagar. Però la podem reconèixer acudint a Jesús amb la certesa de dir: “Si voleu, em podeu purificar”.

Jesús podia haver respost a aquesta petició amb una simple resposta: “Ho vull, queda pur”. Però abans de mostrar el seu poder sent compassió. L’evangelista Marc parla del seu sentiment (“compadit”, és a dir, pateix amb) i d’allò realitzat (“el tocà amb la mà”). Qui toca a un leprós restava impur, però a Jesús no li interessa aquest tipus de classificació. Venç al mal de l’exclusió social. Ens demana fer el mateix, no tenir prejudicis, no criticar ni marginar a ningú, pel motiu que sigui. En la nostra societat, on tot s’etiqueta, i es tendeix a marginar pre criteris econòmics, polítics o socials. L’Evangeli d’avui ens demana seguir l’exemple de Jesús com ens anima Sant Pau.

Sobre tot, a estar a favor dels pobres i marginats a prop nostre. Al nostre barri, a la feina i, potser, a la nostra família. En efecte, el leprós es converteix en el primer deixeble: “començà a proclamar-ho davant la gent i de fer-ho conèixer per tot arreu”. Nosaltres podem testimoniar la Bona Notícia si estem a prop d’aquells segregats per molts motius a la nostra societat. L’intent de l’evangelista Marc que, a la fi del seu evangeli ens envia de nou a l’inici ("Ell va davant vostre a Galilea; allà el veureu, tal com us va dir” 16,7) consisteix a portar-nos a l’identificació amb tots aquells desgraciats que, particularment a la primera part de l’Evangeli, són tocats per la gràcia de Déu i entenen aquest do, experimentant a la seva vida la glòria de la resurrecció anticipada. Els pobres així ens apropen al Cel, provem d’estar nosaltres al costat seu.

 

 

(clica sobre imatge)

DÉU  ACOLLIDA

PREGÀRIA D'ESPERANÇA

Seguiré creient, fins i tot si tothom perd l'esperança.
Seguiré estimant, encara que d’altres destil·lin odi.
Seguiré construint, tot i que d’altres destrueixin.
Seguiré parlant de pau, fins i tot enmig d'una guerra.
Seguiré il·luminant, fins i tot enmig de la foscor.
Seguiré sembrant, fins i tot si els altres trepitgen la collita.
I seguiré cridant, encara que d’altres restin en silenci.

Dibuixaré somriures en els rostres amb llàgrimes.
Portaré alleujament, on vegi dolor.
Oferiré motius d’alegria on només hi hagi tristesa.
Convidaré a caminar a qui ha decidit aturar-se…
I estendré els braços a aquells que se senten esgotats

Abbé Pierre

Publicado en Catequesi infantil, catequesis adolescents i joves, Comunicacions Generals, Pagina Principal | Deja un comentario

CINEMA ESPIRITUAL – QUARESMA : PROGRAMES BISBAT DE MALLORCA

 
Palma, 8 de febrer de 2021

 

 

 

 

 

 

Benvolguts col·legis, parròquies, catequistes i responsables de moviments,

Tal com vos anunciàvem a una carta anterior, la XVII edició de Cine espiritual per mor de la pandèmia s’ha vist alterada, però lluny de suspendre-la, s’han cercat alternatives per tal de dur-la a terme.

La tecnologia d’avui dia ens permetrà convertir les nostres aules o sales parroquials en un cinema. Sabem que l’experiència no serà la mateixa però ens permetrà continuar amb aquesta activitat, ja emblemàtica per a tots nosaltres. És per això també que s’ha ajustat el preu d’aquesta convocatòria.

Pensam que és un bon moment per obrir la convocatòria més enllà dels col·legis i que grups parroquials o moviments pugueu participar d’aquesta edició de cine.

Trobareu adjunts a aquesta carta les bases de participació, el formulari per a la inscripció i una guia d’ajuda per al visionat.

El lema d’aquesta edició és “Testimonis d’esperança”. Desitjam que la reflexió sorgida de cadascuna de les pel·lícules sigui profitosa per als vostres infants, joves i acompanyants i en definitiva esdevingui una activitat evangelitzadora i esperançadora a les vostres mans.
Cordialment,
Roser Sabiote Mercadal
Delegada d’Ensenyament

Jaume Martorell Adrover
Responsable de l’Àrea d’Anunci, Celebració i Moviments

(Clica  sobre  imatge)

 

QUARESMA:

ORACIÓ BÍBLICA

ORACIÓ QUARESMA

 

 

Publicado en Catequesi infantil, catequesis adolescents i joves, Comunicacions Generals, Pagina Principal | Deja un comentario