DIUMENGE VINT I DOS XXII DURANT L’ANY

COMUNICACIONS

COPREGÀRIA 2 SETEMBRE GUIÓ PREGPARIA

FULL DOMINICAL 29.08.21

COMUNICACIONS 29.08 COMUNICACIÓ EXTRA:

***********

https://jopersa41.blogspot.com/2021/08/diumenge-xxii-vint-i-dos.html

22º diumenge Temps ordinari (B)

EVANGELI

»Vosaltres abandoneu els manaments de Déu i observeu la tradició dels homes. .»

+ Lectura del sant evangeli segons sant Marc 7,1-8.14-15.21-23

La tradició dels antics

1 Els fariseus i alguns mestres de la Llei que havien vingut de Jerusalem es van reunir entorn de Jesús, 2 i s’adonaren que alguns dels seus deixebles prenien els aliments amb les mans impures, és a dir, sense haver fet la cerimònia de rentar-se-les. 3 Cal saber que els fariseus, i en general tots els jueus, guarden la tradició dels antics i no es posen a menjar si abans no s’han rentat les mans ritualment; 4 i encara, quan tornen del mercat, no mengen sense haver fet les ablucions; i observen per tradició moltes altres pràctiques, com purificar amb aigua copes, gerros, safates i fins els divans on mengen.

14 Llavors Jesús tornà a cridar la gent i els deia:

–Escolteu-me tots i enteneu-ho bé: 15 No hi ha res del que entra a l’home des de fora que el pugui fer impur; només allò que surt de l’home el fa impur. …

20 I va afegir:

–Només allò que surt de l’home el fa impur. 21 Perquè de dintre el cor de l’home surten les intencions dolentes que el porten a relacions il·legítimes, robatoris, assassinats, 22 adulteris, avarícies, maldats, trampes, llibertinatge, enveges, injúries, arrogància, insensatesa. 23 Tot això dolent surt de dintre i fa impur l’home.

Paraula de Déu

Dt 1-2,6-8 Jm 1,17-18.21b-22.27 Mc 7,1-8.14-15.21-23

A l’evangeli d’avui, els fariseus i els mestres de la llei demanen a Jesús quins motius poden arribar a justificar que els deixebles no segueixin la tradició dels ancians i mengin amb les mans impures. Jesús no entra en el seu terreny, sinó que va directament a la causa de la seva ceguesa denunciant, amb paraules d’Isaïes: “Aquest poble m’honora amb els llavis, però el seu cor es manté lluny de mi.” Precisament, d’un cor endurit o massa centrat en ell mateix és d’on surten els pensaments dolents que porten a cometre el mal i no d’allò que embruta l’exterior. Aquest és un perill, més aviat una realitat, que ens afecta a tots i totes. Si de cas, és el cor el que necessita ser rentat!

Moisès va recordar al poble que Déu els havia alliberat de l’esclavitud i els havia format en una gran nació. Havien de ser un far de llibertat i justícia per a altres nacions. L’opressió i la injustícia a Egipte ara anaven a ser reemplaçades pel seu mutu amor i cura mútua. Sant Jaume, a la segona lectura, reforça aquest missatge en dir que la veritable religió ve en ajuda dels orfes i les vídues. En altres paraules, en tenir cura dels més marginats i desfavorits, la nostra fe es torna autèntica.

Jesús condemna una religió superficial, egoista i falsa, que es converteix en un accessori de la imatge pública d’un mateix i potser un mitjà per millorar-ne l’estatus. O bé una religió que dona una seguretat més controlable, que substitueix el risc i la no-acomodació i el no instal·lar-se, que suposa creure i confiar de debò en Déu. Jesús ens desafia a practicar una santedat que arriba al cor, la santedat que té a veure amb la integritat, l’amor i el servei, la santedat que toca la profunditat del que som i ens connecta amb la humanitat dels altres.

El que Jesús ens ensenya és que observar la lletra de la llei no és suficient. Més aviat, hem d’aprofundir en el nucli dels manaments de Déu. Es tracta de complir el seu propòsit. No es tracta d’anar marcant totes les caselles correctes, sinó de posar el cor en ordre amb Déu. No es tracta de fer el mínim, sinó d’estimar els altres a costa de nosaltres mateixos.

Les Escriptures d’avui ens desafien a ser persones que demostrem la nostra fe no per meres observances externes, sinó per la profunditat del nostre caràcter i l’amplitud del nostre amor.  Hem de centrar la nostra atenció directament  com seguim el compassiu Jesús i com d’autèntics som en ésser el sagrament de la compassió de Déu i de la cura dels més petits i els últims.

L’Església és una reunió del poble de Déu, atret pel poder de l’Esperit Sant en l’adoració, la comunió i el servei. L’Església fa present l’amor de Crist. Som el suau abast de la mà de Déu que afirma, guareix, enforteix i eleva els uns als altres i als necessitats.

A mesura que l’Església travessa el patró del sofriment, la mort i la resurrecció de Crist, se’ns convida a deixar anar l’innecessari i mantenir-nos en l’essencial. En aquest temps de disminució i incertesa, el que hem de recordar és que només una autèntica vida de l’Evangeli ens ajudarà. Llavors, perseverem en la fe, l’esperança, l’amor, la bondat i la humilitat, mentre esperem l’obra de la gràcia i la transformació en l’Església. Que puguem créixer en el nostre autèntic ser deixebles i ser el sagrament de la presència de Déu en el món.

Que la celebració de l’eucaristia ens ajudi. Jesús ens renta els peus i els cors , se’ns dona Ell mateix com a Paraula que es planta en nosaltres i com a aliment, Cos i Sang, per a tenir el seu Esperit i la seva força. Que Jesús ens ajudi a acollir-lo amb docilitat i a posar-lo en pràctica, a ser Jesús els uns pels altres.https://jopersa41.blogspot.com/2021/08/les-mans-elque-surt-de-dins.html

Esta entrada fue publicada en Catequesi infantil, catequesis adolescents i joves, Comunicacions Generals, Pagina Principal. Guarda el enlace permanente.