CAP D’ANY…

SOLEMNITAT    DE   SANTA   MARIA,   MARE   DE   DÉU

PRIMER   DE   GENER

Vuitada   de   NADAL

 

20161230_132723

La   mare

 

Pot   semblar  estrany    que   l’Església   faci   coincidir   el   primer  dia   de   l’any   civil   amb   la  festa   de   Santa  Maria,  Mare  de   Déu.   Tanmateix,  és   significatiu   que,   des  del   segle  IV,  l’Església,   després   de   celebrar   solemnement   el  naixement   del   Salvador,  vulgui   començar l’any   nou   baix   la   protecció   maternal   de   Maria,  Mare  del   Salvador   i   Mare   nostra.

Els   cristians  d’ara   ens   hem  de   demanar   què   n’hem  fet   de   Maria  aquests  darrers   anys,   ja   que   probablement   hem   empobrit   la   nostra   fe   eliminant-la   de  manera   inconscient  de   la  nostra   vida.

Moguts,   sens   dubte,  per  una   voluntat   sincera  de   purificar  la   nostra   vivència   religiosa   i   trobar   una   fe   més   sòlida,  hem   deixat  excessos  pietosos,   devocions   exagerades,  costums   superficials   i   desviades. Hem   volgut   superar   una   falsa   mariolatria   en   la   qual   tal   volta   substituïm   Crist   per   Maria   i   veiem   en   ella   la   salvació,  el   perdó   i   la   redempció,   que,   en   realitat,  hem   d’acollir   del   seu   Fill.

Si   hagués   estat   només  corregir   desviacions   i   posar   a   Maria  al   seu   lloc   autèntic    que  li  pertoca   com   a   Mare  de  Jesucrist   i   Mare   de   l’Església,  ens   alegraríem  i   reafirmaríem   la   nostra   postura.    Però,  ¿ ha  estat  així  exactament ?   ¿ No   hem   oblidat   massa ?   ¿No   l’hem   arraconada  a   qualque    lloc   obscur   de   l’ànima   amb   les   coses   que   no   serveixen

Deixar   Maria,   sense   aprofundir   més   en   la   seva   missió   i   en   el   lloc  que   ha   d’ocupar   en    la   nostra   vida,   no   enriquirà    mai   la   nostra   vida   vivència   cristiana,  sinó   que   l’empobrirà.    Probablement    haurem   comès    excessos   de   “mario-latria”    en   el   passat,   però   ara  arrisquem    empobrir-nos    amb    una  absència   gairebé   total   en   nostres   vides.

Maria  és   la   Mare   de   Jesús.  Però   aquell   Crist   que   va    néixer  en    son   si   estava   destinat   a   créixer  i   incorporar   nombrosos   germans,   homes   i   dones   que   viurien    un   dia   de   sa  Paraula  i   son   Esperit.   Avui  Maria   no  és   tan   sols   Mare   de   Jesús.   És   la   Mare   del   Crist   total.    La   Mare   de   tots   els   creients.

És   bo   que,  quan  comencem  un   any   nou,   ho   fèiem  aixecant   nostres   ulls   cap   a   Maria.    Ella    sempre   ens   acompanyarà  al   llarg   dels   dies   amb   cura   i   tendresa   de   mare.   Ella   cuidarà   nostra   fe    i   nostra   esperança.    No    l’oblidem  durant   tot   l’any.

 

 

 

 

També   per   "UN    BON   ANY"

Què pot introduir verdadera novetat en la nostra vida?

Cap d’Any 2017

Josep Llunell

Hem començat un nou any. Tots sabem el ritual: sopars cridaners, menjar i beure a dojo, felicitacions més o menys sinceres a desdir. 
Tots diem i repetim el que sabem que serà mentida: any nou, vida nova. Any nou i vida la mateixa. I que no empitjori!
Què hi pot haver de nou en l’any que avui comencem?

Cada any diem i desitgem el mateix sabent que la rutina s’anirà repetint i multiplicant la mediocritat. 
També en l’any que comencem es produiran els fets de sempre
–les mateixes o semblants desgràcies i estretors
–els mateixos o semblants errors
–les mateixes o semblants satisfaccions
–les mateixes o semblants retallades i pujades d’impostos. 

Què pot introduir verdadera novetat en la nostra vida?
La concreta manera de viure-la.
La nostra actitud davant dels esdeveniments, les persones i les coses. 
Aquest any que avui encetem serà realment nou i renovador si sabem mirar les persones estimades 
–amb més afecte
–amb més comprensió
–amb més tolerància
–amb més capacitat d’oïda: saber escoltar.

Serà realment nou i renovador 
–si sabem estar més atents als desconeguts                               
–si sabem aturar-nos davant dels que pateixen i s’ho passen malament.

Serà realment nou i renovador si sabem fer coses tan senzilles com mirar de manera diferent la bellesa dels paisatges de sempre o bé gaudir amb més calma de l’encís de les estacions i el pas del temps i la gràcia del silenci.
Serà un any de debò nou i renovador si fem més lloc a Déu en el cor de la nostra vida.
Si aprenem a creure més intensament, amb més confiança i menys pors.
Si ens atrevim a pregar amb paraules sortides del cor, dia rere dia. 

En la litúrgia d’aquest primer dia de l’any se’ns recorda una formosa benedicció jueva que diu: “El Senyor et beneeixi i et protegeixi, il·lumini el seu rostre davant teu i et concedeixi la pau.”
Aquesta benedicció de Déu serà nova cada dia. Nova i renovadora.
Déu no es repeteix.
Déu és la sorpresa permanent i sempre vetllarà buscant el nostre màxim bé.
Déu és i serà la verdadera novetat de l’Any.
Només Déu mereix tota la nostra confiança.
Confiança: li tenim o no li tenim?

Esta entrada fue publicada en Comunicacions Generals, Pagina Principal. Guarda el enlace permanente.