DIUMENGE QUINT DE QUARESMA

Us ho ben asseguro: si el gra de blat, quan cau a la terra, no mor, queda ell tot sol, però si mor, dóna molt de fruit. Els qui estimen la pròpia vida, la perden, i els qui no l’;estimen en aquest món, la guarden per a la vida eterna. Si algú es vol fer servidor meu, que em segueixi, i s’;estarà on jo m’;estic. El Pare honorarà els qui es fan servidors meus.

  • * * * * *

COMUNICACIONS

CARTA DIA SEMINARI 

  • * * * * * *

https://jopersa41.blogspot.com/2021/03/jesus-atreu.html

LA ATRACCIÓ DE JESÚS

5º Diumenge de Quaresma (B)

EVANGELI

Si el gra de blat cau a terra i mor, dóna molt de fruit

+ Lectura del sant evangeli segons sant Joan 12,20-33

20 Entre els qui havien pujat per adorar Déu amb motiu de la festa hi havia alguns grecs. 21 Aquests anaren a trobar Felip, que era de Betsaida de Galilea, i li demanaren:

–Senyor, voldríem veure Jesús.

22 Felip anà a dir-ho a Andreu, i tots dos ho digueren a Jesús. 23 Ell respongué:

–Ha arribat l’hora que el Fill de l’home serà glorificat. 24 Us ho ben asseguro: si el gra de blat, quan cau a la terra, no mor, queda ell tot sol, però si mor, dóna molt de fruit. 25 Els qui estimen la pròpia vida, la perden, i els qui no l’estimen en aquest món, la guarden per a la vida eterna. 26 Si algú es vol fer servidor meu, que em segueixi, i s’estarà on jo m’estic. El Pare honorarà els qui es fan servidors meus.

27 »Ara em sento contorbat. Què he de dir? Pare, salva’m d’aquesta hora? Però jo he vingut per arribar en aquesta hora! 28Pare, glorifica el teu nom.

Aleshores una veu va dir del cel estant:

–Ja l’he glorificat i encara el glorificaré.

29 Quan la gent que eren allà ho van sentir, deien que havia estat un tro. D’altres replicaven:

–Un àngel li ha parlat.

30 Jesús els digué:

–Aquesta veu no s’adreçava a mi, sinó a vosaltres. 31 Ara arriba la condemna d’aquest món, ara el príncep d’aquest món serà llançat a fora. 32 I jo, quan seré enlairat damunt la terra, atrauré tothom cap a mi.

33 Deia això indicant de quina manera havia de morir.

Paraula de Déu.

Jr 31,31-34 He 5,7-9 Jn 12,20-33

Voldríem veure Jesús!

Seria en els temps de Jesús un desig molt normal, amb la fama que havia anat adquirint la seva persona pels seus actes, per la seva bondat i pel seu ensenyament. Tenim, com exemple ben clar, el cas d’aquell publicà que va enfilar-se a un arbre per poder-lo veure.

En el text d’avui, davant de la petició d’aquells grecs, Jesús es vol presentar, no amb la seva figura externa que arrossegava les masses i guaria els malalts, tampoc  no es presenta com un líder que s’ enfronta als els responsables religiosos que dominaven i abusaven dels senzills. Ell es presenta com aquell que arribarà a la  plenitud de la seva vida en el moment en què semblarà ser un fracassat.

Nosaltres el podem veure!

Nosaltres, òbviament no podem veure Jesús en  la seva figura física amb els nostres sentits de la vista, però sí, el podem veure, l’hem de veure, amb els ulls de la fe. I, per això, en el relat d’avui ens descobreix el sentit últim i transcendent de la seva vida.  I Jesús ens diu, amb expressió típica de sant Joan, que ha arribat l’hora, l’hora en què serà glorificat.  La glòria significa plenitud, plenitud de vida…. I la plenitud de vida li arribarà precisament el dia de la seva mort.

La mort que porta a la vida

I, Jesús, com ho acostuma a fer, exposa els fets transcendents  amb metàfores i figures senzilles del seu entorn.

Us ho dic amb tota veritat: si el gra de blat, quan cau a terra, no mor, queda sol; però si mor, dóna molt de fruit. A la vida humana de Jesús, la mort, també li donarà molt de fruit, li donarà nova vida.

Vida per a tothom

Però Jesús no amaga la feblesa de la seva condició humana. Jesús no es mostra super-home. Per això mateix, se sent torbat i sent la inclinació a dirigir-se al Pare perquè el deslliuri d’aquesta dura situació. “Què he de dir? Pare, salveu-me d’aquesta hora? No, és per arribar en aquesta hora, que jo he vingut. Jesús recorre a la confiança en el seu Pare, confiança que  la seva missió donarà vida. Un moment semblant al que viurà a l‘hort de Getsemaní.  

Jesús preveu que la seva mort en creu no Jesús preveu que la seva mort en creu no solament donarà vida nova a Ell, sinó també a tota la humanitat. “I jo, quan seré enlairat damunt la terra, atrauré tothom cap a mi

https://jopersa41.blogspot.com/2021/03/paradoxes-de-la-llei.html

PARADOXES DE LA LLEI

Esta entrada fue publicada en Catequesi infantil, catequesis adolescents i joves, Comunicacions Generals, Pagina Principal. Guarda el enlace permanente.