TEMPS DURANT L’ANY

DOLORS   VISTA   AÉRIA...

 

COMUNICACIONS 

4-5   juny   2016

–  El passat cap de setmana a la col·lecta que férem per Càritas amb motiu del dia del Corpus vàrem recaptar a les nostres Parròquies:    4.258’ 79 euros.

–  Moltes gràcies una vegada més per la vostra generositat demostrada.

–  Els més pobres se’n beneficiaran.

 


 

DIUMENGE   DESÈ   TEMPS   ORDINARI…

 

 

DAVANT  EL   SOFRIMENT,   “NO   HI   HA  BROMES”…

pagola  Diumenge  x

Jesús arriba  a   Naïm   quan  al   llogaret  viuen un  fet  molt   trist. Jesús   ve   del   camí,  acompanyat  dels   deixebles   i   una   gran   gentada. Del  llogaret surt  una   viuda  i  un  seguici   de   veïnats,  duen   a   enterrar  l’únic  fill  de   la   dona.

En  poques   paraules,  Lluc  ens   ha   descrit  la   tràgica   situació  de   la   dona… És   un   viuda,  no   té   home   que    la   cuidi  i   protegeixi dins  aquella   societat  controlada  pels   barons.    Sols  li   quedava  un   fill,  però   ha   mort.   La   dona   no   diu   res.  Només   plora   el   seu  dolor. ¿Què  serà   d’ella ? 

La  trobada  ha  estat  sobtada. Jesús venia a   anunciar,   també  a   Naïm   la   Bona   Nova   de   Déu.  ¿Quina   serà   sa   reacció?  Segons   el   relat,  “el Senyor  la   mirà,   es   commogué  i   va   dir:  No   ploris”.  És   difícil  descriure   millor  al  Profeta  de   la   compassió  de   Déu.

No  coneix  la   dona,   però  la   mira  amb   deteniment.  Capta  son  dolor  i   soledat,  i   es   commou  fins a   les   entranyes.  L’abatiment d’aquella   dona  li  arriba  fins   al   cor.  La   reacció  és   immediata:  “No  ploris. Jesús  no   pot   veure   ningú  plorant.  Necessita  prendre-hi  part…

No  s’ho   pensa   dos   cops.  S’apropa   al   fèretre,  atura   la   “comitiva”  i   diu   al   mort:  “Al·lot, a   tu  t’ho   dic,   aixeca’t”.   Quan  el   jove  es   reincorpora   i  comença   a   parlar,   Jesús   “el  dóna   a   sa mare”  per a que   deixi   de   plorar.  Tornen   a   estar   junts.  La   mare   ja  no   estarà  tota   sola.

Sembla   senzill  tot.  El   relat   no   insisteix   en   l’aspecte  prodigiós  del   que   ha   fet  Jesús.  Convida  els lectors a   que   vegin  en   ell   la   revelació  de   Déu  com   a  Misteri  de   compassió    i   Força  de  vida,   capaç  de   salvar  inclús   de  la  mort.  És  la   compassió de   Déu   el   que   fa   a  Jesús  tan   sensible   al   sofriment   de   la   gent.

Hem  de  recuperar  aviat  dins   l’Església  la   compassió   com  estil  de   vida  propi  dels  seguidors   de   Jesús.   L’hem  de   rescatar d’una   concepció   sentimental   i   moralitzant   que   l’ha  desprestigiada.   La   compassió que   demana  justícia  és   el   gran   mandat   de  Jesús:  “Sigueu   compassius com  vostre  Pare  és   compassiu”.

Aquesta compassió és  avui   més  necessària que   mai.  Des   de   tots  els centres de  poder, tot   es   té   en   compte  abans   que   el   sofriment  de   les   víctimes.  Funcionem  com  si   no   hi   hagués  sofrents   ni   perdedors.   Des   de   les  comunitats  de   Jesús s’ha  de   sentir   un  crit   d’indignació  absoluta: el  sofriment   dels   innocents   s’ha   d’agafar   seriosament; no   pot   ser  acceptat  socialment   com  quelcom   normal  ja   que   és inacceptable   per   Déu.   Ell  no  vol  veure  ningú  plorant.

José Antonio Pagola

 

Amb la mort tot s'enfonsa.

llunell_mort_tot_enfonsa

Diumenge X de durant l’any

 Josep Llunell

Poques experiències hi ha tan doloroses a la vida de la persona com la pèrdua d’un ésser estimat. 
L’amor humà no és etern.
L’amistat no és per sempre.
Tard o d’hora arriba el moment de l’adéu.

I, de sobte, tot s’enfonsa.
Impotència, pena, desconsol. Sembla que la nostra vida ja no podrà ser mai més com abans. 
Perquè, ¿com recuperar de bell nou el sentit de la vida davant de la mort? 

El primer que cal tenir ben present és que alliberar-nos del dolor no vol dir oblidar la persona estimada. Per què?
Perquè d’alguna manera aquesta persona viu en nosaltres
–el seu amor
–la seva tendresa
–la seva manera de ser ens ha enriquit al llarg dels anys.

Ara hem de seguir vivint.
Hem de triar.
Hem d’elegir entre enfonsar-nos en la pena o construir de nou la vida; entre sentir-nos víctimes o bé mirar cap endavant amb confiança renovada. 
El passat ja no pot canviar.
És la nostra vida d’ara la que podem transformar.

Com ajuda aleshores poder comunicar el que hom sent a una persona amiga!
Però, no és just torturar-nos ara pels possibles errors comesos en el passat. Ja ho sabem que l’amor mai no és perfecte. A vegades, no resulta gens fàcil recuperar-se. L’absència de la persona estimada ens pesa massa i la tristesa i el desconsol ens poden.

Aquest és el moment d’anar cap a Déu. Déu no refusa les nostres queixes. Les entén. 
Déu ens donarà la força que necessitem.
L’evangelista Sant Lluc ens descriu avui una escena que commou i que ens convida a desvetllar la nostra fe. 
En apropar-se a un petit poble, Jesús es troba amb una viuda que ha perdut el seu únic fill al que van a enterrar.
En veure-la, Jesús es commou.
I dels seus llavis brollen dues paraules que hem d’escoltar des del més profund del nostre ésser com vingudes del mateix Déu. 

Quines són aquestes paraules?
“No ploris”
Perquè Déu està present en el nostre dol i ens el farà més suportable anticipant-nos la victòria definitiva davant del dolor, la sofrença i la mort. 
Perquè el definitiu, el punt final no serà la mort
–serà la Benaurança
–serà el retrobament amb els nostres estimats i entranyables ressuscitats. 

 

 

Esta entrada fue publicada en catequesis adolescents i joves, Comunicacions Generals. Guarda el enlace permanente.