EL BAPTISME DEL SENYOR

COMUNICACIONS:

FULL DOMINICAL 10.01.21

 

MEMÒRIA  2020  (Bisbat de  Mallorca)

*  *  *  *  *  *  *  *  

 

El Baptisme del Senyor (B)

EVANGELI

Tu ets el meu Fill, el meu estimat; en tu m'he complagut


 

+ Lectura del sant evangeli segons sant Marc 1, 7-11

7 I Joan predicava així:

–Després de mi ve el qui és més fort que jo, i jo no sóc digne ni d'ajupir-me a deslligar-li les corretges de les sandàlies. 8 Jo us batejo amb aigua, però ell us batejarà amb l'Esperit Sant.

Baptisme de Jesús

9 Per aquells dies, Jesús vingué des de Natzaret de Galilea i fou batejat per Joan en el Jordà. 10 I tot seguit, mentre sortia de l'aigua, veié que el cel s'esquinçava i que l'Esperit, com un colom, baixava cap a ell. 11 I una veu digué des del cel:

–Tu ets el meu Fill, el meu estimat; en tu m'he complagut.

Paraula de Déu.

 

(clica sobre imatge)

L' ESPERIT  DE   JESÚS

Is 42,1-4.6-7 Ac 10,34-38 Mc 1,7-11

La narració del baptisme de Jesús és comuna als quatre evangelis, bo i inaugurant la vida públiIs 42,1-4.6-7ca de Jesús. Però, cada evangelista hi afegeix o hi subratlla uns matisos deliciosos de cara a la vivència cristiana de l'oient/lector. Val la pena que entrem a l'escena com si hi fóssim presents.

Sant Joan fa una afirmació sorprenent. Joan el Baptista diu haver estat enviat a batejar com a reclam perquè Jesús es manifestés. Justament avui en l'onda de manifestació després de la festa d'Epifania, la litúrgia ens proposa aquest text evangèlic.

 

Tal com sant Marc descriu l'acció, surt Jesús de l'aigua (preposició ek = de dins) donant a entendre que Joan l'hi havia submergit. La seva acció simbòlicament representava un canvi i un compromís radical.

Ara bé, la diferència absoluta és que Jesús no batejarà amb aigua, sinó amb foc. Aquest sembla ser el testimoni de Joan Baptista, tot i les variants, entenent per baptisme de foc una purificació molt més radical per obra de l'Esperit. En efecte, en tots quatre evangelistes l'Esperit es presenta en forma de colom i se sent la veu del cel. Atenció, en Marc i Lluc la veu va dirigida a Jesús, en Mateu, a tots els assistents, en Joan, només a Joan Baptista que en donarà testimoni.

Sembla que aquesta invasió de l'Esperit fa que Marc ja substitueixi el foc del futur baptisme de Jesús en baptisme en l'Esperit, com li fa dir a Joan Baptista. En canvi, en Mateu i Lluc el Baptista ens diu que Jesús batejarà en Esperit Sant i en foc.

Cal ara assaborir i meditar la paraula que acompanya la irrupció de l'Esperit, que identifica Jesús, i que augura la paraula que sentirem també, en la fe, els cristians:

Tu ets el meu fill, el meu estimat; en tu m'he complagut.

De part de Déu, en la transfiguració, se'ns demana evidentment escoltar-lo. De part de Jesús, a la sinagoga de Nazaret ens fa una proclama ben ardent:

L'Esperit del Senyor reposa sobre meu,
perquè ell m'ha ungit.
M'ha enviat a portar la bona nova als pobres,
a proclamar als captius la llibertat
i als cecs el retorn de la llum,
a posar en llibertat els oprimits,
a proclamar l'any de gràcia del Senyor.

Queda tot dit, només cal afegir-s'hi, ser-hi.

 

 

(clica sobre imatge)

ESCOLTAR  L' ESPERIT 

 

 

 

FULL DOMINICAL 10.01.21

 

 

 

Esta entrada fue publicada en Catequesi infantil, catequesis adolescents i joves, Comunicacions Generals, Pagina Principal. Guarda el enlace permanente.