DIUMENGE DEL BAPTISME DEL SENYOR

Un cop batejat, Jesús sortí de l'aigua. Davant d'ell el cel s'obrí, i Jesús veié l'Esperit de Déu que baixava com un colom i venia damunt d'ell. I una veu digué des del cel: Aquest és el meu Fill, el meu estimat, en qui m'he complagut.

 

 

 

El Baptisme del Senyor (A)

 

EVANGELI

Un cop batejat, Jesús veié que l'Esperit Sant venia cap a ell.

 

+ Lectura del sant evangeli segons sant Mateu 3, 13-17

Baptisme de Jesús

(Mc 1,9-11; Lc 3,21-22; Jn 1,32-34)

13 Llavors Jesús vingué de Galilea i es va presentar a Joan, vora el Jordà, a fer-se batejar per ell. 14 Però Joan s'hi oposava, dient:

–Sóc jo el qui necessita ser batejat per tu, i tu véns a mi!

15 Jesús li respongué:

–Deixa'm fer, ara. Convé que complim d'aquesta manera tot el que Déu vol.

Aleshores Joan el deixà fer.

16 Un cop batejat, Jesús sortí de l'aigua. Davant d'ell el cel s'obrí, i Jesús veié l'Esperit de Déu que baixava com un colom i venia damunt d'ell. 17 I una veu digué des del cel:

–Aquest és el meu Fill, el meu estimat, en qui m'he complagut.

Paraula de Déu.

 

 

 

ESPERIT   BO   DE  DÉU    (clicar)

 

Is 42,1-4.6-7 Ac 10,34-38 Mt 3,13-17

Qui és Jesús?

Qui és Jesús? Aquesta és la pregunta que es pot fer qualsevol persona, per poc que hagi sentit parlar de Jesús de Natzaret. És la pregunta típica de qualsevol catecisme o qualsevol grup de cristians, que volen aprofundir en el coneixement de la persona que centra la seva fe. Però el primer que es va fer aquesta pregunta, va ser el mateix Jesús de Natzaret." Qui sóc jo?"

La resposta a aquesta pregunta en el relat evangèlic d’avui ens ho expressa en el moment en què Jesús, com un d’aquells bons creients jueus que se sentien atrets per la figura carismàtica de Joan el Baptista, es posa a la filera dels que es volen batejar amb les aigües purificadores del Jordà.

El Fill estimat”

I Jesús, tot prenent consciència de la seva condició humana, rebutja la petició de Joan, que fos Ell qui el bategés. Jesús de Nazaret se sabia i se sentia tan humà com els altres de la filera. I una vegada batejat per Joan, el sorprèn la baixada de l’Esperit Sant i  sent la veu de Déu que li manifesta que és el seu Fill, el seu estimat, en qui s’hi complau. És l’Esperit que li fa sentir la veu i l’amor ple d’afecte del seu Pare Déu.

El Baptisme de Jesús és un dels moments privilegiats de la vivència de Jesús de la seva doble condició humana i divina. És la resposta a la pregunta que es feia Jesús.

Què haig de fer?”

I hi ha una segona pregunta que es feia Jesús. "Què haig de fer de la meva vida a partir d’ara? Què se’m demana? Quina és la meva missió en aquest món?"

I Jesús de Natzaret, que, com bon creient jueu assidu a la sinagoga, coneix bé les Escriptures, les paraules de la veu del Pare li han recordat les que es troben en el llibre del profeta Isaïes, que hem escolat a la primera lectura, Son paraules de Déu al seu servent, que també el qualifica “d’estimat i en el que s’hi complau”.

I, per tant, Jesús pren consciència que la seva missió, com a fill estimat de Déu, és la mateixa que expressa el profeta Isaïes. La seva missió és portar el dret a les nacions, amb energia, però amb respecte i delicadesa, sense trencar la canya que s’esberla, ni apagar la flama del ble que vacil·la, tot il·luminant els ulls que han quedat cecs, alliberant els encadenats de la presó i els qui viuen a la foscor del calabós.

I Jesús va ser fidel a aquesta missió. Ens ho ha expressat el llibre dels Fets dels Apòstols en paraules de Pere: Jesús ”va passar per tot arreu fent el bé i donant la salut a tots els qui estaven sota la dominació del diable”.

I jo?

I jo? Jo, per la mediació de Jesús i amb la infusió de l'Esperit,  participo de la filiació de Déu i del seu amor. Sóc també fill estimat, filla estimada. Se’m va expressar amb l’aigua del meu baptisme. Estic cridat, jo amb les qualitats i els dons que he rebut i en el context en el que em trobo, a continuar la mateixa missió de Jesús. Avui, doncs, és un dia apropiat, tot contemplant el baptisme de Jesús, per reviure el meu baptisme i sentir-me el que soc, fill o filla estimada pel meu Pare, el bon Déu, i sentir-me cridat, cridada a col·laborar en la mateixa missió de Jesús al meu entorn.

Sentim-nos-hi!


 

 

EXPERIÈNCIA   SANA    (clicar)

 

 


 

 

BAPTISME  DEL  SENYOR 

(clicar)

 

 

 

Esta entrada fue publicada en Catequesi infantil, Comunicacions Generals, Pagina Principal. Guarda el enlace permanente.