SETEMBRE


SORTIM A NAVEGAR

 

         Deixem ja el port del mes d’agost i, en el nostre petit veler, sortim a navegar. El vent és una mica fort, de ponent. Abans tenia un nom molt poètic, avui en diuen “síndrome postvacacional”. La seva bufada provoca cansament, enyorança i poques ganes de fer feina. No durarà massa perquè el llevant està anunciat, i ens porta un canvi de temps i d’humor.

         Després de sopar, peix i aigua de Viladrau (per cert, treta d’una font de muntanya), hem obert el mapa de navegació i l’hem estès sobre la taula. Aquest mapa té dues parts: la primera conté la ruta i la previsió del temps segons estadístiques dels anys anteriors, i la segona, alguns consells de navegació.

         La ruta. El primer port es diu “Port Inici” i es refereix al començament del curs escolar. Després seguirem navegant amb mar molt moguda durant l’octubre, a partir de l’illot “12 d’Octubre” entrarem en un temps de molta activitat, encara que podrem descansar al port del “Pont de Maria Immaculada”, passat el qual anirem cap al nord fins a les illes anomendes del “Nadal”. Mar imprevisible, amb cops de vent tempestuosos. Vindran els reis a visitar-nos i, passades les festes, anirem fent camí en mig dels corrents marítims del nou hemisferi, del qual en diuen “La Pujada de Gener”.

         Passarem per Cendra, Quaresma i Setmana Santa fins fer port a les illes de Pasqua, ja en plena primavera. Són illes molt habitades per mones. Arribaran les primeres caloretes i farem parada sorollosa al golf de “Sant Joan”, conegut amb el nom de la gran gresca. Després enfilarem pels mars de les calors fins retornar a un nou agost i noves vacances.

         Consells de navegació. En temps durs i desolats, que n’hi haurà, NO FER MUDANÇA. En temps forts, alegres i consolats, GAUDIR I AGAFAR NOVES ENERGIES.

         Sempre TOTHOM ÉS IMPORTANT. Quan perdem l’orientació CERCAR L’ESTEL POLAR, TAMBÉ ANOMENAT MARIA. Donar preferència ALS MÉS DÈBILS. Tenir a mà i meditar EL LLIBRE DE LA PARAULA, i en el cor i la ment, la confiança en EL SENYOR. Que el nostre viatge sigui COMUNITARI I AMB BON HUMOR.

AMIGUES I AMICS, NAVEGUEM JUNTS EL CURS 2018-2019.

(copiat  de  "Catalunya  Religió.cat)
 

*  *  *  *  *  

IMATGES  D'AQUEST  ESTIU:

PARAULES  D'ANTONI  AMORÓS, EN  EL  DIA  DE  LA  SEVA  PRESENTACIÓ  COM  A  NOU  RECTOR…

Sr. Vicari Episcopal, germans preveres, comunitat cristiana de Manacor, Sra. Batlesa, distingides autoritats, benvolguts manacorins tots:

Som en Toni. Sí, senzillament en Toni. Som de Cala Rajada. Tenc 53 anys i en duc 22 de capellà. He servit 6 anys a St. Josep Obrer de Palma, 11 a Artà i Sa Colònia i quasi 5 a Capdepera i Cala Rajada. També vaig fer classes de religió. Se’m demanà fer un temps d’ecònom diocesà, de formador del seminari i de rector del seminari menor.

Els punts de referència que m’han ajudat a construir l’espiritualitat del meu ministeri, la meva manera de viure i entendre el sacerdoci, no provenen de grans mestres espirituals ni de cap moviment en concret, sinó que troben el seu origen en les persones senzilles que, superant èpoques de capellans bons i dolents, superant canvis d’orientació desconcertants en la institució eclesial, superant fins i tot un ambient cultural d’una hostilitat, ara aclaparadora … a pesar de tot, han mantingut la fe i la fidelitat a l’Església.

Els, principalment les meves mestres, han estat aquestes persones senzilles. I estic ben segur que me seguireu ensenyant moltes coses els manacorins. En resum som, m’he anat fent, un capellà de poble i un capellà de gent petita, en el sentit de senzilla. Quan Sant Jaume i Sant Joan demanaren a Jesús qui seria el primer en el Regne de Déu, Jesús els va dir que ser primer sols es justifica si es per servir els altres i, posant un infant enmig de la rotlada, concretà que els primers eren els més petits. Esper que molts vulgueu ser primers per servir. Segurament no agradaré als que vulguin ser primers per sentir-se d’un cercle distingit. Aquest mateix tarannà va diferenciar i va fer triunfar l’Església sobre els altres cultes mistèrics, més lluents i renovadors, durant els primers segles del cristianisme.

Se sol dir que un rector, el primer any, no ha de canviar res. Procuraré no fer-ho. Però, que ningú esperi que me presenti el segon any amb un programa de reformes. No passeu gens de pena. No venc a canviar res. Al Seminari Menor vaig conèixer varis joves i jóvenes de Manacor. Som amic de capellans manacorins… Sé que aquí la comunitat cristiana està encaminada. Sé que els meus antecessors, amb tots voltros, han fet molta feina ben feta. Jo senzillament som un més que ve a caminar al vostre costat i a consolidar, també reparar, tot allò ben fet que ja s’ha fet.

Per tarannà som un administrador i no un fundador. El meu perfil ideològic es podria definir com a baix. No venc amb un preconcepte del que pens que ha de ser l’Església. Sobretot som obert a la vida que fa néixer l’Esperit. Com ens ensenya Jesús a les paràboles, venc a fer de conrador i no de constructor. Tots sembrarem, cavaré, abonaré, regaré. Alguna vegada haurem de podar. Però és la planta la que creix i el conrador sols acompanya i potencia el seu creixement. No venc a imposar la meva ideologia a l’Església de Manacor. Per tant, em trobarà davant qui pretengui limitar la vida cristiana que creix, amb la plantilla limitadora de la seva manera pròpia d’entendre com ha de ser l’Església.

Sempre he servit a comunitats petites, ara només parl de número i d’estructura. A Manacor hi ha una gran comunitat molt estructurada. Me fa un poc de por la nova etapa de la meva vida que ara comença. En certa manera, em sent com si passàs d’una barca de bou al Titànic.

Sr. Vicari Episcopal: Degut al meu pas per la Cúria, també som capaç de veure les coses des del punt de vista dels qui comanden. Sé que vos ho he posat difícil. Sé que hi havia persones “de mayor calidad”, com diria en Cervantes, per ocupar aquest càrreg. No és fàcil d’entendre que vós i el Bisbe em doneu aquesta missió justament a mi. No s’explica si no és que hi ha hagut persones … no sé qui són … això es du en secret … que han dipositat una especial confiança en mi.

Vos ho agraesc i esper no defraudar-vos. Però sobretot esper no defraudar la comunitat cristiana i la ciutat de Manacor. Vos vull dir a tots que necessit la vostra ajuda i la vostra pregària. Sé que sense elles no seré capaç.

A part del meu deure de ser fidel a les persones amb les que estic en deute, sobretot honrar ma mare, el meu únic honor és servir l’Església. Podeu estar segurs que intentaré estar a l’altura. Inicialment m’empeny aquest honor. Però, poc a poc, aprendré a estimar-vos, i ho faré per amor, que és l’únic que val davant Déu.

Sant Crist de Manacor, penyora que Déu ens ha enviat per significar que, per Ell, Manacor no és una ciutat petita qualsevol, sinó que li té un amor específic i singular. A vós, venerada figura, encoman aquest temps en que caminarem junts la meva pobra persona i la comunitat i la ciutat de Manacor.

*   *   *   *   *

 

MISSA  "ACCIÓ  DE  GRÀCIES"   

Cardenal  Lluis F. Ladària  

 

*   *   *   *   *   

UN SOL A MEDIANOCHE

(Article  de  MAGDALENA  BENNÀSSER)

Esta entrada fue publicada en Comunicacions Generals, Pagina Principal. Guarda el enlace permanente.