L’ORGUE DEL CONVENT DE SANT VICENÇ FERRER

 

RESTAURACIÓ  DE  L'ORGUE:

RESTAURACIÓ ORGUE

(LLUERNA  (Octubre  2016  pàg.  2)

La recuperació del’ orgue de l’església de Sant Vicenç Ferrer

Ja fa uns anys que diferents músicsde Manacor parlaven, adesiara, de la possibilitat de fer una restauració digna de l’orgue delConvent. L’empresa no és petita, donat que fer una avaluació seriosa del seu estat i pensar com s’ha de restaurar implica no solament una vessant econòmica, sinó també una patrimonial i musical. De la mateixa manera, a diferents indrets de Mallorca s’han començat campanyes per a conservar i donar ús a uns instruments que constitueixen un veritable tresor patrimonial, artístic però també espiritual. És el cas de Santanyí, Alaró i Inca. Fet i dit, des de les parròquies de Manacor es feren diferents consultes, i així en sorgí la Comissió per a la Conservació de l’Orgue del Convent. Un equip de feina que compta amb la presidència del rector de Manacor, AndreuGenovart, i que té com a membres el músic José Leoncio García Mallada (vicepresident), el compositor Xavier Gelabert (tresorer), Bàrbara Duran (secretària), l’organista de la Seu i professor Bartomeu Mut (vocal), la regidora Antònia Llodrà com a representant de l’Ajuntament, la professora i directora del cor parroquial AinaMª Perelló Timoner(vocal),l’experta en patrimoni artístic Magdalena Riera (vocal), i Joan F. Cortés (corresponsal). Durant els mesos de Juliol, Agost i Setembre el Convent de Sant Vicenç Ferrer ha obert les portes cada dilluns a les 12 hores, oferint un concert de mitja hora. La finalitat ha estat recollir els diners suficients per a poder fer una avaluació i neteja de l'instrument, i començar així les tasques de restauració. Aquest primer cicle ha rebut el nom de “Convent Organis Festival”,i ha finalitzat amb èxit gràcies a les aportacions d’un públic fidel i una generosa donació anònima. Els concerts han estat possibles mitjançant la col·laboració de l’aula d’Orgue del Conservatori Professional de Mallorca, a càrrec del professor Bartomeu Mut. Els alumnes i altres intèrprets han presentat un ample programa que ha permès escoltar música de totes les èpoques, i d’aquesta manera, s’ha lligat una proposta cultural amb un espai de formació interpretativa. Durant l’estiu han desfilat organistes joveníssims com Nofre Morey Munar i Nadal Roig Serralta; i altres de provinença variada: Antoni Balaguer, Ruth Albretch, Klaus Stehling, PedróAguiló, Francesca Suau i BàrbaraDuran. Cal destacar que al maig s’oferí el primer concert que comptà amb Bartomeu Mut i F. Suau i B. Duran, dins les Festes de Sant Domingo. Dins el marc del festival, fins i tot s’han estrenat obres de Xavier Gelabert, i es vol oferir la possibilitat de programar obres de compositors contemporanis. La temporada de concerts espera tenir continuïtat, i així s’ha programat una temporada d’hivern que permetrà gaudir d’un concert cada tercer dissabte de mes, a les 12 hores. És un dels esdeveniments culturals que té el suport del departament de Turisme de l’Ajuntament de Manacor.

El primer concert, dia 15 d’octubre, va permetre a Klaus Stehling tornar delectar-nos amb la seva melodia. L’orgue del Convent de Sant Vicenç és una autèntica joia del barroc mallorquí. Les referències més antigues d’un orgue instal·lat al Convent són del 14 d’agost del 1600, seguides de les de 1726, 1760, 1789. Atribuïda la construcció a la família Caimari, hi ha també referències de com s’inicià una recaptació per a ser instal·lat un orgue obra de Jordi Bosch. No hi ha evidències d’això i sembla que la façana plana de l’orgue fa pensar en una obra anterior a aquesta família (Bosch).L’orgue fou afinat i mantingut per Julià Munar, llucmajorer resident a Felanitx (1873, 1875 i 1884). La darrera reforma realitzada per Munar data del 1889. Posteriorment, l’orgue ha estat restaurat per Gerhard Grenzing en dues etapes. L’orgue de la cadireta queda encara totalment per restaurar, i actualment l’instrument necessita una posada apunt i sobretot pensar com es pot dur a terme una restauració integral i definitiva.

Bàrbara  Duran

NOVEMBRE  2018

Benvolguts amics!!! Avui dia 5 de novembre a les 9 del matí hem començat les obres de restauració de l’Orgue Convent Manacor… Us anirem informant. Estam en marxa!! (Xavier Gelabert)

 

Aquesta primera fase ha consistit en desmuntar l’orgue de la “cadireta”.

       

Mestre organer Wilfried Präet és l’encarregat de la restauració, i ara té uns mesos per endavant per tal d’engegar aquesta primera etapa. Cal dir que en l’anterior restauració de Gerhard Grenzing, aquesta part fou la que quedà sense cap tipus d’intervenció, era la part que més necessitava la restauració.

    

 

CONCERT  NOVEMBRE  2018

 

 

 

Esta entrada fue publicada en Comunicacions Generals, Pagina Principal. Guarda el enlace permanente.