DIUMENGE TERCER DURANT L’ANY

3º diumenge Temps ordinari (C)

EVANGELI

Avui es compleix aquesta Escriptura

+ Lectura del sant evangeli segons sant Lluc 1,1-4; 4,14-21

Excelentíssim Teòfil:

Són molts els qui han emprès la tasca d’escriure un relat dels fets que s’han acomplert entre nosaltres, 2 valent-se del que ens van transmetre els qui des del principi en foren testimonis oculars i després esdevingueren servidors de la Paraula. 3 Ara jo, havent-me informat minuciosament de tot des dels orígens, he decidit d’escriure-t’ho, il·lustre Teòfil, en una narració ordenada, 4 perquè constatis la solidesa de l’ensenyament que has rebut….

4 Llavors Jesús, ple del poder de l’Esperit, se’n tornà a Galilea. La seva anomenada es va estendre per tota la regió. 15 Ensenyava a les seves sinagogues, i tothom el lloava. …

16 I se n’anà a Natzaret, on s’havia criat. El dissabte, com tenia per costum, va entrar a la sinagoga i s’aixecà a llegir. 17 Li donaren el volum del profeta Isaïes, el desplegà i va trobar el passatge on hi ha escrit:

18L’Esperit del Senyor reposa sobre meu,

perquè ell m’ha ungit.

M’ha enviat

a portar la bona nova als pobres,

a proclamar als captius la llibertat

i als cecs el retorn de la llum,

a posar en llibertat els oprimits,

19 a proclamar

l’any de gràcia del Senyor.

20 Després plegà el volum, el retornà a l’ajudant de la sinagoga i es va asseure. Tots els qui eren a la sinagoga tenien els ulls posats en ell. 21 Aleshores començà dient-los:

–Avui es compleix aquesta escriptura que acabeu d’escoltar.

Paraula de Déu.

PROGRAMA

M’ha enviat a portar la bona nova als pobres…

Abans de començar el seu relat evangèlic, Lluc vol presentar de manera clara el programa de Jesús, que de seguida anirà exposant al seu escrit. Li interessa molt, doncs aquest és precisament el programa que han de tenir davant dels ulls dels que el segueixen.

Segons Lluc, és Jesús mateix qui selecciona un passatge del profeta Isaïes i el llegeix als veïns del seu poble, perquè puguin entendre millor l’Esperit que l’anima, les preocupacions que porta dins del seu cor i la tasca a què es vol dedicar en cos i ànima.

L’Esperit del Senyor éstà sobre mi. Ell m’ha ungit.

Jesús se sent ungit per l’Esperit de Déu, impregnat per la força. Per això, els seus seguidors en diuen ara Crist, és a dir, Ungit, i, per això, es diuen ells mateixos cristians. Per a Lluc, és una contradicció anomenar-se «cristià» i viure sense aquest Esperit de Jesús.

M’ha enviat per donar la Bona Nova als pobres.

A Déu el preocupa el patiment de la gent. Per això, el seu Esperit empeny Jesús a deixar el seu poble per donar la Bona Notícia als pobres. Aquesta és la seva gran tasca: posar esperança en els qui pateixen. Si el que fem i diem els cristians no és captat com a «Bona Nova» pels qui pateixen, quin evangeli estem predicant?, a què ens estem dedicant?

Jesús se sent enviat a quatre grups de persones: els pobres, els captius, els cecs, i els oprimits. Són els que més a dins porta al seu cor, els que més el preocupen. Què ha estat de «la gran preocupació» de Jesús? Aquí no hi ha cap escapatòria possible. L’Església és dels qui pateixen o deixa de ser l’Església de Jesús. Si no són ells els qui ens preocupen, de què ens estem preocupant?

Jesús té clar el programa:

sembrar llibertat, llum i gràcia.

COMUNICACIONS

FULL DOMINICAL 23.01.22

EL BISBE A MANACOR

Divendres passat Mons. Sebastià Taltavull, bisbe de Mallorca, va impartir a S’Agrícola de Manacor una conferència titulada “L’Església de Mallorca avui, propostes i reptes”. La presentació va a ser a cura de Mn. Antoni Amorós, rector de les parròquies de Manacor, que, a més d’explicar-ne la trajectòria religiosa, va destacar les seves qualitats humanes com a home de fe, obert, dialogant i sempre proper.

El Bisbe va començar recalcant els orígens cristians de la nostra terra, fent referència a les restes arqueològiques de basíliques paleocristianes presents a les tres illes, per centrar-se a continuació en quina és la realitat de l’Església de Mallorca en ple segle XXI. Va subratllar que Església som tots els seguidors de Jesús i la importància dels laics i laiques per dur a terme el missatge evangèlic en el moment actual.

També va descriure com està organitzada la diòcesi de Mallorca, així com les seves fortaleses i debilitats i els seus reptes. Va voler ressaltar la tasca social realitzada per l’Església a través de diversos col·lectius i va fer referència al paper de Càritas, que tant ajuda els més desfavorits i vulnerables en moments de crisi i pandèmia com els que estam patint.

Monsenyor Taltavull va concloure amb un missatge d’esperança i ànim, destacant que, malgrat que vivim temps incerts i difícils, hem de seguir sentint-nos comunitat i fer el bé a la nostra societat.

Finalment hi va haver un torn obert de preguntes i respostes, la qual cosa va fer que la trobada fos encara més interessant i cordial.

—-*****—–*****

https://www.ccma.cat/tv3/signes-dels-temps/

Entrevista a l’abadessa Maria del Mar Albajar. Parla de la seva vocació de monja, impensable en el passat, de connectar amb la saviesa interior i del valor de gosar a ser ella mateixa, que és inseparable de Déu. Llicenciada en Econòmiques, teòloga i mestra de focusing, en temps de crisi, l’abadessa aposta per posar en pràctica la solidaritat i la compassió i no deixar-se influir pels missatges de por. A més, fa referència als casos, que s’han destapat, d’abusos a religioses dins l’Església. I entre d’altres temes, respon a preguntes sobre la vida monàstica i la Regla de Sant Benet avui, i explica què aporten les teologies feministes a l’Església.CAPÍTOLS

Esta entrada fue publicada en Cáritas, Catequesi infantil, catequesis adolescents i joves, Comunicacions Generals, Pagina Principal. Guarda el enlace permanente.