BAPTISME DEL SENYOR

https://jopersa41.blogspot.com/2022/01/diumenge-baptisme-del-senyor.html

El Baptisme del Senor (C)

EVANGELIO

Jesús també fou batejat. Mentre pregava, el cel s’obrí

+ Lectura del sant evangeli segons sant Lluc 3,15-16. 21-22

15 El poble vivia en l’expectació, i tots pensaven si Joan no fóra potser el Messies. 16 Joan respongué dient a tothom:

–Jo us batejo amb aigua, però ve el qui es més fort que jo, i jo no sóc digne ni de deslligar-li les corretges de les sandàlies: ell us batejarà amb l’Esperit Sant i amb foc.

21 Tot el poble es feia batejar, i Jesús també fou batejat. Mentre pregava, el cel s’obrí, 22 i l’Esperit Sant baixà cap a ell en forma visible, com un colom, i una veu digué des del cel:

–Tu ets el meu Fill, el meu estimat; en tu m’he complagut.

Paraula de Déu

INICIAR LA REACCIÓ

El Baptista no permet que la gent el confongui amb el Messies. Coneix els seus límits i els reconeix. Hi ha algú més fort i decisiu que ell. L’únic que el poble ha d’acollir. La raó és clara. El Baptista us ofereix un baptisme d’aigua. Només Jesús, el Messies, els “batejarà amb Esperit Sant i amb foc”.

Segons molts observadors, el problema més gran de l’Església és avui “la mediocritat espiritual”. L’Església no té el vigor espiritual que necessita per fer front als reptes del moment actual. Cada cop és més palès. Necessitem ser batejats per Jesús amb el foc i l’Esperit.

En no pocs cristians està creixent la por de tot allò que ens pugui portar a una renovació. S’insisteix molt en la continuïtat per conservar el passat, però no ens preocupem de sentir les trucades de l’Esperit per preparar el futur. A poc a poc ens estem quedant cecs per llegir els “signes dels temps”.

Es dóna primacia a certeses i creences per enfortir la fe i aconseguir una cohesió eclesial més gran enfront de la societat moderna, però sovint no es cultiva l’adhesió viva a Jesús. Se’ns ha oblidat que ell és més fort que tots nosaltres? La doctrina religiosa, exposada gairebé sempre amb categoria premodernes, no toca els cors ni converteix les nostres vides.

Abandonat l’alè renovador del Concili, s’ha apagat l’alegria en sectors importants del poble cristià per donar pas a la resignació. De manera callada però palpable creix el desafecte i la separació entre la institució eclesial i no pocs cristians.

És urgent crear com un clima més amable i cordial. Ningú podrà despertar en el poble senzill la il·lusió perduda. Necessitem tornar a les arrels de la nostra fe. Poseu-nos en contacte amb l’Evangeli. Alimentar-nos de les paraules de Jesús que són “esperit i vida”.

D’aquí uns anys, les nostres comunitats cristianes seran molt petites. A moltes parròquies no hi haurà ja preveres de forma permanent. Important és cuidar des d’ara un nucli de creients al voltant de l’Evangeli. Mantindran viu l’Esperit de Jesús entre nosaltres. Tot serà més humil, però també més evangèlic.

Se’ns demana iniciar ja la reacció. El millor que podem deixar en herència a les generacions futures és un amor nou a Jesús i una fe més centrada en la seva persona i el seu projecte. La resta és més secundària. Si viuen des de l’Esperit de Jesús, trobareu camins nous.

COMUNICACIONS:

FULL DOMINICAL 09.01.22

*******—–*********——******

CATEQUESI ADULTS

Esta entrada fue publicada en Catequesi infantil, catequesis adolescents i joves, Comunicacions Generals, Pagina Principal. Guarda el enlace permanente.