TEMPS D’ADVENT

advent-pre

 

Vine


Vine i salva’ns, allibera’ns de la foscor, i no tardis. La nostra pregària de cada dia, la nostra fam de profunditat, s’uneix a un crit que sorgeix del cor de la història però també dels abismes del nostre món  necessitat. I tot s’eleva al Déu viu, que veritablement ve a nosaltres en el Nen que ha de nàixer de Maria.

 

 

 

DIUMENGE   IV   D'ADVENT:

COMUNICACIONS:

– Celebram   aquest   diumenge   la   Campanya   a   favor   de 

caritas

 

 

 

– Ha   sortit   un   nou   LLUERNA…   nº   42.   Hi   trobareu   l'horari  de   MATINES  de   cada   Parròquia…

 

************

Experiència   interior

 

 

 

 

advent-4

         L’evangelista  Mateu   mostra  un   interès   especial   per   a   dir  als   seus   lectors   que   Jesús   ha   de   ser  nomenat  també  “Emmanuel”.  Sap   prou    bé   que   pot   resultar    xocant   i   estrany.    ¿ A   qui  es   pot   donar  un   nom   que   vol   dir  “Déu   amb   nosaltres” ?      Tanmateix,  aquest   nom   amaga   el   nucli   de   la   fe   cristiana   i   és   el   centre   de   la   celebració  del   Nadal.

Aqueix   últim  misteri   que   ens   envolta   per   totes  bandes  i   que   els   creients   anomenem    “Déu”   no  és   llunyà   i   distant.    Està   amb   tots  i   cadascun   de   nosaltres.   ¿ Com  ho   puc   saber ?    ¿ És  possible  creure   de   manera    raonable    que   Déu   està    amb   mi   si   jo   no   tinc  cap  experiència  personal,  per  petita   que   sigui ?

D’ordinari,   als   cristians   no   se’ns  ha   ensenyat   a   percebre   la   presència   del  misteri   de   Déu   en   nostre   interior.    Per   això   molts  l’imaginen  en   qualque   lloc   indefinit   i   abstracte   de   l’univers.    Altres   el   cerquen    adorant   Crist    present    a    l’Eucaristia.   Bastants   llegint   i   escoltant   la   Bíblia.   Per   a   altres,   el   millor   camí   és   Jesús.

El  misteri  de   Déu   té,  sens   dubte,  els   seus   camins   per   a   fer-se  present   en    cada   vida.   Però   es   pot   dit   que,  en  la   cultura   actual,  si   no   l’experimentem  de   qualque   manera   viu   dins   nosaltres,   amb  dificultat   el   trobarem   fora.   Per   contra,  si   percebem   sa   presència   en  nosaltres  podrem   rastrejar   sa   presència   al   nostre   entorn. 

¿ És   possible ?

El   secret   consisteix   sobretot   en   saber   estar   amb   els   ulls   clucs  i   en   silenci   tranquil,  acollint   amb   cor   senzill   aquesta   presència  misteriosa   que   ens   està   animant   i   sostenint.   No   es   tracta   de   pensar    en   això,   sinó   d’estar   “acollint”   la   pau,   la   vida,   l’amor,  el   perdó…  que   ens   arriba  des   del   més   íntim   i   pregó   del   nostre  ser.

És   normal   que,   quan   ens   endinsem  dins   el   nostre   propi   misteri,  ens   trobem  amb   les   nostres   pors   i   maldecaps,  les   nostres   ferides  i  tristors,  la   nostra   mediocritat   i   el   nostre   pecat.  No  ens   hem   d’inquietar,   sinó   restar   en   el   silenci.   La   presència   amistosa   que   està   dintre   ens   anirà   calmant,  alliberant   i   curant.

Karl  Rahner,   un   dels   teòlegs   més   importants   del   segle  XX,   afirma   que,   enmig  de   la   societat   secular   del   nostre   temps,   “aquesta   experiència   del   cor  és   la  única   amb   la   qual  es   pot   comprendre   el   missatge   de   fe   del   Nadal:  Déu  s’ha   fet   home”.  El  misteri   últim  de   la   vida   és  un  misteri  de   bondat,   de   perdó   i   salvació,   que   està   amb   nosaltres:  dins   tots   i   cada   un  de   nosaltres.   Si   l’acollim   en   silenci   coneixerem  l’alegria   del   Nadal.

 

 

 

Un embaràs inesperat


Segurament els sentiments que té una dona quan està embarassada, quan està esperant un fill, han de ser uns sentiments difícilment expressables. I crec que totes les mares ho poden confirmar. Deu ser una barreja de sentiments de joia, esperança,  responsabilitat, inquietud i no sé què més…

I evidentment, Maria no era una excepció. I, a més a més, en Maria se li va afegir, segons el relat evangèlic que acabem d’escoltar, un sentiment de preocupació i, fins i tot, d’angúnia pel que es podia pensar d’ella i, d’una manera particular, per la sorpresa, per l’estranyesa, pels dubtes i pel que podia pensar i fer el seu estimat Josep, l’home bo, a qui estimava de tot cor.
 


Encarnació sense «trampes»


L’encarnació del Fill de Déu no estalvia moments, situacions, sentiments anguniosos en els que havien de seguir més d’a prop la seva vida en aquest món. Déu no  volgué fer excepcions, ni deslliurar dels  moments de dolor,  pels que passem els humans en moltes i variades circumstàncies.  La  identificació del Fill de Déu amb la humanitat va ser plena. Déu no fa «trampes». El Déu amb nosaltres, l’encarnació del Fill de Déu es va realitzar en una profunda i perfecta comunió.

 

I això que està dit fàcilment, cal que ho anem contemplant i ponderant, una mica com ho devia anar fent Maria, que sovint donava voltes en el seu tot el que esdevenia, tot el que contemplava i tot el que li passava. Per això, Maria és el gran personatge de l’Advent i que, en les vigílies mateixes de Nadal, se’ns presenta, perquè ens intentem identificar-nos-hi.

Què hi faig jo?


Els misteris de la vida de Jesús no solament ens criden a contemplar-los, sinó també, i sobretot com Josep, ens criden a sentir-nos-en involucrats, perquè el mateix Esperit que niava en el si de Maria, nia en nosaltres, perquè adoptem el paper que, tots i cada un de nosaltres, tenim assignats en el gran misteri de l’encarnació de Jesús i de la instauració del seu Regne en el nostre món, en el petit i en el gran.

 

I podem estar segurs que el món que, tantes vegades se’ns apareix com desinteressat i aliè al missatge de Jesús, d’una manera silenciosa, amagada, però real, se sent orfe de horitzons  més alts i amplis que els que els hi ofereix l’entorn de la societat del benestar, ara tan desitjat, enyorat i justament reclamat per moltes famílies.

 

Quant per a mi? Quant per als altres?


Nosaltres, aquests dies, ens hauríem de preguntar que és el que destinem a passar-ho bé aquests festes, i què estem disposats a destinar als necessitats de la nostra societat. Avui, en la  capta per a Càritas, o qualsevol altre dia per a qualsevol altra institució social, podem fer baixar una mica el que destinem a nosaltres per fer pujar el que destinem als menys afortunats.

No es pot viure l’eucaristia, que és fer present el Déu en nosaltres, si no obrim els nostres horitzons al món dels necessitats.

Francesc Xicoy, sj.

 

 

 

 

 

Com a Betlem, també fa fred en el món actual.

4t diumenge d’Advent

Josep Llunell

Què diu la Llegenda de Nadal?
La Llegenda de Nadal diu moltes coses.
En subratllaré només una: “Era de nit.”
Encara que cap dels quatre evangelis no ho diu, sempre s’ha pensat i s’ha dit que Jesús va néixer en el cor de la nit, il·luminada només per les estrelles. Suposant, això sí, que aquella nit el cel no estigués tapat per una espessa nuvolada. 

Quin és el nostre panorama actual? 
En el món és de nit i els homes caminen entre tenebres.
Creiem saber-ho tot, però molts –per a no dir la majoria–, no veuen l’essencial. 

La Llegenda té raó. Si Déu neix en nosaltres sempre serà per il·luminar la nostra ceguera i obrir els nostres ulls al dolor del germà que pateix i que s’ho passa terriblement malament. 
Era de nit i a Betlem, feia molt fred. I també fa fred en el món actual
–ens manca l’escalf de la festiva amistat
–ens manca el cor viu de l’amor generós, compassiu i ajudador. 

El cor d’occident s’ha glaçat i ha quedat bloquejat per la frivolitat i el benestar egoista.
El cor d’occident ja no és capaç d’experimentar verdadera i eficaç compassió pels que moren de fam, de solitud i desamor. 

La Llegenda diu la nua veritat.
Si Déu neix en nosaltres serà per posar en el món l’escalf operatiu de la solidaritat i de l’amor.
Només hi ha una manera d’acollir Déu:
–abandonar les nostres presumpcions i seguretats
–deixar d’enganyar-nos
–no confiar en tantes paraules buides que surten dels nostres llavis
–tenir el coratge de creure més en l’amor operatiu i en la compassió solidària.

Podem ser millors.
En el món pot créixer la solidaritat activa i mancomunada.
Però, això sí, Déu només pot néixer allà a on se’l deixa entrar, i només se’l deixa entrar allà a on hi batega l’amor franc, lleial i generós. 

És aquest el nostre cas?
Quines proves en tenim?
Penseu que són convincents? 
A qui o a quants podríem convèncer?

 

advent

Esta entrada fue publicada en Comunicacions Generals, Pagina Principal. Guarda el enlace permanente.