TEMPS DURANT L’ANY – DIUMENGE SISÈ

Ja sabeu que es va dir als antics: No matis, i el qui mati serà condemnat pel tribunal. Doncs jo us dic: El qui s'irriti amb el seu germà serà condemnat pel tribunal; el qui l'insulti serà condemnat pel Sanedrí, i el qui el maleeixi acabarà al foc de l'infern.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6º diumenge Temps ordinari (A)

EVANGELI

Es va dir als antics, però jo us dic.

+ Lectura del sant evangeli segons sant Mateu 5, 17-37

Jesús i la Llei

17»No us penseu que he vingut a anul·lar els llibres de la Llei o dels Profetes; no he vingut a anul·lar-los sinó a dur-los a la plenitud.

18»Us ho asseguro: mentre durin el cel i la terra, no passarà ni un punt ni una coma de la Llei. Tot arribarà a la plenitud.19Per tant, aquell qui deixi de complir un dels manaments més petits i ensenyi als altres a fer el mateix, serà tingut pel més petit en el Regne del cel, però aquell qui els compleixi i ensenyi a complir-los, serà tingut per gran en el Regne del cel.

20»Jo us dic que, si no sou més justos que els mestres de la Llei i els fariseus, no entrareu pas al Regne del cel.

L'homicidi

21»Ja sabeu que es va dir als antics:No matis, i el qui mati serà condemnat pel tribunal.

22»Doncs jo us dic: El qui s'irriti amb el seu germà serà condemnat pel tribunal; el qui l'insulti serà condemnat pel Sanedrí, i el qui el maleeixi acabarà al foc de l'infern.

23»Per això, si en el moment de presentar la teva ofrena a l'altar, allí et recordes que el teu germà té alguna cosa contra tu,24deixa allí mateix, davant l'altar, la teva ofrena i vés primer a fer les paus amb el teu germà; ja tornaràs després a presentar la teva ofrena.

25»Afanya't a arribar a un acord amb el qui et vol denunciar, mentre vas amb ell camí del tribunal, no sigui cas que et posi en mans del jutge, i el jutge en mans dels guardes, i et tanquin a la presó.26 T'ho asseguro: no en sortiràs que no hagis pagat fins l'últim cèntim.

L'adulteri

27»Ja sabeu que es va dir:No cometis adulteri.

28»Doncs jo us dic: Tothom qui mira la dona de l'altre amb desig de posseir-la, ja ha comès adulteri amb ella en el seu cor.29 Si l'ull dret et fa caure en pecat, arrenca-te'l i llença'l; val més que es perdi un dels teus membres que no pas que tot el teu cos sigui llençat a l'infern.30I si la mà dreta et fa caure en pecat, talla-te-la i llença-la; val més que es perdi un dels teus membres que no pas que vagi a parar a l'infern tot el teu cos.

El divorci

(Lc 16,18)

31 »També es va dir: Si algú es divorcia de la seva dona, que li doni un document de divorci.

32»Doncs jo us dic: Tothom qui es divorcia de la seva dona, fora del cas d'una relació il·legítima, l'empeny a l'adulteri, i el qui es casa amb una repudiada comet adulteri.

Els juraments

33»També sabeu que es va dir als antics:No trenquis els juraments. I encara:Compleix allò que has jurat al Senyor.

34»Doncs jo us dic: No juris mai; ni pel cel, que és el tron de Déu,35ni per la terra, que és l'escambell dels seus peus, ni per Jerusalem, que és la ciutat del gran rei.36No juris tampoc pel teu cap, perquè tu no en pots fer tornar blanc o negre un sol cabell. 37Digueu sí, quan és sí; no, quan és no. El que es diu de més, ve del Maligne.

Paraula  de  Déu.

 

JESÚS  I  LA  LLEI  (clicar)

Sir 15,15-20 1Co 2,6-10 Mt 5,17-37

Portem dos diumenges escoltant Jesús, a la muntanya. Hem escoltat les benaurances i la crida a ser sal i llum. La mirada del Pare sobre la vida i el que espera de cadascú de nosaltres. Seguim, avui, amb l’oferta de Jesús de no conformar-nos amb el ras i curt compliment d’obligacions.

1.- Donar plenitud. Plenificar… Omplir.

És clar que necessitem lleis, criteris, normes, tradicions. Les necessitem. I cal observar-les.

Avui Jesús ens diu que no podem acontentar-nos amb el compliment literal de la llei. Que la nostra vida cristiana va més enllà. Ha d’anar més enllà. Hem d’anar més lluny… Hem d’anar més lluny i no podem conformar-nos amb el “no robo – no mato”. No n’hi ha prou amb el “vaig tirant…” “No faig mal a ningú…”. No és que estigui malament. És que no n’hi ha prou.

No n’hi ha prou amb una vida cristiana feta de la mediocritat dels mínims. Gris i plana. És més: ¿seria cristiana, una vida així? ¿Una vida que no és guiada per la força de l’amor?

Jesús ve a omplir la nostra vida. Omplir-nos de vida. Obrir camí més enllà. Ens convida a viure amb inquietud i amb iniciativa. A la recerca. Amb projecte. Amb el projecte del Regne empenyent-nos i tirant de nosaltres. Sempre més lluny. Sempre més enllà. Viure amb passió i apassionadament. Amb el goig de saber que és Déu mateix qui crida. Qui crida a viure una vida així de plena.

2.- En tots els aspectes.

En les relacions amb els altres. En els plantejaments que un mateix fa respecte de la bondat i l’honestedat personal. Respecte a la responsabilitat i els compromisos que hem d’afrontar i no defugir. On sigui. En la família, en la professió, en el veïnatge. En tot.

Però jo us dic… que tant com fets concrets, importa l’estat del cor. Tan important és l’actitud com l’acció. Que hi ha, sí, una pregunta a fer-nos sobre la llei. I que els mínims els hem d’assolir. És clar, que sí. Però que no és aquesta la pregunta important, sobre si està permès, prohibit, obligat o indeterminat. Mirada ampla. La pregunta important és sobre el cor. La pregunta important és sobre el voler de Déu, Pare de tots. La seva voluntat. La pregunta important és sobre l’estimar. On em mena estimar com Ell ha estimat? On em porta, viure des de l’amor? Més enllà dels mínims.

Però jo us dic… que el que importa a la vida és estimar incondicionalment. I que això només s’hi arriba sortint d’un mateix. Servint. Mirant amb mirada cordial i servint els petits i els pobres. Donant-se. Sense subterfugis… ni lletra petita. Entregar-se. Paradoxalment, el buidament d’un mateix, omple de vida.

3.- Escoltar Jesús.

Sovint estem atents a molts discursos i moltes crides. Molts eslògans, tendències, referències i influències. Al que fa i diu “tothom”.

CELEBRAR  EL  DIUMENGE   (clicar)

 

JESÚS  ÉS  EL REFERENT     (clicar)

 

Esta entrada fue publicada en Catequesi infantil, catequesis adolescents i joves, Comunicacions Generals, Pagina Principal. Guarda el enlace permanente.