TEMPS D’ADVENT

ADVENT

 

advent

 

Desvetlla’ns Senyor

Desvetlla, Senyor, els nostres cors,
que s’han adormit en les coses
i ja no tenen força per a estimar.
Desvetlla, Senyor, la nostra il•lusió,
que s'ha apagat en il•lusions fugisseres.

Desvetlla, Senyor, la set que tenim de Tu,
perquè massa sovint bevem aigües amargues
Desvetlla, Senyor, la fam que tenim de Tu,
perquè les nostres menges ens deixem buits.

Desvetlla, Senyor, el nostre desig de felicitat
perquè ens perdem en diversions caduques.
Desvetlla, Senyor, el nostre silenci buit,
perquè necessitem paraules de vida per a viure.

Desvetlla, Senyor, tot el nostre ésser,
perquè hi ha camins que sols es fan
amb els ulls obert per a reconèixer-te.

És Déu mateix qui fa camí amb nosaltres, per això, podem mirar cara a cara els nostres cansaments i els nostres temors i continuar caminant per les petges de l’esperança. Amb aquesta convicció us desitjo un sant Advent, tot esperant la vinguda del Senyor en el proper Nadal.

 

 

PRIMER   DIUMENGE   D'ADVENT

 

 COMUNICACIONS;

–  Ha   sortit   el  LLUERNA  nº   41

– DIJOUS,   1   DESEMBRE   20'30   h.

    PREGÀRIA   EUCARÍSTICA   a   l'Església   de   Fartàritx

*********

***

 

AMB   ELS   ULLS   OBERTS

Les   primeres   comunitats   cristianes   visqueren    temps   difícils.  Perduts   dins   el   vast   Imperi   Romà,  enmig   de   conflictes   i   persecucions,   aquells   cristians    cercaven    força    i    alè     esperant    la   prompta  vinguda   de   Jesús   i   recordant   les   seves   paraules:  “Vigileu.   Viviu  desperts.  Teniu   els  ulls   oberts.   Aneu   en   compte”.

¿ Aquestes   crides   de   Jesús   a   estar   desperts,   tenen   encara   significat   per   nosaltres  ?

¿ Què   vol   dir   avui   per   als   cristians   posar   la   nostra   esperança  en   Déu   vivint   amb   els    ulls    oberts  ?

¿ Permetrem  que  s’esgoti   en   nostre   món    de    manera    definitiva   l’esperança…  ?    L’esperança   d’una    última    justícia   de   Déu   per    a   aqueixa   majoria   immensa   de   víctimes   innocents   que   sofreixen    sense   culpa ?

Precisament,  la   manera    més    fàcil    de   falsejar   l’esperança   cristiana   és   esperar   de   Déu   la   nostra  pròpia  salvació   eterna   mentre   donem   l’esquena    al   sofriment   que   hi    ha   ara  mateix   en   el   món.  Un   dia   haurem   de   reconèixer   la   nostra   ceguesa   davant   Crist   Jutge:     ¿quan  et   vérem   que   passaves   fam   o   tenies   set,   estranger  o   nu,   malalt   o   a   la   presó,   i   no   t’assistirem ?     Aquest   serà   el   nostre   diàleg   final   amb   ell   si   vivim   amb    els   ulls   tancats.

Cal   despertar   i   obrir   bé   els   ulls.  Viure   vigilants   per   a   mirar   més  enllà   dels   nostres   petits    interessos    i   preocupacions.  L’esperança   del   cristià  no   és  una   actitud  cega,   ja   que   no oblida    els   que   sofreixen.    L’espiritualitat   cristiana   no   consisteix   només  en    un   esguard  cap    a    l’interior,    ja   que   el   cor   està   atent   als    qui   viuen  deixats   a   la    seva   sort…

En   les   comunitats   cristianes   hem   de   cuidar   cada   cop   més   que   el   nostre   mode   de   viure   l’esperança   no   ens   dugui   a   la   indiferència   i   l’oblit   dels   pobres.   No   podem   aïllar-nos   en   la   religió   per   no   sentir  el   clam   dels   que   moren  a   diari     de   fam.    No   ens   està   permès   alimentar   la    nostra  il·lusió   d’innocència     per   a   defensar   la   nostra  tranquil·litat.

Una  esperança  en   Déu   que   s’oblida  dels  que   viuen   en   aquesta   terra   sense   poder   esperar   res,  ¿ no   pot   ser   considerada  com  a   versió  religiosa  d’un   optimisme   a   qualsevol   preu,  viscut  sense   lucidesa    ni   responsabilitat ?  Cercar   la   pròpia   salvació  d’esquena   als   que  sofreixen,  ¿ no   pot   ser   acusada   de   subtil   “egoisme  allargat   cap   al   més   enllà” ?

Probablement,  la   poca   sensibilitat   davant    el   sofriment  immens  que   hi  ha  en   el   món   sigui   un   dels   símptomes   més   greus   de   l’envelliment  del   cristianisme   actual.  Quan  el   Papa   Francesc   reclama   “una   Església   més   pobre   i   dels   pobres”,    ens   està   cridant   el    seu   missatge  més   important    i    interpel·lant  als   cristians   dels   països  del   benestar.

 

advent-1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Si la nostra resposta són les excuses, ¿quina mena de cristians som?

Primer  Diumenge d’Advent

Josep Llunell

Un dia, la història apassionant del homes s’acabarà com s’acaba inevitablement la vida de cadascú de nosaltres. Els evangelis posen en boca de Jesús un discurs sobre aquest final i sempre destaquen la mateixa exhortació:
–vigileu
–estigueu alerta
–viviu desperts.

Les primeres generacions cristianes varen donar molta importància a aquesta recomanada vigilància.
Sentien, experimentaven el risc d’oblidar-se de Jesús i no volien que els trobés adormits.

Des d’aleshores han passat molts segles.
Com vivim els cristians d’avui?
Seguim desperts o ens hem anat adormint a poc a poc?
¿Vivim atrets per Jesús o bé distrets per tota mena de qüestions secundàries?
¿El seguim a Ell o hem après a viure a l’estil de tothom, a l’estil de la majoria: superficials i frívols?

Què significa vigilar?
Vigilar és el despertar de la inconsciència.
Vivim el somni de ser cristians quan, en realitat, moltes vegades els nostres interessos, actituds, estils de viure no són els de Jesús.
Aquest somni ens protegeix de buscar la nostra conversió personal i la de l’Església. Sense desvetllar-nos, seguirem enganyant-nos a nosaltres mateixos.

Què significa vigilar?
Vigilar és viure atents a la realitat
–escoltar els gemecs dels que pateixen
–sentir l’amor de Déu per la vida
–viure més atents a la seva vinguda, a nosaltres, a la nostra societat, a la terra sencera.

Sense aquesta sensibilitat no és possible caminar darrera els passos de Jesús.
La veritat és que vivim immunitzats a les crides de l’Evangeli.
Tenim cor, però se’ns ha endurit.
Tenim oïdes, però no escolten el que Jesús escoltava.
Tenim ulls, però ja no veiem la vida com Ell la veia. No mirem les persones com Ell les mirava.

Si no ens desvetllem, a tots ens pot passar el mateix que a aquells de la paràbola que, a la fi dels temps, encara preguntaven: “Senyor, ¿quan us veiérem famolenc, assedegat o foraster o nu o malalt o a la presó i no us assistirem?”

Estiguem alerta que els que ens necessiten estan al nostre costat.
I en els que ens necessiten hi ha Déu esperant la nostra ajuda, esperant la nostra responsabilitat, esperant el nostre compromís personal.

Si la nostra resposta són les excuses, ¿quina mena de cristians som?

 

 

 

Esta entrada fue publicada en Comunicacions Generals, Pagina Principal. Guarda el enlace permanente.