TEMPS D’ADVENT

ciris-advent

 

 

COMUNICACIONS:

Aquesta setmana:

Celebrarem el Sagrament del Perdó i la Reconciliació:

 

–  Dimarts dia 13 a la Parròquia de Crist Rei a les 19 h.

–  Dimecres dia 14  a la Parròquia  dels Dolors a les 20h.

–  Dijous dia 15 a la Parròquia  de Sant Pau a les 19’30 h. 

(El dia de la celebració se suprimeix la missa a la parròquia respectiva per tal de donar més relleu al sagrament del perdó)

*********

–  Com cada any per aquests dies participarem  a

   Campanya de recollida de productes per cobrir necessitats bàsiques d’alimentació i higiene.

– A les misses del pròxim cap de setmana dies 17-18 recollirem:

 productes bàsics d’alimentació (oli, briks de brou, llet, sucre, galetes) conserves (tomàtiga, paté, sardines, tonyina) productes d’higiene i neteja de la casa (xampú, sabó, dentífrics, raspalls de dents, lleixiu, detergent de roba)

Igualment es podran aportar juguetes, encara que sigui usades si estan en bon estat.

 

La col·lecta serà també per a Càritas

*********

 

  –  El pròxim dissabte dia 17 a les 12 del migdia hi haurà un Concert d’Orgue en el convent de Sant Vicenç Ferrer;  

(l’aportació econòmica voluntària serà per ajudar a la restauració d’aquest instrument)

*************

 

DIUMENGE   TERCER   D'ADVENT 

 

Curar   ferides

advent-3

L’actuació   de   Jesús   desconcerta   al   Bautista.     Ell   esperava   un    Messies   que   tiraria   fora  del   món    el   pecat    imposant   un   judici  rigorós  de   Déu,…  no   un   Messies   que    es   dedica    a   curar   ferides   i    alleugerir   sofriments.    Des   de   la   presó   de   Maqueronte  envia    un    missatge    a   Jesús:    “¿Ets   tu    el   qui   havia   de   venir   o    n’hem   d’esperar   un   altre ?”.

Jesús  li   respon   amb   la   seva   vida   de   profeta   guaridor:   “Aneu   i   conteu   a   Joan   el   que   esteu   veient   i   sentint;   els   cecs   hi   veuen,  els   coixos   caminen;   els   leprosos   queden   nets,   els   sords   hi   senten,   els   morts   ressusciten     i   als   pobres  se’ls    anuncia   la   bona   nova”….  Aquest   és    el   vertader   Messies:   el   que   ve   a   alleugerir   el   sofriment,   sanar   la   vida   i   obrir    un   horitzó   d’esperança  pels   pobres. 

Jesús    se    sent    enviat    per    un   Pare  misericordiós    que   vol   per   a   tots   un   món   més   digne   i   feliç.    Per   això   se   dóna    a   curar   ferides,   sanejar    dolències   i   alliberar   la   vida.    Per   això   demana   a   tots:   “Sigueu    compassius   com   el    vostre    Pare   és   compassiu”.

Jesús   no    se   sent   enviat    per    un   Jutge   rigorós   a    judicar   els   pecadors   i    condemnar   el   món.     Per    això   no     fa    por    a   ningú   amb    gestos  justiciers,   sinó   que   ofereix   a   pecadors   i   prostitutes   la   seva   amistat     i   el   seu   perdó.    I    per    això    demana   a   tots:   “No   jutgeu  i   no   sereu    jutjats”. 

Cura   mogut   per   la   compassió,   cercant   restaurar  la   vida     d’aqueixes   gents   malaltes,   abatudes,   trencades….   Són   les   primeres  en   experimentar    un   Déu    amic   de     la   vida   digna   i   sana.

Jesús   mai   va   insistir   en   el   caràcter   prodigiós   de   les   curacions    ni   va   pensar   amb   elles   com   a   recepta    fàcil   per    a   suprimir  el   sofriment   dins   el   món.    Presentà  la   seva   activitat   guaridora    com   a   signe   per   a   mostrar   als   seguidors    en   quina   direcció   actuar   per   a   obrir   camins   a   aquest   projecte   humanitari   del   Pare   que   ell   nomenava  “regne   de   Déu”. 

 

El   papa  Francesc  afirma   que  “curar   ferides”   és   una   tasca   urgent:   “Veig  amb   claredat   que  el   que   necessita   l’Església   avui  és   la   capacitat   de   curar   ferides”  Parla  després   de   “fer-nos  càrrec  de   les  persones,  acompanyant-les   com   el   bon   samarità,   que   renta,  neteja   i   consola”.   També   parla   de   “caminar   amb   les   persones   dins   la   nit,   saber   dialogar  i   inclús   baixar   a   la   seva   nit   i   foscor   sense  perdre’ns”…

Quan   confia  sa   missió   als   deixebles,  Jesús   no   els  imagina   com   a   doctors,   jerarques,  liturgistes  o   teòlegs,   sinó   com   a   guaridors.    Sempre   els   confia   una   doble   tasca:   curar   malalts   i   anunciar  que    el   regne   de   Déu   és   a   prop.

 

 

 

 

1 Si esperem és per)què no vivim la plenitud
En aquest temps d’Advent, temps d’espera, les lectures ens parlen avui de l’esperança, la paciència, l’atenció. I aquesta espera no l’hem de pensar com quelcom a fer ‘en abstracte’, és a dir, com una simple idea o concepte general, sinó encarnada en la mateixa realitat que viu cadascú de nosaltres. Si s’espera, és perquè no es viu la plenitud del que el cor desitja.

I això ens ho recorden les tres lectures, que parteixen d’un gran realisme davant un món i tantes vides tristes i ferides.

Així, Isaïes comença amb una imatge ben plàstica: el punt de partida és “la terra eixuta i el desert”… La segona, la carta de Jaume, parteix d’una imatge més vivencial: “tingueu paciència, germans, fins que vingui el Senyor”. Parla des d’aquesta vivència de qui necessita paciència perquè la situació que viu és dura, difícil de suportar… I finalment, l’Evangeli ens presenta una altra situació d’espera des de la foscor, la sequedat i el dolor: “en aquell temps, Joan, que era a la presó”…

D’aquesta manera, les lectures comencen per situacions ben reals, d’una espera que es fa angoixada perquè vivim amb tot el seu dramatisme la limitació de la realitat, el pes de la vida que no sempre és fàcil de portar…

Ens podem preguntar, així, abans de continuar, quina és la situació que vivim, cadascú de nosaltres, que ens impulsa a mirar el Senyor i esperar, esperar, esperar… I ho podem fer posant tot el realisme i la concreció possible en la meva vida, en el món concret que conec.

2) Aprendre a mirar amb esperança
Si, com dèiem, les tres lectures miren el món i la vida amb un realisme desgarrador, les tres, cadascuna a la seva manera, ens conviden, malgrat tot, a l’esperança.

En la primera, se’ns diu: “són ells els qui veuran la glòria del Senyor”. I la segona: “mireu, com el pagès espera els fruits preciosos de la terra”… Hi ha una invitació a obrir els ulls, els ulls de l’esperança. Uns ulls que aprenen de les esperes de la vida, com l’espera del pagès, l’espera del mestre, de la mare o el pare, l’espera de l’educador que treballa per un futur millor per aquella persona…

I aquestes dues lectures, la d’Isaïes i la de sant Jaume, ens recorden que hi ha dos tipus de mirada esperançada:

  • La mirada que veu allò a què està cridada la realitat, que veu les potencialitats, les possibilitats que hi ha en la realitat, en cada persona… Un místic del s. XX deia, en una carta d’acompanyament espiritual: “Jesús no us estima pel bé que feu, ni per les vostres qualitats, sinó per tot allò que vol posar en vosaltres, per tot allò que vol fer en vosaltres i a través de vosaltres”.
  • I també hi ha una mirada que contempla tantes situacions d’espera, d’esperança, que hi ha en el món, per aprendre d’elles. Una mirada que aprèn de la pròpia vida que, en realitat, la nostra vida està teixida de multitud d’esperes, de paciències, d’esperances.

3) I també, una mirada atenta als signes del Regne
Hi ha, però, una tercera mirada, més subtil, més difícil, que necessita una gran atenció. És la mirada que ensenya Jesús, a l’evangeli d’avui. La mirada que sap veure i ‘detectar’ els signes del Regne de Déu, les manifestacions, aquí i allà, d’una presència de Déu que no ha d’arribar en el futur, simplement, sinó que ja està actuant i present.

 

Per això Jesús diu, com cofoi, com content del que està passant: “aneu a anunciar a Joan el que veieu i el que heu sentit dir: els cecs hi veuen, els invàlids caminen, els leprosos queden purs, els sords hi senten, els morts ressusciten, els desvalguts senten l’anunci de la Bona Nova”… Jesús sap veure tantes situacions on cecs de cor hi veuen; on persones paralitzades pel seu pecat, pel seu orgull, per la seva insolidaritat, caminen; on els leprosos, els rebutjats, els considerats impurs, els descartats, queden reintegrats en una societat que els acull…

Avui potser Jesús ens convida, a cadascú de nosaltres, a obrir els nostres ulls de l’esperança, per veure també aquests signes del Regne i de l’acció de Déu avui, amb la vivesa que Jesús, ple de joia, anuncia. Que no resulti que ens falta l’esperança perquè no sabem obrir els ulls del cor a aquestes tres mirades:

  • La mirada de qui sap veure les potencialitats que Déu ha posat abundosament en les persones i la realitat
  • La mirada de qui sap veure i compartir la multitud de petites esperes i esperances que l’amor sembra en tantes persones i situacions del nostre món
  • La mirada que, com la de Jesús, sap veure els signes, sovint poc espectaculars i no evidents però vigorosos, de l’acció de Déu ja en el nostre món, donant vida en situacions tan diverses.

Potser aquests dies, quan Jesús ens demani: “què vols que et faci?”, li hem de respondre com va fer el cec Bartimeu: “Senyor, que hi vegi!”.

 

Senyor, que hi vegi… per viure amarat en la teva esperança.

Llorenç Puig, sj

 

 

Esta entrada fue publicada en Comunicacions Generals, Pagina Principal. Guarda el enlace permanente.