TEMPS DURANT L’ANY

COMUNICACIONS

21-22   MAIG   2016

–  Avui, a nivell de l’Església Universal celebram la jornada dedicada al record i pregària per tots els monjos i monges que són el cor de l’Església i que durant tot l’any ells i elles preguen per nosaltres.

– Dilluns dia 23 de maig hi haurà una conferència que oferirà l’Arquebisbe de Tànger D. Santiago Agrelo. Serà a les 20 h. a la sala d’actes del col·legi sant Francesc de Palma. El títol de la conferència és: “A la frontera a la llum de la fe”. Organitza Caritas Mallorca i estau convidats a participar-hi.

–  Dissabte que ve dia 28  :

Festa del Corpus

     La missa solemne  a la Parròquia dels Dolors

–  20  hores (8 de l’horabaixa) i seguidament  la  Processó amb el Santíssim pels carrers de costum.

(Aquest dia se suprimeixen les misses vespertines de Crist Rei, Sant Pau, Fartàritx i el Convent.)

La col·lecta, com de costum, serà per Càritas.  CARITAS

 

 

 

 

*******——*******

 

 

 

 

SANTÍSSIMA   TRINITAT

22  maig   2016

santisima-trinidad

 

 

 

Obrir-nos  al  misteri  de   Déu

 

TRINITAT   pagola

Al  llarg   dels   segles,   els   teòlegs  han  fet  grans   esforços  per apropar-nos al   misteri   de   Déu…   formulant   amb  diferents   construccions  conceptuals   les   relacions   que  vinculen  i   diferencien  les   persones   divines  en   el  sí de   la   Trinitat.   Esforços,  legítims,  fruit  de  l’amor  i   el   desig   de  Déu….

Jesús   segueix  un   altre   camí.  Des   de   la   seva    experiència   de   Déu,   convida  els   seus   seguidors  a   relacionar-se  amb   Déu  Pare  amb  confiança…  a   seguir  ses   petjades  de  Fill   de   Déu   encarnat… a   deixar-nos  conduir   i   animar  per  l’Esperit  Sant.  Ens   ensenya   a   obrir-nos  al   sant   misteri   de   Déu.

 Més que   res,   Jesús  convida  els   seus   seguidors   a   viure   com  a  fills   i  filles   d’un  Déu   proper,  bo  i   entranyable…  al  qual   tots   podem   invocar  com  a   Pare   estimat.  El  que   caracteritza  aquest   Pare   no   és  ni  el   poder  ni   la   força,   sinó  la   bondat  i  compassió  infinites.   Ningú  resta   tot sol.  Tots   tenim  un   Déu  pare  que   ens   comprèn,  ens   estima  i  ens  perdona   com   ningú…

Jesús  ens   descobreix  que   aquest  Pare  té   un   projecte  que   surt  del   seu   cor:  contruir   amb   tots  els   seus  fills  i   filles  un   món  més   humà   i   fraternal,   més   just   i   solidari.  Jesús  l’anomena  “regne  de   Déu”   i   convida   a   tots   a  entrar-hi   cercant  una  vida   més  més  justa   i   digna   per   a   tots…   començant  pels   seus  fills   més   pobres,   indefensos   i   necessitats. 

Al  mateix   temps,  Jesús  convida  els  seus  seguidors  a  confiar  en   ell:  “Que   el   vostre   cor   no   es   torbi.   Creieu  en  Déu,  creieu  també   en   mi”.  Ell  és   el   Fill   de   Déu,   imatge   viva de   son   Pare.  Les   seves   paraules  i   els  seus   gests   ens   descobreixen   com ens  vol  el   Pare   a  tots.   Per  això,  convida  a   tots   a   seguir-lo.  Ell  ens   ensenyarà a   viure   amb   confiança   i   docilitat   al   servei  del   projecte   del   Pare.

Amb  el   seu   grup   de   seguidors,  Jesús  vol   formar   una   família nova  en   la   qual   tots   cerquin  “acomplir  la  voluntat del   Pare”.  Aquesta  és  la   herència   que  vol   deixar   a   la   terra:  un   moviment   de   germans   i   germanes   al  servei   dels   més   petits  i   desvalguts.  Aquesta  família   serà   símbol   i   germen del  nou   món   volgut  pel  Pare.

Per   això   necessitem acollir  l’Esperit  que  alena  al   Pare  i   a   son   Fill   Jesús:   “Vosaltres,  rebreu   la  força de   l’Esperit   Sant  que  vindrà  damunt   vostre   i   sereu   els meus   testimonis”…   Aquest   Esperit   és  l’amor   de   Déu,   l’alè  que   comparteixen   el   Pare   i   son    Fill  Jesús,  la  força, l’impuls   i   la   energia   vital   que  farà  dels   seguidors   de   Jesús  els   seus   testimonis  i   col·laboradors  al  servei   del   gran  projecte   de   la   Trinitat   santa”…

José Antonio Pagola

 

 

 

 

Déu ni sap, ni pot, ni vol fer altra cosa que estimar.

Trinitat

 Josep Llunell

La paraula déu prové del sànscrit Dyau i significa “dia”. 
En grec es converteix en Theos que ve a ser “la llum”, “el brillant”.
En l’origen del terme déu hi ha la idea de la llum que dóna vida i que permet veure-hi: el visible i l’invisible. 
Déu és el que fonamenta la vida i dóna el sentit últim a tot. 

El cristianisme introdueix un llenguatge insòlit i revolucionari al parlar d’un déu Trinitat. 
En la base d’aquesta nova terminologia hi ha una nova concepció: Déu és Amor. 
Aquesta Divinitat que sustenta la vida i dóna sentit a la realitat sencera és amor i només amor. 

En reconèixer un déu trinitari estem tocant el cor mateix de la fe cristiana. Tot el demés n’és conseqüència. 
L’amor no és una activitat més de déu, sinó que tota la seva activitat consisteix en estimar. 
En el nostre llenguatge, sempre limitat, hem de dir que déu ni sap, ni pot, ni vol fer altra cosa que estimar. 

No es tracta avui d’entendre el que mai no podrem comprendre. Es tracta de veure
–en la donació
–en la igualtat
–en la comunicació de les persones divines
el model exemplar del que ha de ser la nostra convivència humana. 

Ho concreto més:
Viure pels altres una vida que és donació desinteressada i comunicació afectuosa.
Per tant:
–mai solitud
–mai aïllament egoista 
–sempre obertura
–sempre transparència
–sempre generositat
La fe en Déu feta ètica de la persona que existeix pels altres. 

És aquesta la nostra ètica quotidiana? 

Insisteixo perquè ens quedi ben clar. No es tracta avui d’entendre el que mai no podrem comprendre. 
Es tracta de veure
–en la donació
–en la igualtat
–en la comunicació de les persones divines
el model exemplar del que ha de ser la nostra convivència real: Viure pels altres una vida que essencialment és comunicació i donació. 
Mai solitud egoista.
Mai aïllament descompromès.
Sempre obertura i franquesa.
Sempre claredat i transparència.
En una paraula: Déu fet ètica del que existeix a favor dels altres i pels altres. 

És aquest el nostre model d’existència i de convivència?

Trinid1

Esta entrada fue publicada en Comunicacions Generals. Guarda el enlace permanente.