DIUMENGE XXIII – TEMPS DURANT L’ANY

ECOLOGIA  

(Primer  diumenge, 6  setembre)

 

https://iglesiasolidaria.es/    MAPA ESGLÉSIES

 

 

FULL DOMINICAL 6.09.20  

COMUNICACIÓ  2020  PUBLICACIÓ DEL  CETEM

f

 

(clicar  sobre  imatge)   

PRIMER ,  LA  VIDA

23º diumenge Temps ordinari (A)

EVANGELI

Si t'escolta, t'hauràs guanyat el germà.

+ Lectura del sant evangeli segons sant Mateu 18, 15-20

El germà que fa una ofensa

15 »Si el teu germà et fa una ofensa, vés a trobar-lo i, tot sol amb ell, fes-li veure la seva falta. Si t'escolta, t'hauràs guanyat el germà. 16 Si no t'escolta, crida'n un o dos més, perquè tota qüestió ha de ser resolta per la declaració de dos o tres testimonis . 17 Si tampoc no els escolta, digues-ho a la comunitat reunida. I si ni tan sols escolta la comunitat, considera'l un pagà i un publicà. 18 Us ho asseguro: tot allò que lligueu a la terra quedarà lligat al cel, i tot allò que deslligueu a la terra quedarà deslligat al cel.

19 »Us asseguro també que si dos de vosaltres aquí a la terra es posen d'acord per a demanar alguna cosa, el meu Pare del cel els la concedirà; 20 perquè on n'hi ha dos o tres de reunits en el meu nom, jo sóc allí enmig d'ells.

Paraula de Déu.

 

Nosaltres no vivim pas sols, sinó envoltats d’altres persones: a casa, a la feina, al veïnat, a la comunitat… I ben aviat ens adonem d’una cosa: que les persones que ens envolten no són perfectes. De vegades, actuen malament, o almenys ens ho sembla: fan coses incorrectes, prenen actituds contràries a l’evangeli. Davant d’aquest fet, que és de l’experiència diària, quina és la nostra reacció? N’hi ha que reaccionen criticant. Alguns, sembla que tinguin vocació “d’espies”:  s’assabenten de totes les faltes dels altres. O com deia amb gràcia un andalús: “Los hay que tienen mal de cervicales… de tanto mirar de reojo”. 

Però parlant seriosament, el pitjor és que alguns, fins i tot, fan la sensació que gaudeixen descobrint els defectes dels altres. Però quan s’actua així, com que es fa sense amor, sempre es fa mal. Es trist tenir a prop una persona que té l’hàbit de criticar, perquè sempre és causa de tensions, desunió i suspicàcies. Una persona així, encara que no pretengui directament fer mal, de fet sempre en fa. Sempre. Déu ens ha fet el gran do de la paraula. Em serveix per aixecar o per enfonsar els altres? Per crear unió o desunió? No oblidem allò que es diu: que la llengua és “l’arma més perillosa” que tenim. Com l’utilitzo? 

N’hi ha d’altres que no critiquen, però se’n van a l’extrem contrari: se’n desentenen. Diuen: Jo no em fico mai amb ningú”. I ho diuen com si fos un mèrit. Potser sí que alguna vegada significarà una autèntica actitud de respecte a l’altre. Potser sí. Però, sovint, darrere d’aquestes paraules s’hi amaga l’actitud d’aquell que té per norma viure exclusivament per a ell mateix i els altres “que s’espavilin”, “és problema seu”, “ja s’ho trobaran”. Però això no és considerar l’altre com un germà a qui cal ajudar i estimar. Això, diguem-ho clar, és egoisme. Recorda la coneguda actitud bíblica de Caín: és que sóc el guardià del meu germà? Descobreixo en mi quelcom d’aquesta actitud egoista?  

«Ves a trobar-lo i parleu-ne vosaltres dos sols. Si et fa cas, t’hauràs guanyat el germà». Es l’actitud que ens inculca Jesús: el diàleg sincer, amistós. Sobretot amb les persones més properes: ni criticar-les, ni desentendre-se’n. Ajudar-les a retrobar el camí perquè està en joc la seva felicitat. Que, sovint, va lligada a la nostra. L’amor no es mostra únicament dient paraules de lloança. Sinó també, quan cal, amb una paraula de correcció. Però feta des de l’estimació. És a dir, acostant-nos a l’altre d’igual a igual: no des “de dalt” sinó, com un germà, perquè jo també tinc necessitat de ser corregit. I parlant-li de cor a cor: que se adoni que el vull ajudar a canviar, no tant perquè em molesten els seus defectes, sinó perquè l’estimo i desitjo sincerament el seu bé i la seva felicitat. Abans de fer entendre a l’altre que s’ha equivocat, és necessari demostrar-li-ho i convèncer-lo que l’estimo. I qui estima no fa mal. És així com procedim habitualment amb la parella, amb els fills, amb aquells amb qui convivim? L’objectiu, ha dit Jesús, és guanyar-se el germà. Guanyar-se’l. No humiliar-lo, ni enfonsar-lo, perquè això desuneix i separa. 

I diguem, finalment, que quan som nosaltres els qui rebem la correcció, hem de saber acceptar-ho sense perdre la pau. De moment, potser ens sabrà greu, però ben segur que  ens ajudarà a progressar. Ens coneixeríem molt millor nosaltres mateixos si sabéssim escoltar amb pau tot el que els altres veuen en nosaltres. Reconèixer els propis defectes és el primer pas per a millorar. I no oblidem que aquell que no admet ser corregit, a més de no millorar, acostuma a fer el ridícul: tothom s’adona dels seus defectes, menys ell. Com rebem les correccions que ens fan les persones que ens estimen? Certament no és fàcil complir tot el que hem dit. Per això l’evangeli acaba recomanant-nos que preguem junts. Perquè així es farà present en nosaltres l’Esperit del Senyor, que és un Esperit d’Amor. I l’amor sempre facilita les coses. Reflexionem-hi.

(clicar   sobre  imatge)

SER   MILLORS

 

 

 

COMUNICACIONS:  

"Hem  de  comunicar la  mort  de  D.Jaume  Cabrer. Canonge  manacorí i  historiador  del  nostre  poble.

Que  descansi  en pau  i  al  cel  mos  vegem.

Suplicam una  pregària per  la  seva  ànima.

El  Funeral  serà  dia  3  de  setembre a  l'Església  dels  Dolors

Toni  Amorós

*  *  *  *  *  *  

Pregària Eucarística, 

 3 de SETEMBRE de 2020  20'30-21'30 h  ESGLÉSIA DE FARTÀRITX     

Exposició Santíssim.

Inici: pàgina 55

Cant d’entrada: “JUNTAU LES MANS GERMANS” pàgina 232

Reso de Vespres: Antífones Temps durant l’ANY: pàgina 61 – 66 Salmòdia: pàgina 61 – 66

Lectura: “Qui hi ha dins el teu cor” (Lluís).

Responsori breu "Temps durant l’ANY": pàgina 68-69

Magníficat "Temps durant l’ANY": pàgina 69

Pregàries + Oració "Temps durant l’ANY": pàgina 69 

Oració personal: 15 minuts.

Cant: pag. 227 cant nº 5 “Jo crec en vos bon Déu,”

Pregàries comunitaries.

Catequesis Papa Fco.: “BIENAVENTURANZAS” II 2020 (Maria Llull).

Cant: Pange Lingua

Benedicció i Cant final: “Salve Regina”.

 

*  *  *  *  *  *

AVISOS DIUMENGE 6 DE SETEMBRE DE 2020

Degut a la previsible manca d’espai, amb les actuals mesures de distanciament social,

en previsió de la tornada dels estiuejants, s’ampliarà l’horari de les eucaristies dominicals.

Quedarà de la següent manera:

DISSABTE CAPVESPRE   18.30 a Crist Rei   19.30 a St. Pau

– DIUMENGE MATÍ                 8 als Dolors   12 als Dolors

– DIUMENGE HORABAIXA     19 a Crist Rei   20 als Dolors

Esta entrada fue publicada en Comunicacions Generals, Pagina Principal. Guarda el enlace permanente.