TEMPS DURANT L’ANY

 

 

 

Per   a   temps   difícils…

 

xxxiii

Es   donen   en  nostres    dies   profunds   canvis  soci-culturals,   la   crisi   religiosa   sacseja  les   arrels  del   cristianisme  a   Occident… Tot   això   ens   urgeix   més   que   mai   a   cercar   en   Jesús   la   llum  i  la   força  que   necessitem   per   a   llegir   i   viure   aquests   temps   de   manera   lúcida  i   responsable.

 

Una   crida   al   realisme

En  cap   moment  Jesús  augura   als   seus   seguidors   un   camí   fàcil   d’èxit   i   glòria.   Ans   el   contrari,  les   fa   entendre   que   la   seva   llarga   història   estarà   plena   de   dificultats   i   lluites.   És   contrari   a   l’esperit   de   Jesús   cultivar   el   triomfalisme  o  alimentar   la   nostàlgia    de   grandeses.  Aquest   camí  que   ens   sembla   estranyament   dur  és   el   més   escaient   a   una   Església   fidel   al   seu   Senyor.

 

Fora  ser  ingenus…

En   temps  de   crisi,   desconcert   i   confusió   no   és   estrany    sentir  missatges   i   revelacions  que   proposen   nous   camins   de   salvació.  Aquestes   són  les   consignes    de   Jesús.   En   primer   lloc,  “que   ningú  vos   enganyi”:  no   caure   en   la   ingenuïtat   i   donar   crèdit   a   missatges   aliens  a  l’evangeli, ni   fora   ni   dintre   de   l’Església.     Llavors,    “no   aneu   darrere   ells”:  No   seguir   als   qui   ens   separen   de   Jesucrist,   únic   fonament   i   origen    de   la   nostra   fe.

 

Centrar-nos   en    l’essencial

Cada   generació   cristiana   té   els   seus   problemes,  dificultats   i   recerques.  No  perdre  mai   la   calma,    sinó   assumir   la    nostra   pròpia   responsabilitat.  No   ens   demanen   res   més   enllà   de   les   nostres   forces.   Tenim   l’ajuda   del   mateix   Jesús:  “Jo   us   donaré   paraules   i   saviesa”…   Fins   i   tot    en   un   ambient  hostil   de   rebuig  o   desafecte,   podem   practicar    l’evangeli   i   viure   amb   seny   cristià.

 

L’hora   del  testimoni

Els   temps   difícils   no   són    temps   per  a   planys,  nostàlgies   o   desànims.    No  és  temps   de   resignació,   passivitat    o   dimissió.   Jesús   té   una   altra   idea:   en   temps   difícils  “tindreu  ocasió  de   donar   testimoniatge”.    Precisament   és   ara   quan  hem   de   revifar    entre   nosaltres   la   crida   a   ser   testimonis   humils   però   convincents   de   Jesús,  del   seu   missatge   i    del   seu   projecte.

 

Paciència

Aqueixa   és   l’exhortació   de   Jesús   per   als   moments   durs:  “Amb   la   vostra   perseverança   salvareu  les   vostres    ànimes”.  La   paraula   original  pot   ser   traduïda   com   a   “paciència”    o    “perseverança”.   Entre   cristians   parlem    poc   de   paciència,    però   la   necessitem   més   que   mai.   Estem   en   temps   de   cultivar   un   estil   de   vida   cristiana,   pacient   i   tenaç,   que  ens   ajudi   a    respondre  a   noves   situacions   i   reptes  sense   perdre   la   pau  ni  la   lucidesa.

 

DIUMENGE   XXXIII   del   Temps   Ordinari 

 

COMUNICACIONS:

–  Es   celebra   el   dia    de   l'ESGLÉSIA   DIOCESANA

       . les   Col·lectes   de   totes   les   "Misses"  seran   per   aquest   FI.

      . La Diòcesi de Mallorca va desenvolupar l'any 2015 la seva acció evangelitzadora i missionera a través de 194 sacerdots a 154 parròquies, 758 religiosos i membres d'instituts seculars, i més de 400 catequistes.

– Aquest cap de setmana han començat les Festes de la Parròquia de Crist Rei.

    · Dimarts, dimecres i dijous en acabar la missa hi haurà exposició del Santíssim i pregària.

         ·  La missa solemne serà diumenge DIA 20 a les 19’00 h. Presidirà i predicarà el P. Bartomeu Pont, manacorí de la TOR. Hi participaran els indis. Tot seguit hi haurà el concert de la Banda Municipal  de   Música.

**************

–  Dissabte a les 12 hi haurà un Concert d’Orgue en el Convent de sant Vicenç Ferrer.

************

*****

 

*****************

******

 

Estem a favor del canvi o del immobilisme egoista?

Diumenge XXXIII de durant l’any

Josep Llunell

llunell-xxxiii

¿Com viure aquests temps de “crisi religiosa” amb lucidesa i responsabilitat, sense desviar-nos de l’evangeli ni enfonsar-nos en la desesperança?
Vet aquí una de les preguntes més inquietants que es desvetlla avui en els que creiem en Jesucrist. 
És ben clar que la fe cristiana no es pot viure ni comunicar des d’actituds negatives. 
És inútil alimentar el victimisme.
És inútil viure de la nostàlgia o acumular ressentiments.
Tot això ens allunya de l’esperit amb què vivia Jesús. 

Ara és el moment d’aprendre a llegir i a viure aquests temps de manera 
–més positiva
–més confiada
–i més evangèlica. 

La crida de Jesús a “perseverar” ens ha de fer pensar.
És un greu error demonitzar la crisi actual vivint-la com una situació impossible. 
Déu no està mai en crisi. Continua actuant en cada ser humà.
Cap crisi pot impedir que el Creador segueixi
–oferint-se
–comunicant-se
–i salvant a cadascun dels seus fills i filles per camins que a nosaltres se’ns escapen. 

Aquesta humanitat tan volguda per Déu viu patint: no encerta amb el camí que la podria conduir cap a una vida més digna, noble i feliç.
La crisi religiosa de la que tant parlem els creients és només un fragment d’una crisi més global que ho sacseja tot.
Ens pot preocupar què va a ser de l’Església entre nosaltres, però si mirem la realitat des de Déu, el que realment ens ha de preocupar és què serà d’aquest món.

El de veritat important és perseverar:
–no desviar-nos de l’evangeli
–buscar sempre el Regne de Déu i la seva justícia i no els nostres petits i ridículs interessos temporals
–actuar des de l’esperit de Jesús i no des del nostre instint de conservació
–buscar el bé de tots, no només el nostre bé egoista i mesquí i calculador. 

No ens enganyem: el qui realment pensa en la felicitat de tots és Déu, no nosaltres.

Perseverar no és repetir paraules buides que ja no diuen res, sinó encendre la nostra fe en contacte directe i personal amb Crist. 
Perseverar no és posar-nos a la defensiva davant de qualsevol canvi, sinó mantenir la capacitat d’escoltar l’acció de Déu en els nostres dies. 
Perseverar no és exigir als altres, sinó viure nosaltres mateixos en continua conversió. 

Realment, hi vivim?
Estem a favor del canvi o del immobilisme egoista?

 

 

 

La imatgeria de les lectures d’avui potser ens causa espant i ens fa difícil la comprensió del seu missatge. Segurament ens posa al davant el contrast que experimentem entre el terror i la violència en nosaltres i a la terra, i el poder curatiu i suau de Déu. Se’ns diu:“Quan vegeu els terrors del món, d’alguna manera això és un senyal que el poder de Déu també és enmig vostre. No tingueu por”. I això, sovint, no se’ns fa pas evident.

Fins i tot enmig de la persecució, la presència de Déu és a prop. Fins i tot en la traïció i en els conflictes, Déu és a prop. Ell mai no abandona el seu poble. Gairebé podríem resumir el missatge dels profetes com "Déu no ens abandona".

En la mateixa Església, sabem que malgrat els defectes, pecats i debilitats i l'enorme necessitat de renovació, Déu és a prop en la persona de Jesucrist. És en l'escolta de la seva paraula i en interpretar-la junts per als nostres dies que trobarem el veritable camí a seguir com a comunitat seva.

 

No sabem el futur; no pretenem conèixer la ment de Déu o de comprendre el seu misteri; més aviat pretenem mirar el Crist, la trajectòria del qual va acabar a la creu. Però seguint aquest camí, buscant d’estimar el proïsme i a Déu, caminant humilment per camins de justícia, creiem que, travessant el patiment, és com s’arriba a la nova vida. Som persones amb els ulls ben oberts, cridats a anar més enllà de l'optimisme i el pessimisme: som gent d'esperança.

Com a cristians la nostra visió del futur no és d'un optimisme ingenu ni d'un fatalisme fosc. No sabem el que ens espera en el proper any a cadascun de nosaltres, però sí sabem que, si seguim el Crist ben d’a prop, llavors no perdrem l’esma, sigui el que sigui el que s’esdevingui. El punt de vista bíblic del futur es recolza en l'esperança que ha dut la resurrecció de Jesús i la seva victòria sobre el pecat i la mort.

 

Senyor, quan vivim moments de profunda crisi en les nostres vides, on potser ens sentim aïllats i sols:


* Una ruptura familiar;


* Ser testimonis del sofriment d’algú i no poder fer-hi res;


* Tornar a caure en un pecat que pensàvem que ja havíem superat;


* No poder sortir de la depressió;


* Una crisi social que sembla sense solució.

…..


ens dius que aquesta no és l’última paraula, encara que no en veiem la sortida. Ajuda’ns a “sofrir amb constància” i a mantenir l’esperança.

Senyor, et donem gràcies perquè en moltes situacions vitals i parts del món on hi ha conflictes, violència i patiment, els seguidors de Jesús no s'espanten, romanen on són i segueixen fent la seva feina, perseverant en l’esperança, que és un do teu.

Silvestre Falguera, sj.

diumenge-xxxiii

 

 

Esta entrada fue publicada en Comunicacions Generals, Pagina Principal. Guarda el enlace permanente.